1 produkt i zaparcia znikają. Seniorze, szybko sobie podziękujesz

Zaparcia to problem, który dotyczy około 14 proc. osób. Siedzący tryb życia, jazda samochodem, nieregularne posiłki spożywane w biegu – to wszystko sprawia, że coraz więcej osób zmaga się z problemem zaparć. Jak sobie z nim radzić? Jest jeden owoc, który może pobudzić trawienie i ułatwić wypróżnianie – są nim suszone śliwki.
- Zaparciami można nazwać za małą ilość wypróżnień i towarzyszące temu objawy
- Zaparcia ma 14 proc. Polaków, problem wzrasta po 65 roku życia
- Śliwki suszone to domowy sposób na zaparcia
- Są również inne produkty, które powinny być elementem diety na zaparcia
Zaparcia – częsty, ale bagatelizowany problem
Zaparcia to częsta dolegliwość, w której wypróżnienia występują rzadziej niż zwykle – zazwyczaj mniej niż trzy razy w tygodniu – i powodują ból lub dyskomfort. Mogą być również rozpoznane wtedy, gdy stolec jest twardy, wydalanie sprawia trudność, a po skorzystaniu z toalety pozostaje wrażenie niepełnego wypróżnienia.
Przyczyny zaparć:
- choroby (endometrioza, rak jelita, uchyłki jelita grubego),
- zaburzenia metaboliczne i hormonalne (cukrzyca, niedoczynność tarczycy, ciąża),
- zaburzenia psychiczne (depresja, anoreksja, zaburzenia lękowe),
- miopatie (zanik mięśni, sklerodermia),
- zaburzenia defekacji (anismus, dyssynergia),
- niektóre leki (przeciwdepresyjne, przeciwpadaczkowe, opioidy).
Jeżeli zaparcia pojawiają się regularnie lub utrzymują się dłużej niż 3 tygodnie, należy udać się do lekarza lub dietetyka. Znalezienie przyczyny zaparć i jej wyeliminowanie jest kluczowe, by zaparcia nie nawracały. Nie przeszkadza to jednak w doraźnym działaniu.

Suszone śliwki – domowy sposób na zaparcia
Co robić, gdy wystąpią zaparcia? Jak się ratować? Pomóc mogą leki na zaparcia bez recepty oraz śliwki suszone – jeden z najlepszych naturalnych sposobów na zaparcia. Owoce te są bogate w pobudzający perystaltykę jelit błonnik, zawierają również regulujący wypróżnianie sorbitol.
Jak stosować suszone śliwki na zaparcia? To banalnie proste. Wystarczy zjeść kilka owoców dziennie między posiłkami lub namoczyć je i przygotować z nich napar – zalecany czas moczenia to kilka godzin, najlepiej zostawić 5-6 suszonych śliwek w misce z wodą lub szklance na noc, a rano wypić napar. Ponadto można przygotować wiele smacznych potraw z dodatkiem suszonych śliwek – doskonale pasują do pasztetów i schabu.

Ważne! Suszone śliwki mają działanie przeczyszczające, dlatego nie należy spożywać ich w nadmiernych ilościach.
Czytaj także: Śliwki zaostrzają objawy tych chorób. Lista jest długa
Inne produkty zalecane na zaparcia
"Modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia, stanowi istotny element leczenia przewlekłych zaparć. Podstawowym postępowaniem jest zwiększenie spożycia produktów będących źródłem błonnika pokarmowego, takich jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i pestki" – czytamy w opracowaniu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Produkty, które powinny znaleźć się w diecie na zaparcia to:
- świeże warzywa i owoce,
- rośliny strączkowe,
- fermentowane produkty mleczne bez dodatku,
- chude mięsa (indyk, kurczak, królik),
- jaja,
- orzechy.
Przy zaparciach należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu – najlepiej pić wodę, herbaty ziołowe i owocowe, domowe kompoty bez dodatku cukru oraz naturalne soki warzywne, np. z pomidorów bądź buraków. Wskazany jest także ruch: jazda rowerem, pływanie, spacery – wszystko, co pobudza metabolizm i przynosi inne korzyści, jak chociażby poprawa kondycji. Czytaj także: Wymiata z jelit złogi siłą wodospadu. Zrób to rano
źródła:
- Żywienie w zaparciach stolca, lek. med. Anna Grodowska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2017
- Zaparcia, mgr inż. Barbara Wojda, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Warszawa 2016





































