Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? To samo zdrowie!
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 22.03.2023 16:20

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? To samo zdrowie!

ogórki kiszone
canva.com

Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych polskich produktów. Można powiedzieć, że są naszą dumą narodową. To nie tylko oryginalny smak, ale także samo zdrowie! 

Na czym polega kiszenie?

Kiszenie należy do jednego z najstarszych sposobów przedłużania trwałości jedzenia. To proces biologiczny, który polega na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej, czyli na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Są to przyjazne bakterie, które występują w naturalnej mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka. Kwas mlekowy zapobiega rozwojowi w żywności bakterii gnilnych, drożdży i pleśni, dzięki czemu kiszonka się nie psuje. 

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T222228.400.png

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Często na ogórkach kiszonych możemy zaobserwować charakterystyczny biały nalot. Są to bakterie kwasu mlekowego, pełniące szereg funkcji prozdrowotnych. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Hamują rozwój szkodliwych patogenów, które mogą przyczyniać się do powstawania chorób. Mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, usuwają toksyny i regulują florę bakteryjną w jelitach. Ponadto chronią przed infekcjami okolic intymnych kobiet. Ogórki kiszone to naturalne probiotyki! 

Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Znajdziemy w nich także potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Zawierają antyoksydanty usuwające wolne rodniki i tym samym spowalniające proces starzenia się organizmu. Ponadto pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ogórki kiszone są także źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom i dają długotrwałe uczucie sytości. 

Na uwagę zasługuje sok z kiszonych ogórków, który jest nasycony witaminami i minerałami. Charakteryzuje się wysoką zawartością sodu i potasu, dzięki czemu przywraca równowagę elektrolityczną po intensywnym wysiłku fizycznym czy też po „zakrapianej” imprezie. 

Jakie ogórki kiszone wybierać?

Najzdrowsza wersja ogórków kiszonych to oczywiście taka, którą przyrządzimy sami w warunkach domowych. Jeśli chcemy kupić gotowy produkt, zwróćmy uwagę na jego skład. Powinien być krótki i zawierać m.in. ogórki, wodę, sól i przyprawy. Unikajmy kiszonek, w których obecny jest kwas octowy.