Pacjenci.pl

canva.com

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? To samo zdrowie!

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Ogórki kiszone to jeden z najpopularniejszych polskich produktów. Można powiedzieć, że są naszą dumą narodową. To nie tylko oryginalny smak, ale także samo zdrowie! 

Na czym polega kiszenie?

Kiszenie należy do jednego z najstarszych sposobów przedłużania trwałości jedzenia. To proces biologiczny, który polega na beztlenowym procesie fermentacji mlekowej, czyli na przekształcaniu węglowodanów do kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej. Są to przyjazne bakterie, które występują w naturalnej mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka. Kwas mlekowy zapobiega rozwojowi w żywności bakterii gnilnych, drożdży i pleśni, dzięki czemu kiszonka się nie psuje. 

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T222228.400.png

śledź

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta

CZYTAJ DALEJ
dieta

Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

CZYTAJ DALEJ

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Często na ogórkach kiszonych możemy zaobserwować charakterystyczny biały nalot. Są to bakterie kwasu mlekowego, pełniące szereg funkcji prozdrowotnych. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Hamują rozwój szkodliwych patogenów, które mogą przyczyniać się do powstawania chorób. Mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, usuwają toksyny i regulują florę bakteryjną w jelitach. Ponadto chronią przed infekcjami okolic intymnych kobiet. Ogórki kiszone to naturalne probiotyki! 

Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Znajdziemy w nich także potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Zawierają antyoksydanty usuwające wolne rodniki i tym samym spowalniające proces starzenia się organizmu. Ponadto pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ogórki kiszone są także źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom i dają długotrwałe uczucie sytości. 

Na uwagę zasługuje sok z kiszonych ogórków, który jest nasycony witaminami i minerałami. Charakteryzuje się wysoką zawartością sodu i potasu, dzięki czemu przywraca równowagę elektrolityczną po intensywnym wysiłku fizycznym czy też po „zakrapianej” imprezie. 

Jakie ogórki kiszone wybierać?

Najzdrowsza wersja ogórków kiszonych to oczywiście taka, którą przyrządzimy sami w warunkach domowych. Jeśli chcemy kupić gotowy produkt, zwróćmy uwagę na jego skład. Powinien być krótki i zawierać m.in. ogórki, wodę, sól i przyprawy. Unikajmy kiszonek, w których obecny jest kwas octowy.

herbata

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania

CZYTAJ DALEJ
ser

Czy ser żółty jest zdrowy? Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

dieta - pacjencizdrowie

Podobne artykuły

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Miażdżyca — kto z nas należy do grupy podwyższonego ryzyka?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >