95 proc. osób nie wie, że na nią choruje. Nieleczona prowadzi do nowotworów
Celiakia to jedna z najbardziej nieuchwytnych chorób autoimmunologicznych. Nieleczona jest jednak bardzo niebezpieczna. Może prowadzić do groźnych chorób, takich jak nowotwory przełyku czy gardła. Aż 95 proc. nie wie, że na nią choruje.
Jak podaje labtestonline.pl, z danych szacunkowych wynika, że choroba występuje z częstością 1 na 300 osób. Z badań wynika jednak, że występuje znacznie częściej, bo nawet u 1 na 100 osób. Zachorować można w każdym wieku, choć celiakię najczęściej diagnozuje się u dzieci i dorosłych w wieku 30-40 lat.
Celiakia, czyli „choroba wielu masek”
O celiakii mówi się, że jest „chorobą wielu masek”. Wszystko dlatego, że wiele osób nie wie, że choruje, gdyż objawy przypominają inne choroby.
Matematyka nie jest najważniejsza na świecie. Jak rozpoznać dyskalkulię i jak wspierać dziecko z tym zaburzeniem? Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje- W przypadku dzieci rozpoznaje się zaburzenia przyrostów masy ciała, zaburzenia wzrostu, zahamowanie rozwoju. O celiakii mówi się, że jest to choroba wielu masek, zdarza się, że nie ma objawów ze strony przewodu pokarmowego, a są dolegliwości związane z układem hormonalnym, niedoczynność tarczycy, problemy z dojrzewaniem, cyklem miesięcznym, zaburzenia koncentracji, bóle głowy – wymienia w rozmowie z WP abcZdrowie dr Katarzyna Kondej-Muszyńska, konsultant wojewódzki ds. gastroenterologii dziecięcej w Białymstoku.
Jak objawia się celiakia?
Jak podaje pacjent.gov.pl, do objawów celiakii zaliczane są:
- bóle i wzdęcia brzucha, wymioty,
- przewlekła lub nawracająca biegunka, zaparcia,
- utrata masy ciała, chudnięcie (nie zawsze – osoby z celiakią czasami bywają otyłe),
- ciągłe zmęczenie, osłabienie organizmu, częste infekcje,
- zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost,
- trudna w leczeniu anemia,
- zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia obwodowa, czyli chorób układu nerwowego, która charakteryzuje się m.in. zaburzeniami czucia lub zaburzeniami ruchowymi.), depresja,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- niedobory witamin i składników mineralnych,
- afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
- niedorozwój szkliwa zębowego,
- uporczywe bóle głowy,
- osteoporoza, częste złamania, bóle kości, mięśni i stawów,
- problemy ze skórą, swędzące wysypki (choroba Dühringa),
- nawracające poronienia, problemy z płodnością,
- współistniejące choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu I, choroby tarczycy, stawów i wątroby, niedobór IgA) i genetyczne (np. zespół Downa, Turnera, Williamsa).
Objawy celiakii czasem są błędnie uznawane za zespół jelita nadwrażliwego lub inne schorzenia. Przez to postawienie prawidłowej diagnozy zajmuje nawet kilka lat, co jest niezwykle niebezpieczne.
Nieleczona celiakia – do czego może doprowadzić?
Jedyną formą leczenia celiakii jest całkowite zrezygnowanie z jedzenia glutenu, czyli przede wszystkim produktów zawierających pszenicę, jak np. pieczywo, makarony, ciasta, pierogi. Ważne jest więc, by nauczyć się, co można jeść, a czego nie.
Warto wiedzieć, że bez względu na postać celiakii, jeśli choroba nie jest leczona, to prowadzi do poważnych powikłań. Są to niedożywienie, osteoporoza, złamania patologiczne, zaburzenia płodności, zaburzenia neurologiczne, pierwotna marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, niedokrwistość i wiele innych. Brak leczenia może skutkować też nowotworem gardła, przełyku czy chłoniaka jelita cienkiego.