Dodaj do porannej kawy. Będziesz mieć talię osy

Poranna kawa to nie rarytas, to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka. A jakby tak podkręcić kawę, żeby dostarczała jeszcze więcej energii i przy okazji wspomagała spalanie tłuszczu?
Kawa jest zdrowa
Polacy lubią kawę, do jej regularnego picia codziennie przyznaje się 60 proc. z nas, co jednak wcale nie czyni nas kawoszami. O wiele więcej kawy wypijają Włosi, Duńczycy czy Szwedzi. Ale nie o tym chcemy was poinformować, a o zdrowotnych skutkach picia kawy. Otóż picie 3-5 filiżanek dziennie może przekładać się na zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, niektórych nowotworów, a nawet chorób neurodegeneracyjnych.
Regularne picie kawy:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
- zwiększa czujność i koncentrację,
- poprawia wydajność ćwiczeń fizycznych,
- pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
A gdyby tak ją ulepszyć?
Oczywiście najzdrowsza (i najmniej kaloryczna) jest czarna kawa. Dodawanie do niej mleka sprawia, że napój jest bardziej kaloryczny i zawiera już cukry. Jednak do kawy można dodać przyprawy - cynamon i kardamon, które przyspieszają spalanie kalorii. A czy słyszeliście o tym, że do kawy można dodać gałkę muszkatałową?
Gałka muszkatołowa to przyprawa o intensywnym aromacie i smaku, bogata w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, wspiera więc walkę z procesami starzenia i zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Warto wiedzieć: 5 najgroźniejszych objawów zawału serca
Dzięki zawartości substancji o nazwie eugenol, gałka muszkatołowa działa przeciwzapalnie, wspiera układ trawienny – świetnie sprawdza się u osób dbających o linię – a także łagodzi objawy wzdęć czy niestrawności. Przyprawa ta może również wpływać na poprawę nastroju i zmniejszenie napięcia nerwowego.
Kawa z gałką muszkatołową
Do przygotowania takiego napoju potrzebujesz:
- filiżanki świeżo zaparzonej kawy,
- szczypty świeżo startego proszku z gałki muszkatołowej (dosłownie na czubku łyżeczki),
- opcjonalnie odrobiny cynamonu lub wanilii dla podkręcenia smaku.
Wsyp gałkę muszkatołową do gorącej kawy i dobrze wymieszaj. Taka kawa nie tylko doda energii, ale także wpłynie pozytywnie na twój nastrój i trawienie. Nie należy przekraczać pół łyżeczki gałki muszkatołowej dziennie, ponieważ zawarta w niej mirystycyna, spożyta w nadmiarze, wykazuje właściwości halucynogenne, a nawet toksyczne. Bezpieczna ilość to maksymalnie 1-2 gramy dziennie.
Polecamy: Kawa z cynamonem - połączenie idealne





































