Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Najgorszy dodatek do kiszonych. Stają się miękkie i niejadalne
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 14.07.2025 16:57

Najgorszy dodatek do kiszonych. Stają się miękkie i niejadalne

Ogórki kiszone
Fot. FactoryTh/Getty Images/CanvaPro

Kiszone ogórki, na których robienie sezon trwa w najlepsze, są niesamowicie zdrowe. Wspierają pracę jelit i pomagają zadbać o odporność. Jest tylko jedno małe “ale” - trzeba umieć je zrobić. A wiele osób dodaje do nich jeden składnik, przez który ogórki stają się miękkie i w efekcie - niesmaczne. 

Kiszonki to samo zdrowie

Kiszone ogórki, które można kupić lub przygotować samemu (o tym, jak to zrobić poniżej) to skarbnica zdrowia. Zimą, kiedy trudno jest upolować warzywa, a dieta jest zdecydowanie uboższa, to właśnie kiszonki pomagają trzymać fason naszym jelitom. Kiszone ogórki wspierają pracę jelit, a także dbają o odporność, która jak wiemy, kształtuje się właśnie w jelitach. To tam mieszkają bakterie, które mają duży wpływ na układ odpornościowy i pomagają zwalczać patogeny. 

Kiszone ogórki są także skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich:

  • witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminę C, A, E, i witaminę K,
  • potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor, a także sód,
  • bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie i zdrowie jelit,
  • błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. 

Do tego ogórki kiszone są niskokaloryczne, ale uwaga - ponieważ zawierają sporo soli, to osoby z nadciśnieniem powinny spożywać je z umiarem. 

Tego do kiszonych nie dodawaj

Jak zrobić ogórki kiszone wie każdy. Niby to takie proste, dodaje się wręcz gotowe składniki, zalewa wodą z solą, zakręca słoik i gotowe. Jednak nie do końca tak jest - zacznijmy od pierwszego, podstawowego i kardynalnego błędu, jakim jest dodanie soli jodowanej zamiast kamiennej. Jod, zawarty w soli jodowanej, spowalnia proces fermentacji, co w konsekwencji skutkuje tym, że ogórki stają się miękkie i tracą swój charakterystyczny smak. Dlatego trzeba zapamiętać raz na zawsze - dodajemy tylko sól kamienną!

Przy tej okazji wspomnimy tylko, że lepiej zalewę robić z wody filtrowanej, a nie z tej z kranu. 

Polecamy: Zapomniany hit PRL-u. Ten deser to skarbnica zdrowia, walczy nawet z rakiem

Przepis na ogórki kiszone idealne

Potrzebujesz:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 małe główki czosnku
  • duży pęczek kopru 
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
  • 2 litry wrzątku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • opcjonalnie: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni

Pamiętaj, że ogórki należy zalać przestudzoną solanką!