Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Jemioła to nie tylko świąteczna ozdoba. Ma właściwości, których się po niej nie spodziewasz
Marta Uler
Marta Uler 23.12.2024 07:00

Jemioła to nie tylko świąteczna ozdoba. Ma właściwości, których się po niej nie spodziewasz

Jemioła - właściwości lecznicze
Fot. Canva/Natalia Golubnycha Photos

Jemioła, najsłynniejsza pasożytnicza roślina, jest jednocześnie elementem świątecznych dekoracji. Nie jest może tak obowiązkowa jak choinka, ale w wielu domach się ją eksponuje. Jak się okazuje, może ona nam posłużyć nie tylko do oddania atmosfery Bożego Narodzenia.

Jest szeroko wykorzystywana jako roślina lecznicza. Pomaga na problemy ze snem, wspomaga odporność, obniża cholesterol, a przede wszystkim, wykazuje działanie wpierające dla układu sercowo-naczyniowego. Samemu można przyrządzić z niej sobie leczniczą nalewkę lub herbatkę.

Jemioła pospolita – co to za roślina?

Jemioła pospolita (Viscum album L.) to roślina pasożytnicza, którą każdy z nas kojarzy. Widujemy ją na różnych drzewach, w postaci charakterystycznych kul, a podczas Bożego Narodzenia wieszamy ją w mieszkaniu nad drzwiami. Dawniej wierzono, że chroni przed złymi duchami oraz sprowadza do domu dostatek i pomyślność. Uważano ją za dar bogów i magiczne ziele o wielkiej mocy, sprzyjała również zakochanym.

Dziś wciąż jest ceniona, choć już z innych przyczyn. Jemioła to roślina o cennych właściwościach leczniczych. Wykorzystuje się ją w postaci syropów, nalewek, naparów, a także maści czy balsamów. Działa w niezwykle szerokim spektrum.

7 objawów chorób żołądka. Po tym poznasz, że nie jest dobrze Pierniki i serniki dla alergika. Jak przetrwać święta bez ryzyka

Właściwości lecznicze jemioły

W zależności od tego, na jakim rośnie drzewie – np. na dębie, jabłoni, lipie, sośnie, wiązie – może mieć nieco inne właściwości. Zazwyczaj zawiera wiele różnych związków aktywnych, w tym aminokwasy, peptydy, polisacharydy, lektyny czy fitosterole, a także poliole, flawonoidy, kwasy (oleanolowy, ursolowy, betulinowy) oraz pierwiastki: potas i wapń. Oto jak wpływa na nasz organizm:

  • rozszerza naczynia krwionośne,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • stabilizuje rytm serca,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • obniża stężenie cholesterolu we krwi,
  • wspomaga odporność,
  • ułatwia zasypianie
  • łagodzi objawy związane z żylakami,
  • zmniejsza bóle menstruacyjne,
  • wspiera pracę mózgu,
  • działa uspokajająco i antydepresyjnie,
  • działa przeciwnowotworowo – jemioła pospolita jest przedmiotem licznych badań dotyczących jej potencjalnych właściwości przeciwnowotworowych. Najważniejszymi składnikami aktywnymi są lektyny i wiskotoksyny, które wykazują działanie cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych oraz immunostymulujące.

Co można zrobić z jemioły?

Skoro masz już w domu jemiołę, szkoda by było jej nie wykorzystać. Oto przykłady, co można z niej zrobić:

Syrop z jemioły

Składniki:

  • 50 g suszonych liści jemioły,
  • 1 litr wody,
  • 500 g miodu.

Przygotowanie:

  • Zalej liście wodą i odstaw na noc w chłodne miejsce.
  • Następnego dnia podgrzej całość na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Przecedź napar, a gdy ostygnie, wymieszaj z miodem, aż się dokładnie połączy.
  • Przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

Nalewka z jemioły

Składniki:

  • 100 g świeżych liści jemioły,
  • 500 ml spirytusu (60 proc.),
  • 500 ml przegotowanej wody.

Przygotowanie:

  • Posiekaj świeże liście jemioły i zalej spirytusem wymieszanym z wodą.
  • Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 4 tygodnie, codziennie wstrząsając.
  • Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

Dużo szybciej zrobimy napar lub odwar z jemioły:

  • Do przygotowania naparu potrzebujemy 2 łyżeczki suszu z rośliny i 0,5 litra wody. Susz zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 15 minut. Pijemy 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie,
  • By przygotować odwar, należy 2 łyżeczki suszu zalać 0,5 l wody i gotować 15 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia. Pijemy 1/4 szklanki 3 razy dziennie.

Kto powinien uważać na jemiołę?

Jemioła zawiera związki, które w większych ilościach mogą być toksyczne, dlatego należy stosować ją z umiarem. Z pewnością kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby przyjmujące leki na serce lub ciśnienie powinny unikać stosowania jemioły bez konsultacji z lekarzem. Niewskazane jest również stosowanie preparatów z jemiołą w składzie u dzieci i młodzieży, ponieważ brak informacji, czy w tych grupach wiekowych jest to bezpieczne.

Mogą także wystąpić skutki uboczne przy stosowaniu jemioły, takie jak bóle głowy, zaburzenia widzenia, mdłości i wymioty, halucynacje, drgawki, zwolnienie akcji serca.

Źródła: „Immunostymulujące właściwości preparatów pozyskiwanych z  jemioły i  ich zastosowanie w  onkologii” Sylwia Wrotek, Robert Skawiński, Wiesław Kozak, onkointegra.pl/2018/01/26/terapia-wyciagiem-jemioly/, cancer.gov

Zobacz także:

Na tym tłuszczu lepiej nie smażyć karpia. Zepsuje i smak, i zdrowie

Unikaj tego składnika! W USA chcą go zakazać, my jemy go na potęgę

Dieta bogata w żelazo. Te owoce pomogą w walce z niedoborami