Kolejny toksyczny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje, by nie spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.
Ostrzeżenie GIS – toksyny w soli
Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi systematyczne kontrole produktów żywnościowych, które trafiają do naszych domów. Po wykryciu jakichkolwiek nieprawidłowości konsumenci są o tym informowani. To bardzo ważne z punktu widzenia ochrony zdrowia.
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował właście GIS o wykryciu toksyn Alternaria w soli sezamowej.
„Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.
„Większość mykotoksyn Alternaria jest stabilna cieplnie i nie można jej łatwo usunąć podczas przetwarzania żywności; dlatego środki zapobiegawcze i kontrolne w przypadku zanieczyszczenia żywności i paszy mykotoksynami Alternaria mają kluczowe znaczenie” – podają autorzy pracy „Occurrence, toxicity, dietary exposure, and management of Alternaria mycotoxins in food and feed”.
Może zainteresuje Cię również ten artykuł: Coraz więcej osób choruje. GIS mówi o 5-krotnym wzroście zakażeń
Coraz więcej osób cierpi na syndrom "szyi żółwia". Leczenie nie jest proste Przyznała, że zmusza się do stosunków z mężem. Eksperci grzmią. "To szkodliwe"Toksyny Alternaria – wpływ na zdrowie
Po spożyciu żywności zanieczyszczonej toksynami Alternaria mogą wystąpić objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, nudności czy zaburzenia trawienia. Te toksyny mogą również wywoływać reakcje zapalne oraz uszkodzenia komórkowe, co przy długotrwałej ekspozycji może prowadzić do rozwoju chorób przewlekłych.
Oprócz bezpośredniego wpływu na układ pokarmowy, toksyny Alternaria mogą oddziaływać także na układ odpornościowy. Zwiększają ryzyko wystąpienia alergii i nadwrażliwości. Szczególnie narażeni na szkodliwe działanie tych związków są seniorzy, dzieci, oraz osoby z osłabioną odpornością.
Z badań wynika, że przewlekła ekspozycja na te toksyny może również prowadzić do uszkodzeń na poziomie komórkowym, w tym do modyfikacji DNA, co potencjalnie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.
GIS informuje, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. „W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy.
Przeczytaj także ten artykuł: Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

O jaki produkt chodzi w komunikacie?
Potencjalnie zanieczyszczona toksynami sól sezamowa to Bio Gomasio, za dystrybucję której w Polsce odpowiada firma Bio Planet. Oto szczegóły dotyczące wadliwej partii:
Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
Numer partii: E36AESS2324243
Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
Kraj pochodzenia: Belgia
Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Poczytaj także: Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce
Źródła: gov.pl/web/gis, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39746866/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39933689/





































