Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Najgorszy miód z możliwych wciąż kupowany przez Polaków. Ten zamiennik to nic dobrego
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 25.09.2024 18:45

Najgorszy miód z możliwych wciąż kupowany przez Polaków. Ten zamiennik to nic dobrego

Sztuczny vs. naturalny miód – co je różni?
Fot. Canva

Choć wygląda jak naturalny i jest zaskakująco słodki, sztuczny miód to jedynie produkt zastępczy, który nie posiada żadnych właściwości zdrowotnych. 

Sztuczny miód z różnych powodów wciąż cieszy się popularnością i często trafia do koszyków podczas zakupów. Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, z czego został zrobiony?

Tani zamiennik naturalnego miodu – skąd wziął się na półkach

Jest łatwo dostępny, ma bursztynowy kolor, a jego konsystencja do złudzenia przypomina oryginał. Już sama nazwa wskazuje, że trzymamy w rękach słoik miodu, jednak na tym podobieństwa się kończą. Skąd zatem jego popularność? Powodów jest kilka:

Niższa cena

W czasach kryzysu, jaki dotknął Polskę pod koniec ubiegłego wieku, sztuczny miód wydawał się rozsądnym wyborem i ekonomiczną alternatywą, doskonałą do ciast, herbaty czy na kanapki  

Postęp technologiczny

Dzięki nowoczesnym technologiom można produkować sztuczny miód na masową skalę, bez względu na pogodę czy porę roku i dostępność kwiatów 

Zmniejszająca się populacja pszczół

Kryzys klimatyczny i działalność człowieka doprowadziły do wymierania pszczół, co ograniczyło dostępność naturalnego miodu i podniosło jego ceny

Trzy sposoby na zdrowe jelita. Zdaniem osteopaty nagminnie popełniamy te błędy Ten naturalny środek na zapalenie gardła masz w swojej kuchni – zajrzyj do szafki z przyprawami

Sztuczny vs. naturalny miód – co je różni?

Sztuczny miód z tym prawdziwym ma niewiele wspólnego. Jest produkowany przemysłowo, najczęściej z mieszanki syropów glukozowo-fruktozowych, wody i sztucznych aromatów. Nie zwiera też w swoim składzie naturalnych cennych enzymów i witamin i nie pachnie tak, jak prawdziwy. To produkt zastępczy i pozbawiony wartości odżywczych. 

Z kolei miód naturalny to skarbnica składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie. Jest bogaty w enzymy, antyoksydanty, witaminy i związki mineralne. Jego właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i immunostymulujące są niezastąpione, stąd staje się niezbędnym elementem w każdej kuchni. 

Jak rozróżnić sztuczny miód od naturalnego?

Naukowcy potwierdzają, że sztuczny miód może być szkodliwy. Bardzo ważna jest zatem umiejętność odróżnienia sztucznego produktu od naturalnego – przed wszystkim ze względu na nasze zdrowie. Choć nie mamy na co dzień dostępu do zaawansowanych metod badawczych (naukowcy na łamach magazynu Vet Word zalecają m.in. spektroskopię w podczerwieni, pozwalająca na szybką identyfikację związków organicznych i nieorganicznych) – istnieją proste sposoby, by rozpoznać prawdziwy miód:

  • Cena: naturalny miód jest zazwyczaj droższy niż sztuczny, jego produkcja wymaga bowiem czasu, wysiłku pszczelarzy i dostępności kwiatów
  • Konsystencja: naturalny miód z czasem się krystalizuje, podczas gdy sztuczny pozostaje płynny nawet po długim czasie
  • Smak: sztuczny miód jest słodszy, ale pozbawiony głębi smaku, charakterystycznej dla miodu naturalnego
  • Test w wodzie: naturalny miód długo się rozpuszcza w szklance z wodą, sztuczny – znacznie szybciej, nawet w zimnym płynie
  • Zapach: miód naturalny ma charakterystyczny aromat, wynikający z rodzaju kwiatów, z których został zebrany, natomiast sztuczny miód pachnie chemicznymi aromatami lub wcale

Zobacz także:

"Jem mało, a nie chudnę". Dietetyk rozprawia się ze słynnym zdaniem i zdradza, czy to możliwe

Te produkty mogą złagodzić migrenowe bóle. Dietetyczka tłumaczy, co jeść przy migrenie

Bez przerwy trzęsiesz się z zimna? Może brakować Ci tego pierwiastka