Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy
Często sięgamy po oliwę z oliwek, bo powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, a do tego smaczna i uniwersalna. Warto natomiast wiedzieć, że jej znakomity zamiennik mamy tuż pod ręką. To nasz rodzimy olej i zarazem prawdziwy skarb.
Jest pod wieloma względami podobny do oliwy, dlatego nawet często określa się go "oliwą północy". Nie ma tu żadnej przesady – warto wiedzieć, jak wspaniale wpływa na nasz zdrowie.
Oliwa północy to nasz skarb narodowy
Oliwa z oliwek uchodzi za najzdrowszy olej roślinny. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, które wspierają zdrowie serca. Jednak olej rzepakowy ma niemal identyczny profil tłuszczowy! Zawiera dużą ilość zdrowych kwasów omega-9, omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach. Co więcej, produkowany jest lokalnie, jest nasz własny!
Wielu ekspertów uważa, że olej rzepakowy to najlepszy olej roślinny dostępny w Polsce. Jego delikatny smak sprawia, że można go stosować w różnych potrawach i nie dominuje ich aromatu – a tego o oliwie z oliwek powiedzieć już nie można. Nie bez znaczenia jest także to, że jest on znacznie tańszy od importowanej oliwy. Przeczytaj więcej: Polska oliwa północy jest zdrowsza od oliwy z oliwek. Masz w domu prawdziwy skarb
Wartości odżywcze oleju rzepakowego
Olej rzepakowy to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów. Zawiera kwas oleinowy (omega-9), który wspomaga układ krążenia, a także kwasy omega-3 i omega-6 w najlepszej możliwej proporcji, czyli 2:1, co pomaga redukować stany zapalne . Kwasu alfa-linolenowego ma aż 10 razy więcej niż oliwa. W „oliwie północy” znajduje się także bogactwo witaminy E, która jest silnym antyoksydantem , chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ponadto w oleju rzepakowym znajdziemy ważne dla zdrowia fitosterole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL), oraz witaminę K, wspierającą zdrowie kości i krzepliwość krwi. A przy tym wszystkim, olej rzepakowy ma najniższy poziom kwasów nasyconych (zaledwie 7%) ze wszystkich olejów roślinnych – nawet mniej niż oliwa. Może zainteresuje Cię również: 1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób

Olej rzepakowy – wpływ na zdrowie
Po olej rzepakowy warto sięgać regularnie, czyli na stałe umieścić go w swojej diecie, bo wtedy będziemy mieli największą szansę odczuć jego pozytywny wpływ na nasz organizm. Ten olej korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu LDL i pomaga utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Dzięki obecności kwasów omega-3 „oliwa północy” wspiera funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację i zdolności poznawcze. Ponadto olej rzepakowy działa przeciwzapalnie, co ma znaczenie w profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Jego regularne spożycie może również wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi, a jest to bardzo istotne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Przeczytaj też: Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki

Jak stosować olej rzepakowy?
Olej rzepakowy jest niezwykle uniwersalny i nadaje się zarówno do stosowania na zimno, jak i do obróbki termicznej. Wysoka temperatura dymienia (ok. 205°C) sprawia, że jest odpowiedni nawet do smażenia, czy pieczenia – i nie traci wcale przy tym swoich cennych właściwości.
Najwięcej wartości odżywczych dostarcza jednak olej rzepakowy tłoczony na zimno. W takiej formie najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów i past kanapkowych. Warto spożywać go regularnie, ale w umiarkowanych ilościach – optymalna porcja to około 2 łyżki dziennie.