Pierwszy taki zakład w Polsce. Milionom chorych łatwiej będzie walczyć o zdrowie

Ruszyła pierwsza w Polsce produkcja specjalistycznych preparatów do żywienia dojelitowego. W Opolu Nutricia otworzyła zakład, w którym będą produkowane mieszanki do żywienia dojelitowego dla tysięcy chorych.
- Pierwsza w Polsce produkcja żywienia dojelitowego ruszyła w Opolu
- 85% pacjentów onkologicznych cierpi na niedożywienie – żywienie medyczne może im pomóc
- Nutricia produkuje 30 mln litrów rocznie – wcześniej preparaty były importowane
Starzejące się społeczeństwo i wyzwania żywieniowe
Euromonitor prognozuje, że do 2027 r. liczba osób w wieku powyżej 65 lat wzrośnie o 100 milionów. Jak z kolei wskazuje WHO, porównując do poprzednich pokoleń, obecni ponad 60-latkowie nie cieszą się dobrym zdrowiem. Opieka nad nimi będzie związana z nowymi wyzwaniami.
– Zarówno starsi ludzie, jak i opiekujące się nimi rodziny, muszą radzić sobie z chorobami przewlekłymi, tj. cukrzyca, choroby nowotworowe i choroby układu krążenia (np. udar mózgu), których skutki potęguje wiek. (…) Skupienie się na odpowiedzi na wyzwaniach różnych grup społeczeństw, do których obecnie zalicza się poprawę poziomu dostępności do specjalistycznego żywienia medycznego, jest dla nas priorytetem – mówi Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce. Jak bowiem wskazują dane, już 1 miliard ludzi żyje z chorobami, na których leczenie pozytywny wpływ mogłoby mieć korzystanie z żywienia medycznego.
Choroby wyniszczają pacjentów. Odpowiedzią leczenie żywieniowe
Według opinii specjalistów obecnie nawet do 85% pacjentów chorych na nowotwór jest dotkniętych niedożywieniem. Wpływa to na ich jakość ich życia i postęp leczenia. Oznaką niedożywienia jest niezamierzona utrata masy ciała i znaczne osłabienie, zarówno z powodu samej choroby, jak i działań niepożądanych leczenia. Wśród najczęściej występujących objawów wymieniane są utrata apetytu, zmieniony smak lub nudności. Gdy występują, pacjenci zmagający się z nowotworami, odmawiają jedzenia, co skutkuje niedostarczaniem składników odżywczych i prowadzi do wyniszczenia organizmu. Lekarze wskazują nawet na sytuacje, gdy to nie choroba i leczenie doprowadziły do śmierci pacjenta, ale właśnie niedożywienie. Takie sytuacje, w obliczu prognoz WHO-International Agency for Research on Cancer dotyczących 29,9 mln nowych przypadków nowotworów rocznie na świecie do 2040 r., powinny być motywacją do zwiększania dostępności do produktów do żywienia medycznego.
Mieszanki żywieniowe produkowane w Polsce
– Badania kliniczne wykazały, że żywienie medyczne zwiększa spożycie składników odżywczych i poprawia stan odżywienia pacjentów, a przez to może wspierać odzyskiwanie masy ciała, zmniejszając ryzyko powikłań pooperacyjnych, zwiększać tolerancję prowadzonego leczenia. Pomimo tych dowodów, tylko 1 na 3 pacjentów onkologicznych, którzy potrzebują żywienia medycznego, faktycznie je otrzymuje – wyjaśnia Paweł Piątek.
Dotychczas specjalne mieszanki do żywienia dojelitowego sprowadzano z krajów Europy Zachodniej. Teraz będą produkowane w Polsce. Zakłady w Opolu są jednymi z największych i najbardziej kompleksowych fabryk DANONE w Europie. Portfolio specjalistycznych produktów obejmuje m.in. produkty przeznaczone dla pacjentów ze specyficznymi potrzebami żywieniowymi np. przed, w trakcie i po pobycie w szpitalu, a także pacjentów onkologicznych. Są w nim też diety dojelitowe dla pacjentów, u których żywienie doustne nie jest możliwe. Inwestycja otrzymała dotację celową od Ministerstwa Rozwoju i Technologii w ramach programu wspierania inwestycji o kluczowym znaczeniu dla polskiej gospodarki na lata 2011-2030. Wspiera także priorytety polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej w kontekście m.in. bezpieczeństwa zdrowotnego.





































