Rokowania raka jelita grubego są tragiczne! Lekarz wskazał przyczynę
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Niestety rokowania tej choroby są bardzo złe. Często nie daje on żadnych alarmujących objawów, czego skutkiem jest zbyt późno postawiona diagnoza. Jaka jest przyczyna dramatycznych rokowań oraz jak wyglądają statystyki tej choroby? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rokowania raka jelita grubego
„Jeśli chodzi o wykrywalność raka jelita grubego w Polsce, mamy jeszcze dużo do zrobienia. W 80% przypadków, diagnozowany jest w postaci zaawansowanej i to rzutuje na tak zwaną medianę 5-letniego przeżycia. W chorobach nowotworowych zawsze określamy, ile % osób przeżyje kolejne 5 lat od momentu rozpoznania i wdrożenia leczenia. W naszym kraju mediana ta wynosi 30 – 40%, przy czym w krajach zachodnich to 60 – 70%. W Polsce jest coraz lepiej, aczkolwiek w dalszym ciągu jesteśmy gdzieś na końcu Europy. Dzieje się tak dlatego, że wciąż większość przypadków wykrywanych jest w stadium zaawansowanym.” – powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Rak jelita grubego jest to jeden z najczęściej występujących nowotworów wśród naszego społeczeństwa. Niestety bardzo często jego konsekwencją jest śmierć pacjenta. Tak naprawdę rokowania w chorobie raka jelita grubego uwarunkowane są stopniem zaawansowania choroby. Im wcześniej nowotwór zostanie wykryty, tym rokowania są lepsze. Rozwinięte stadium choroby może prowadzić do powikłań, jakim są przerzuty, co w efekcie utrudnia leczenie oraz szansę na wyzdrowienie pacjenta. Niestety liczba zachorowań i zgonów spowodowanych tym nowotworem nieustannie wzrasta. Dlatego ważna jest profilaktyka i jak najszybsze postawienie diagnozy, co pozwoli na uniknięcie tragicznych następstw.
„Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy. Na świecie jest to liczba około miliona rocznych nowych zachorowań i około pół miliona zgonów każdego roku. Nowotwór ten wykrywany jest zazwyczaj u osób w siódmej i ósmej dekadzie życia. Niepokojące jest jednak to, że w ostatnich latach odnotowuje się coraz większą ilość zachorowań u osób młodych, poniżej czterdziestego roku życia.” – powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Przyczyny raka jelita grubego
Do głównych czynników ryzyka raka jelita grubego zaliczmy:
- płeć (częściej dotyka mężczyzn),
- predyspozycje genetyczne,
- wiek,
- dietę bogatą w tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso i produkty wysokoprzetworzone,
- dietę ubogą w błonnik, owoce i warzywa,
- niską aktywność fizyczną,
- używki (palenie papierosów, nadużywanie alkoholu),
- nadwagę i otyłość,
- choroby jelit.
„W 90% mówimy o tzw. raku sporadycznym, czyli niezwiązanym rodzinnie. Nowotwory występujące rodzinnie stanowią 10% raka jelita grubego. Rak sporadyczny w większości przypadków powstaje na bazie gruczolaków, czyli zmian polipowatych w jelicie grubym. Mówimy wtedy o czynnikach genetycznych, gdyż na bazie polipa dochodzi do mutacji genetycznych, które prowadzą do rozwoju raka jelita grubego.” – powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Objawy raka jelita grubego
„Rak rozwija się skrycie. W postaci wczesnej jest skąpoobjawowy bądź wręcz bezobjawowy. Nam tym etapie ciężko więc go „wyłapać”". - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
W zaawansowanym stopniu raka jelita grubego możemy mieć do czynienia z takimi objawami jak:
- ogólne osłabienie,
- spadek masy ciała,
- ból jelit,
- ból odbytu,
- niecharakterystyczne bóle brzucha o różnym umiejscowieniu,
- zaburzenia rytmu wypróżnienia,
- krwawienia podczas wypróżniania,
- świąd odbytu,
- ołówkowate stolce,
- guz przy odbycie,
- niedrożność jelit.