Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Zdrowie > Skąd się bierze niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby? Profesor wyjaśnia, jakie są jej przyczyny
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 30.07.2023 14:04

Skąd się bierze niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby? Profesor wyjaśnia, jakie są jej przyczyny

Skąd się bierze niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby? Profesor wyjaśnia, jakie są jej przyczyny
canva.com

„NAFLD jest jedną z najczęstszych przewlekłych chorób wątroby na świecie i dotyczy około 25% populacji oraz jedną z najczęstszych przyczyn marskości wątroby i transplantacji wątroby w krajach rozwiniętych.” - powiedział profesor dr n. med. Paweł Rajewski. Jakie są przyczyny występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr med. Pawłem Rajewskim, Rektorem i Profesorem w Wyższej Szkole Nauk o Zdrowiu, hepatologiem, specjalistą transplantologii klinicznej, ekspertem w zakresie obesitologii, lipidologii i zaburzeń metabolicznych, specjalistą chorób wewnętrznych, specjalistą chorób zakaźnych.

Co to jest niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD) jest przewlekłym schorzeniem charakteryzującym się z nadmiernym gromadzeniem się tłuszczów w wątrobie. W przeciwieństwie do alkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, NAFLD nie wiąże się z nadmiernym spożyciem alkoholu. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby jest najczęstszą przyczyną przewlekłej choroby wątroby na świecie i często występuje u osób z otyłością, cukrzycą typu 2 lub innymi zaburzeniami metabolicznymi. 

Jako że niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby związana jest z zaburzeniami metabolizmu tłuszczów, glukozy i cholesterolu, nazywana jest także metaboliczną stłuszczeniową chorobą wątroby (MAFLD). „(…) od kliku lat dla podkreślenia związku stłuszczenia wątroby z zaburzeniami metabolicznymi, w celu konieczności ich identyfikacji i leczenia, zasugerowano zamianę nazwy na MAFLD - Metabolic Associated Fatty Liver Disease.” - powiedział profesor dr med. Paweł Rajewski. 

Skąd się bierze niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby? Profesor wyjaśnia, jakie są jej przyczyny
 

Przyczyny NAFLD (MAFLD)

„Głównymi czynnikami ryzyka NAFLD są otyłość, zaburzenia lipidowe, cukrzyca, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, wiek oraz czynniki genetyczne – PNPLA3. Większość przypadków NAFLD powiązana jest z tzw. zespołem metabolicznym, czyli zbiorem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (otyłość brzuszna, cukrzyca typu 2 lub stan przedcukrzycowy, nadciśnienie tętnicze, wysokie stężenie trójglicerydów lub obniżone stężenie cholesterolu frakcji HDL) i rozumiana jest jako jego wątrobowa manifestacja.” - powiedział profesor dr med. Paweł Rajewski.

Czynniki ryzyka NAFLD:

  • otyłość (zwłaszcza brzuszna),
  • wysokie stężenie trójglicerydów we krwi, 
  • zbyt niski poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu), 
  • insulinooporność,
  • cukrzyca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wiek,
  • predyspozycje genetyczne. 

Dziedziczenie NAFLD (MAFLD)

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może być spowodowana przez mutacje w różnych genach, jednak głównie jest to choroba związana z nieprawidłowymi nawykami, takimi jak niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej.

„MAFLD uwarunkowany genetycznie jest niezwykle rzadkim zjawiskiem, można go podejrzewać głównie u dzieci i młodzieży ze stłuszczeniem wątroby lub u dorosłych bez innych przyczyn stłuszczenia wątroby (np. gen PNPLA3 czyTM6SF2). Jednakże, główną przyczyną występowania MAFLD są czynniki środowiskowe – czyli nieprawidłowy styl życia, doprowadzający do otyłości, zaburzeń lipidowych czy węglowodanowych oraz brak aktywności fizycznej.” - powiedział profesor dr med. Paweł Rajewski. 

Tagi: Zdrowie
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: