Te owoce poprawiają pamięć i przeciwdziałają starzeniu mózgu. Seniorzy powinni się nimi zajadać

Z wiekiem pamięć może zacząć płatać figle, to naturalne, ale nie jesteśmy wobec tych procesów całkiem bezbronni. Ogromne znaczenie dla kondycji mózgu ma aktywność umysłowa – rozwiązujmy krzyżówki! – zdrowy styl życia i oczywiście dieta.
Wśród produktów, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie, wyróżniają się owoce jagodowe. I choć sezon na nie trwa krótko, warto wykorzystać go do maksimum – nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.
- Starzenie mózgu zaczyna się wcześniej, niż myślisz – nawet po 25. roku życia
- By zachować dobrą kondycję mózgu, trzeba się wysypiać, ograniczać stres, wykonywać ćwiczenia umysłowe, a najważniejsza jest dieta
- Owoce jagodowe – borówki, truskawki, maliny, jagody – chronią mózg przed degeneracją. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
- Dwie porcje borówek lub truskawek tygodniowo mogą spowolnić pogorszenie pamięci nawet o 2,5 roku
Mózg starzeje się już za młodu
Większość z nas myśli, że problemy z pamięcią zaczynają się dopiero po sześćdziesiątce, tymczasem badania pokazują, że mózg zaczyna się starzeć znacznie wcześniej – już po 25. roku życia. Już wtedy stopniowo zaczyna zmniejszać się ilość istoty szarej, co wpływa na zdolność uczenia się, koncentrację i zapamiętywanie. Proces ten przyspiesza po 40. roku życia, a po 70. — gwałtownie przybiera na sile.
Na tempo starzenia się mózgu wpływają też czynniki zewnętrzne, takie jak stres, używki, brak snu czy niewłaściwa dieta. Zmiany w strukturze mózgu objawiają się m.in. trudnością w przypominaniu sobie nazwisk, zapominaniem dat czy spadkiem zdolności skupienia się na jednym zadaniu.
Przeczytaj też: Ten owoc dla seniorów jest ważny – wspiera wzrok, pomaga na serce
Jak utrzymać dobrą kondycję mózgu?
Choć nie da się zatrzymać upływu czasu, można znacznie spowolnić procesy starzenia się mózgu. Pomaga w tym wszelka aktywność umysłowa:
- rozwiązywanie krzyżówek,
- gra w szachy,
- nauka języków,
- a nawet rozmowy towarzyskie.
Bardzo ważny jest też ruch (regularne spacery, jazda na rowerze czy taniec pobudzają krążenie i wspierają ukrwienie mózgu), wysypianie się i unikanie stresu, który jest naszym największym wrogiem na wielu płaszczyznach. Oczywiście można też, i czasem naprawdę warto, wspierać się poleconymi przez lekarza lub farmaceutę suplementami.
Jednak zasadnicze znaczenie ma to, co ląduje na naszych talerzach. Dieta bogata w przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze i składniki przeciwzapalne wspiera pamięć i koncentrację. Na prowadzenie wśród produktów, które realnie poprawiają funkcje poznawcze, wysuwają się owoce jagodowe: borówki, truskawki, jagody, maliny i jeżyny. Naukowcy z Harvardu udowodnili, że osoby, które regularnie jedzą te owoce, mają lepszą pamięć i wolniej się starzeją umysłowo.
Przeprowadzono badanie, które pokazało, że osoby z najwyższym dziennym spożyciem flawonoidów były o 19% mniej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem w porównaniu z osobami z najniższym dziennym spożyciem flawonoidów.
Nasze wyniki są ekscytujące, ponieważ pokazują, że spożywanie produktów bogatych w flawonoidy może pomóc zapobiec lub spowolnić pogorszenie pamięci i innych procesów poznawczych w późniejszym okresie życia – powiedział dr Walter Willett, jeden z autorów badania i profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health.
Przeczytaj też: 8 sygnałów, że masz guza mózgu. Pod żadnym pozorem nie lekceważ

Borówki, truskawki, jagody. Co w nich takiego jest?
Owoce jagodowe są nie tylko smaczne, ale i niezwykle wartościowe. Zawierają mnóstwo składników wspierających pracę mózgu, m.in.:
- flawonoidy – silne antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki nerwowe przed uszkodzeniami,
- antocyjany – nadają jagodom intensywną barwę, a przy okazji poprawiają przepływ krwi w mózgu i wzmacniają pamięć,
- witamina C – wspiera układ odpornościowy, ale również chroni mózg przed stresem oksydacyjnym,
- błonnik – reguluje poziom cukru we krwi, a stabilny poziom glukozy sprzyja dobrej pracy mózgu,
- kwas elagowy i resweratrol – związki o działaniu przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym.
Badania dowodzą, że osoby, które spożywają dwie porcje truskawek lub borówek tygodniowo, mogą opóźnić proces pogarszania się zdolności poznawczych nawet o 2,5 roku. Tak niewiele trzeba, by zyskać tak wiele – szczególnie w późniejszych latach życia.
Przeczytaj też: Odkryli kolejny symptom demencji. To dzieje się częściej niż myślisz
Źródło: health.harvard.edu/blog/can-flavonoids-help-fend-off-forgetfulness-202109172596



































