Zaczynają dzień od kawy z jajkiem. Na wątrobę działa jak balsam

Dla jednych kulinarna abstrakcja, dla innych balsam na jelita i pomoc w trawieniu. Kawa z jajkiem, bo o niej mowa, jest hitem w Szwecji. Zdrowa, aksamitna, ale… no właśnie, z jajkiem.
Kawa z jajkiem, szwedzki hit
Niestety, takiej kawy nie kupimy w Ikea na spróbowanie, trzeba ją przygotować samemu. Od razu powiemy, że Szwedzi nie marnują nawet skorupki - całe jajko ląduje w kawie. I choć pewnie wielu z nas je jajka na śniadanie i popija je kawą, to pewnie na palcach jednej ręki możemy policzyć tych, którzy dodają je do kawy.
Efekt końcowy takiej kawusi z jajkiem jest zaskakująco… delikatny. Napój jest kremowy, nie ma w nim śladu goryczy, jest też stosunkowo lekki i nie powoduje wzdęć. Wszystko to za sprawą białka jajka, które wiąże garbniki obecne w kawie, zmniejszając jej kwasowość. Dodatek skorupki jajka działa alkalizująco, czyli zmniejsza kwaśny odczyn kawy.
Polecamy: Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach


Jak zrobić kawę z jajkiem?
Przygotowanie kawy z jajkiem to jak zrobienie śniadania. Potrzebujesz 2 łyżeczek świeżo zmielonej kawy, jajka i około 2 szklanek wody.
Przepis krok po kroku:
- Wlej do rondelka 1 szklankę wody i zagotuj ją na średnim ogniu.
- Umyj jajko i sparz je wrzątkiem.
- Rozbij jajko do miseczki, dodaj zmieloną kawę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita.
- Skorupkę zachowaj.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mieszankę jajka z kawą, stale mieszając.
- Dodaj pokruszoną skorupkę jajka i gotuj przez około 5 minut.
- Wlej drugą szklankę wody i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Gotowy napój przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny, kremowy napój.
Właściwości kawy z jajkiem
Kawa z jajkiem w szwedzkim stylu działa korzystnie na wątrobę, ponieważ zawarte w jajku witaminy i minerały (zostaje ich niewiele po gotowaniu, ale zawsze coś) wspierają jej funkcjonowanie i regenerację. Taka kawa jest za to sycąca, przez co pomaga kontrolować apetyt i poziom cukru we krwi.
Najważniejsze są jednak walory smakowe - dzięki obniżonej kwasowości i neutralizacji goryczy taka kawa może być pita przez osoby z refluksem, nadkwasotą czy problemami trawiennymi. Co ważne - można ją wypić na czczo!
Polecamy: Siemię lniane lepsze niż drogie kosmetyki. Zbawienne dla skóry i włosów





































