Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zaczynają dzień od kawy z jajkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 23.07.2025 09:06

Zaczynają dzień od kawy z jajkiem. Na wątrobę działa jak balsam

Kawa z jajkiem jest popularna w Szwecji.
Fot. Shutterstock

Dla jednych kulinarna abstrakcja, dla innych balsam na jelita i pomoc w trawieniu. Kawa z jajkiem, bo o niej mowa, jest hitem w Szwecji. Zdrowa, aksamitna, ale… no właśnie, z jajkiem. 

Kawa z jajkiem, szwedzki hit

Niestety, takiej kawy nie kupimy w Ikea na spróbowanie, trzeba ją przygotować samemu. Od razu powiemy, że Szwedzi nie marnują nawet skorupki - całe jajko ląduje w kawie. I choć pewnie wielu z nas je jajka na śniadanie i popija je kawą, to pewnie na palcach jednej ręki możemy policzyć tych, którzy dodają je do kawy. 

Efekt końcowy takiej kawusi z jajkiem jest zaskakująco… delikatny. Napój jest kremowy, nie ma w nim śladu goryczy, jest też stosunkowo lekki i nie powoduje wzdęć. Wszystko to za sprawą białka jajka, które wiąże garbniki obecne w kawie, zmniejszając jej kwasowość. Dodatek skorupki jajka działa alkalizująco, czyli zmniejsza kwaśny odczyn kawy. 

Polecamy: Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach

Jak zrobić kawę z jajkiem?

Przygotowanie kawy z jajkiem to jak zrobienie śniadania. Potrzebujesz 2 łyżeczek świeżo zmielonej kawy, jajka i około 2 szklanek wody. 

Przepis krok po kroku:

  1. Wlej do rondelka 1 szklankę wody i zagotuj ją na średnim ogniu.
  2. Umyj jajko i sparz je wrzątkiem.
  3. Rozbij jajko do miseczki, dodaj zmieloną kawę i dokładnie wymieszaj – masa powinna być jednolita. 
  4. Skorupkę zachowaj.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć, wlej do niej mieszankę jajka z kawą, stale mieszając.
  6. Dodaj pokruszoną skorupkę jajka i gotuj przez około 5 minut.
  7. Wlej drugą szklankę wody i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
  8. Gotowy napój przecedź przez sitko, aby uzyskać klarowny, kremowy napój.

Właściwości kawy z jajkiem

Kawa z jajkiem w szwedzkim stylu działa korzystnie na wątrobę, ponieważ zawarte w jajku witaminy i minerały (zostaje ich niewiele po gotowaniu, ale zawsze coś) wspierają jej funkcjonowanie i regenerację. Taka kawa jest za to sycąca, przez co pomaga kontrolować apetyt i poziom cukru we krwi. 

Najważniejsze są jednak walory smakowe - dzięki obniżonej kwasowości i neutralizacji goryczy taka kawa może być pita przez osoby z refluksem, nadkwasotą czy problemami trawiennymi. Co ważne - można ją wypić na czczo!

Polecamy: Siemię lniane lepsze niż drogie kosmetyki. Zbawienne dla skóry i włosów

Cholera - pierwsze objawy choroby. Jak rozpoznać, że doszło do zakażenia
Pierwsze objawy cholery
Rozpoznanie zakażenia
W niedzielę (20 lipca 2025) media obiegła wiadomość o pierwszym od lat przypadku cholery w Polsce. Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, dr Paweł Grzesiowski, do szpitala w Stargardzie trafiła starsza pacjentka, u której w badaniach molekularnych wykryto bakterie przecinkowca cholery.Pacjentka przetransportowano do szpitala w Stargardzie z powodu mocno nasilonych objawów ze strony układu pokarmowego. Choć na ostateczne potwierdzenie zachorowania na cholerę potwierdzą dopiero badania toksykologiczne, już teraz wiemy, że w jej organizmie znajdują się bakterie. Przypadek jest o tyle ciekawy, że pacjentka nie wyjeżdżała ostatnio z Polski, a choroba nie jest endemiczna dla naszego kraju.Pierwszy od lat przypadek cholery w Polsce dotyczy starszej kobiety, która nie opuszczała kraju, co budzi szczególne obawy epidemiologiczne Cholera to choroba przenoszona przez skażoną wodę lub żywność, a jej głównym objawem jest charakterystyczna wodnista biegunka przypominająca wodę po płukaniu ryżu Zakażenie cholery prowadzi do groźnego odwodnienia organizmu, które bez szybkiej interwencji może skutkować śpiączką lub śmiercią Rozpoznanie cholery wymaga badań molekularnych i toksykologicznych, a w przypadku nagłego, silnego odwodnienia należy niezwłocznie zgłosić się do szpitala
Czytaj dalej
Jajecznica, sadzone czy na miękko? Jakie jajka jeść na diecie odchudzającej
Jak przygotować jajka?
Jajka na diecie odchudzającej
Jajka to jedno z najczęściej wybieranych źródeł białka w diecie odchudzającej – są sycące, niedrogie i pełne składników odżywczych. Jednak sposób przygotowania może mieć istotny wpływ na ich wartość kaloryczną i zdrowotną. Sprawdź, które formy podania jajek najlepiej wspierają utratę wagi.Jajka to źródło białka i cennych składników odżywczych Jak przygotować niskokaloryczne jajka? Jajka jako dobry wybór na śniadanie
Czytaj dalej