Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tak jajka na miękko wpływają na organizm. Jedz je na śniadanie, serce będzie pracować jak dzwon
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 17.05.2025 16:03

Tak jajka na miękko wpływają na organizm. Jedz je na śniadanie, serce będzie pracować jak dzwon

Jajka na miękko na śniadanie czy na kolację?
Fot. Canva

Jajka na miękko to hit kuchni, jedne z najzdrowszych jajek, a przy tym smaczne, łatwe w przygotowaniu i zbawiennie działające na cały organizm. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy (A, D, E, K, B12) i minerały (fosfor, żelazo, selen). Są skarbnicą kwasów tłuszczowych z grupy omega, które mają bardzo dobry wpływ na układ krwionośny i stanowią profilaktykę rozwoju chorób cywilizacyjnych. 

Jajka na miękko na śniadanie

Jajka na miękko to bardzo dobry sposób na rozpoczęcie dnia, Polacy rzeczywiście jedzą je masowo. I bardzo dobrze, wiedzą co dobre, chociaż jajka na miękko można też zjeść na kolację. Pod względem odżywczym jajka mają około 70-80 kalorii (średnie jajko o wadze 50 g) i są skarbnicą cennych składników, czyli:

  • białka - pełnowartościowe białko, z dużą ilością aminokwasów pomagają budować masę mięśniową i wpływają na organizm regenerująco;
  • witaminy - żółtko jajka zawiera witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym bardzo ważna witamina B12, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. A płynne żółtko oznacza, że pod wpływem ciepła witaminy nie wytrąciły się!
  • minerały - znajdziemy w nich fosfor, selen, cynk i żelazo, które wspierają zdrowe kości, odporność i funkcjonowanie układu krążenia;
  • kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 - ale uwaga, tu znaczenie ma wybór jajka. Otóż od kury hodowanej na wolnym powietrzu jajka mogą zawierać od 300 do 700 mg kwasów omega-3. A te od kur hodowanych w klatkach, w fermach przemysłowych od 30 do 80 mg (w zależności od rasy). Kolejna przesłanka, żeby kupować jajka ekologiczne i od kur z wolnego wybiegu!

Polecamy: Dodaj łyżeczkę do serka wiejskiego. Kilogramy polecą w dół

Korzyści zdrowotne z jedzenia jajek na miękko

Jajka na miękko gotowane są krótko, a więc tracą mało wartości odżywczych. Do tego nie używamy tłuszczu, a więc nie są tak “ciężkie”. Jak jajka na miękko oddziałują na organizm? Otóż wspierają mózg, koncentrację i pamięć, dzięki sporej zawartości choliny. Mają także bardzo dobry wpływ na oczy - żółtko zawiera luteinę i zeaksantynę – cenne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. 

Jajka pomagają także utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ są sycące i stosunkowo mało kaloryczne oraz wzmacniają kości dzięki zawartości witaminy D i fosforu. 

Czytaj też: To warzywo może zrujnować twoją wątrobę. Zachowaj umiar!

Jak ugotować idealne jajka na miękko?

Jajka na miękko, aby były idealne, trzeba włożyć do wrzątku (ale uwaga - jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie popękały - wkładając zimne jajka, prosto z lodówki, do wrzątku często pęka im skorupka). Jajka gotuje się 4 minuty – dla bardzo płynnego żółtka – lub 5 minut – dla lekko gęstszego żółtka.

TIP: Po ugotowaniu przełóż jajka do zimnej wody na 30 sekund – ułatwi to ich obieranie.

Polecamy: Odchudzanie a miód. Czy miód jest zdrowy?