Tak jajka na miękko wpływają na organizm. Jedz je na śniadanie, serce będzie pracować jak dzwon

Jajka na miękko to hit kuchni, jedne z najzdrowszych jajek, a przy tym smaczne, łatwe w przygotowaniu i zbawiennie działające na cały organizm. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy (A, D, E, K, B12) i minerały (fosfor, żelazo, selen). Są skarbnicą kwasów tłuszczowych z grupy omega, które mają bardzo dobry wpływ na układ krwionośny i stanowią profilaktykę rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Jajka na miękko na śniadanie
Jajka na miękko to bardzo dobry sposób na rozpoczęcie dnia, Polacy rzeczywiście jedzą je masowo. I bardzo dobrze, wiedzą co dobre, chociaż jajka na miękko można też zjeść na kolację. Pod względem odżywczym jajka mają około 70-80 kalorii (średnie jajko o wadze 50 g) i są skarbnicą cennych składników, czyli:
- białka - pełnowartościowe białko, z dużą ilością aminokwasów pomagają budować masę mięśniową i wpływają na organizm regenerująco;
- witaminy - żółtko jajka zawiera witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym bardzo ważna witamina B12, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. A płynne żółtko oznacza, że pod wpływem ciepła witaminy nie wytrąciły się!
- minerały - znajdziemy w nich fosfor, selen, cynk i żelazo, które wspierają zdrowe kości, odporność i funkcjonowanie układu krążenia;
- kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 - ale uwaga, tu znaczenie ma wybór jajka. Otóż od kury hodowanej na wolnym powietrzu jajka mogą zawierać od 300 do 700 mg kwasów omega-3. A te od kur hodowanych w klatkach, w fermach przemysłowych od 30 do 80 mg (w zależności od rasy). Kolejna przesłanka, żeby kupować jajka ekologiczne i od kur z wolnego wybiegu!
Polecamy: Dodaj łyżeczkę do serka wiejskiego. Kilogramy polecą w dół
Korzyści zdrowotne z jedzenia jajek na miękko
Jajka na miękko gotowane są krótko, a więc tracą mało wartości odżywczych. Do tego nie używamy tłuszczu, a więc nie są tak “ciężkie”. Jak jajka na miękko oddziałują na organizm? Otóż wspierają mózg, koncentrację i pamięć, dzięki sporej zawartości choliny. Mają także bardzo dobry wpływ na oczy - żółtko zawiera luteinę i zeaksantynę – cenne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jajka pomagają także utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ są sycące i stosunkowo mało kaloryczne oraz wzmacniają kości dzięki zawartości witaminy D i fosforu.
Czytaj też: To warzywo może zrujnować twoją wątrobę. Zachowaj umiar!
Jak ugotować idealne jajka na miękko?
Jajka na miękko, aby były idealne, trzeba włożyć do wrzątku (ale uwaga - jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby nie popękały - wkładając zimne jajka, prosto z lodówki, do wrzątku często pęka im skorupka). Jajka gotuje się 4 minuty – dla bardzo płynnego żółtka – lub 5 minut – dla lekko gęstszego żółtka.
TIP: Po ugotowaniu przełóż jajka do zimnej wody na 30 sekund – ułatwi to ich obieranie.
Polecamy: Odchudzanie a miód. Czy miód jest zdrowy?





































