Auchan wydało pilny komunikat. W popularnym produkcie wykryto Salmonellę

Uwaga, twoje śniadanie mogło być niebezpieczne! Auchan wydał pilny komunikat dotyczący popularnych jaj z wolnego wybiegu. Jeśli ostatnio robiłeś zakupy w tej sieci i kupiłeś ten produkt, lepiej zajrzyj do swojej lodówki. Powód wycofania przyprawia o mdłości, i to dosłownie! W jajach wykryto Salmonellę… Sprawdź, na jakie produkty trzeba uważać.
Pięć partii jaj zniknęło ze sklepowych półek
Decyzja obejmuje aż pięć różnych rodzajów opakowań jaj wolnego wybiegu marki Auchan, wyprodukowanych przez Fermy Drobiu Mizgier. Część z nich była dodatkowo oznaczona jako wyprodukowane bez stosowania GMO, co mogło sprawiać wrażenie produktu jeszcze bezpieczniejszego i zdrowszego. Niestety, wszystkie te partie znalazły się na liście wycofanych.
Jaja wolny wybieg L 6 szt. (EAN: 5904215130642),
Jaja wolny wybieg M 10 szt. bez GMO (EAN: 5904215180173),
Jaja wolny wybieg L 10 szt. bez GMO (EAN: 5904215180166),
Jaja wolny wybieg L 20 szt. bez GMO (EAN: 5904215180159) oraz Jaja wolny wybieg M 20 szt. (EAN: 5904215166696).
Wszystkie wymienione partie mają termin przydatności do 11 sierpnia 2025 roku i zostały już wycofane z obrotu w całej Polsce.
Przeczytaj też: Natychmiast to wyrzuć. Wycofują w całym kraju
Masz te jaja w domu? Oto co powinieneś zrobić
Auchan apeluje, by klienci sprawdzili swoje lodówki i porównali kody umieszczone na opakowaniach. Jeśli okaże się, że w domu znajdują się produkty z tej serii, nie wolno ich spożywać! Należy je wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione, gdzie konsumenci otrzymają pełen zwrot kosztów.
Eksperci ostrzegają, by pod żadnym pozorem nie spożywać skażonych jaj. Wysoka temperatura niszczy Salmonellę, jednak w przypadku świadomości o skażeniu, lepiej nie ryzykować. Numery partii i kody EAN znajdują się na bocznej ściance kartonu, a data przydatności na jego górze.
Sprawdź też: Auchan wycofuje z półek ten produkt. Wykryto w nim rakotwórczą substancję


Dlaczego to takie groźne?
Salmonella to bakteria, która stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych na świecie. Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, nabiału czy nieumytych warzyw. Objawy pojawiają się zazwyczaj od kilku do kilkudziesięciu godzin po zjedzeniu zainfekowanego produktu i mogą utrzymywać się nawet przez tydzień.
Do najbardziej charakterystycznych symptomów należą:
- silna biegunka,
- bóle brzucha,
- gorączka,
- dreszcze,
- nudności,
- ogólne osłabienie organizmu.
W niektórych przypadkach choroba prowadzi do odwodnienia, co jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz pacjentów z osłabionym układem odpornościowym. U nich salmonelloza może wymagać hospitalizacji, a nawet prowadzić do groźnych powikłań, takich jak sepsa. Z tego powodu lekarze apelują, by pod żadnym pozorem nie lekceważyć objawów zatrucia i w razie podejrzeń natychmiast skontaktować się z lekarzem.





































