Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji
Jesień w pełni, częściej łapiemy infekcje. Zadbajmy o odporność sięgając po naturalne produkty. Jeden z nich to sok z malin. Ma sześć cennych właściwości. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetyczką kliniczną mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.
Poniżej przeczytasz o właściwości soku z malin. Pamiętaj o tym, że jeśli chodzi o witaminę C, niszczy ją już temperatura 70oC, więc wlewając sok z malin do gorącej herbaty pozbawiasz ją tego składnia. Więc albo odczekaj aż ostygnie, albo ciesz się innymi prozdrowotnymi właściwościami malin, których wysoka temperatura nie pozbawia. Poniżej piszemy też o nich.
Maliny - źródło witaminy C i nie tylko
Maliny to bogate źródło witamin i antyoksydantów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i chronią organizm przed infekcjami. Wspomniane owoce są bardzo dobrym źródłem witaminy C i nie tylko.
W malinach znajdziemy cenne składniki, takie jak:
- witamina C,
- witamina E,
- witamina A,
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6,
- kwas foliowy,
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo.
Sok z malin na odporność!
Sok z malin to skuteczny środek na infekcje różnego pochodzenia. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak gorączka, katar, kaszel czy ból gardła.
„Maliny to przede wszystkim wsparcie odporności, więc warto po nie sięgać w okresie przeziębienia. Zarówno owoce, jak i soki czy inne przetwory z owoców malin, a nawet ich liście wykazują działanie stymulujące w obrębie naszego układu odpornościowego. Posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Maliny są niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne, a obecne w nich pestki wspierają perystaltykę jelit.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
6 właściwości malin:
- przeciwzapalne,
- napotne,
- przeciwgorączkowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwwirusowe.
Cenne liście malin
Warto dodać, że niezwykle cenne są nie tylko owoce, ale także liście malin, które zawierają wiele substancji leczniczych, takich jak garbniki, flawonoidy i fenolokwasy.
Z liści malin można przygotować napar, który działa napotnie, a także pomaga przy problemach żołądkowych. Obecne w liściach malin garbniki hamują rozwój bakterii w jelitach i łagodzą biegunkę. Napar z liści malin ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest również zalecany do płukania jamy ustnej i gardła. Warto suszyć młode liście, z których można przygotować mieszankę do zaparzania w formie herbatki. witamina