Pacjenci.pl > Zdrowie > Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 06.09.2023 16:04

Ten sok to panaceum na odporność! Warto go pić w sezonie infekcji

sok z malin
canva.com

Jesień coraz bliżej, a co za tym idzie zbliża się okres infekcji. W sezonie przeziębień i grypy powinniśmy szczególnie dbać o swoją odporność. Warto sięgać po naturalne produkty wzmacniające układ odpornościowy. Dietetycy polecają sok z malin! Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.  


 

Maliny - źródło witaminy C i nie tylko

Maliny to bogate źródło witamin i antyoksydantów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i chronią organizm przed infekcjami. Wspomniane owoce są bardzo dobrym źródłem witaminy C i nie tylko. 

W malinach znajdziemy cenne składniki, takie jak:

  • witamina C,
  • witamina E, 
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B6, 
  • kwas foliowy, 
  • potas, 
  • wapń, 
  • fosfor, 
  • magnez, 
  • żelazo.

Projekt bez nazwy - 2023-09-06T152346.518.png

Polacy w czołówce największych lekożerców w Europie! Jakie leki powodują uzależnienie? Pacjent może otrzymać nawet 200 tysięcy odszkodowania. Zasady właśnie weszły w życie

Sok z malin na odporność!

Sok z malin to skuteczny środek na infekcje różnego pochodzenia. Łagodzi objawy przeziębienia i grypy, takie jak gorączka, katar, kaszel czy ból gardła. 

Maliny to przede wszystkim wsparcie odporności, więc warto po nie sięgać w okresie przeziębienia. Zarówno owoce, jak i soki czy inne przetwory z owoców malin, a nawet ich liście wykazują działanie stymulujące w obrębie naszego układu odpornościowego. Posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Maliny są niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne, a obecne w nich pestki wspierają perystaltykę jelit.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. 

Właściwości malin: 

  • przeciwzapalne,
  • napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe. 

Cenne liście malin

Warto dodać, że niezwykle cenne są nie tylko owoce, ale także liście malin, które zawierają wiele substancji leczniczych, takich jak garbniki, flawonoidy i fenolokwasy.

Z liści malin można przygotować napar, który działa napotnie, a także pomaga przy problemach żołądkowych. Obecne w liściach malin garbniki hamują rozwój bakterii w jelitach i łagodzą biegunkę. Napar z liści malin ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest również zalecany do płukania jamy ustnej i gardła. Warto suszyć młode liście, z których można przygotować mieszankę do zaparzania w formie herbatki. 

Polecane