Naturalny wymiatacz. Wzmacnia trzustkę, chroni wątrobę, superfood w cukrzycy

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a do tego jest… słodki. Niemożliwe właśnie stało się możliwe - a w zasadzie nie właśnie, bo w Azji od stuleci zachwycają się i zajadają tym rarytasem. Mowa o mocarzu, znanym i u nas, tylko w innej formie. Czosnek, a w zasadzie czarny czosnek, to smaczna skarbnica witamin. I stosunkowo tania… Jest też łatwy w trawieniu,
Czarny czosnek, czyli piąty smak umami
Delikatnie słodkawy czarny czosnek powstaje poprzez fermentację całych główek czosnku, że tak go nazwiemy “zwykłego”, w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza przez okres od 4 do 6 tygodni. Czarny czosnek jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego, łatwiej ulega strawieniu, a przy tym zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości.
Długotrwały proces obróbki termicznej sprawia, że w ząbkach czosnku zachodzą reakcje enzymatyczne, które sprawiają, że czarny czosnek traci typowy zapach i smak. Jednocześnie poprawia się przyswajalność substancji aktywnych, a tych czosnek ma bez liku.
Jedzenie czarnego czosnku wspiera odporność, zapobiega chorobom układu krwionośnego, a także skraca czas infekcji bakteryjnych i wirusowych. Nie bez powodu czarny czosnek był, w wierzeniach starożytnych Azjatów, sposobem na nieśmiertelność.
Polecamy: Tym nie popijaj czosnku. Wzdyma na potęgę i powoduje biegunki
Na co pomaga czarny czosnek?
Na wszystko, dosłownie - ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe. Ilość antyoksydantów po obróbce termicznej czosnku wzrasta nawet dwukrotnie, co czyni go naturalnym "wymiataczem". Jest także uważany za skuteczny produkt w profilaktyce antynowotworowej. Poza tym:
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
- wspomaga odporność,
- zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi,
- wspomaga pracę wątroby,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- przeciwdziała procesom starzenia.
Naukowe dowody na skuteczne działanie czarnego czosnku
Badacze z Indii i Korei Południowej zbadali właściwości antybakteryjne czarnego czosnku z wykorzystaniem techniki statycznego rozpraszania światła (SLS). Przede wszystkim przeanalizowano jego skuteczność przeciwko szczepowi bakterii Escherichia coli w różnych temperaturach: 37°C, 65°C i 100°C. Badanie wykazało, że najwyższą aktywność antybakteryjną czarny czosnek osiąga w temperaturze 37°C – strefa zahamowania wzrostu bakterii (ZOI) wyniosła wtedy 1,30 mm, podczas gdy w 65°C i 100°C znacznie spadła.
Udowodniono, że czarny czosnek ma potencjał jako naturalny środek przeciwbakteryjny i że technika SLS może być skutecznym, nieinwazyjnym narzędziem do analizy biologicznej żywności i składników farmaceutycznych.
Tym samym warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu produktów - niewłaściwe ich przechowywanie może znacząco obniżać wartości odżywcze produktów!





































