Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Naturalny wymiatacz. Wzmacnia trzustkę, chroni wątrobę, superfood w cukrzycy
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 27.09.2025 11:36

Naturalny wymiatacz. Wzmacnia trzustkę, chroni wątrobę, superfood w cukrzycy

Czarny czosnek
Fot. Getty Images

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a do tego jest… słodki. Niemożliwe właśnie stało się możliwe - a w zasadzie nie właśnie, bo w Azji od stuleci zachwycają się i zajadają tym rarytasem. Mowa o mocarzu, znanym i u nas, tylko w innej formie. Czosnek, a w zasadzie czarny czosnek, to smaczna skarbnica witamin. I stosunkowo tania… Jest też łatwy w trawieniu,

Czarny czosnek, czyli piąty smak umami

Delikatnie słodkawy czarny czosnek powstaje poprzez fermentację całych główek czosnku, że tak go nazwiemy “zwykłego”, w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza przez okres od 4 do 6 tygodni. Czarny czosnek jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego, łatwiej ulega strawieniu, a przy tym zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości. 

Długotrwały proces obróbki termicznej sprawia, że w ząbkach czosnku zachodzą reakcje enzymatyczne, które sprawiają, że czarny czosnek traci typowy zapach i smak. Jednocześnie poprawia się przyswajalność substancji aktywnych, a tych czosnek ma bez liku. 

Jedzenie czarnego czosnku wspiera odporność, zapobiega chorobom układu krwionośnego, a także skraca czas infekcji bakteryjnych i wirusowych. Nie bez powodu czarny czosnek był, w wierzeniach starożytnych Azjatów, sposobem na nieśmiertelność.

Polecamy: Tym nie popijaj czosnku. Wzdyma na potęgę i powoduje biegunki 

Na co pomaga czarny czosnek?

Na wszystko, dosłownie - ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe. Ilość antyoksydantów po obróbce termicznej czosnku wzrasta nawet dwukrotnie, co czyni go naturalnym "wymiataczem". Jest także uważany za skuteczny produkt w profilaktyce antynowotworowej. Poza tym:

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi,
  • wspomaga odporność,
  • zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi,
  • wspomaga pracę wątroby, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • przeciwdziała procesom starzenia.

czarny czosnek 2.jpg

Naukowe dowody na skuteczne działanie czarnego czosnku

Badacze z Indii i Korei Południowej zbadali właściwości antybakteryjne czarnego czosnku z wykorzystaniem techniki statycznego rozpraszania światła (SLS). Przede wszystkim przeanalizowano jego skuteczność przeciwko szczepowi bakterii Escherichia coli w różnych temperaturach: 37°C, 65°C i 100°C. Badanie wykazało, że najwyższą aktywność antybakteryjną czarny czosnek osiąga w temperaturze 37°C – strefa zahamowania wzrostu bakterii (ZOI) wyniosła wtedy 1,30 mm, podczas gdy w 65°C i 100°C znacznie spadła.

Udowodniono, że czarny czosnek ma potencjał jako naturalny środek przeciwbakteryjny i że technika SLS może być skutecznym, nieinwazyjnym narzędziem do analizy biologicznej żywności i składników farmaceutycznych.

Tym samym warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu produktów - niewłaściwe ich przechowywanie może znacząco obniżać wartości odżywcze produktów!

Te 2 owoce regulują cholesterol i chronią wątrobę. Rosną dziko
Sezonowe owoce na cholesterol i wątrobę
Warto o nich pamiętać
Wielu z nas lato kojarzy się głównie z truskawkami, borówkami i czereśniami, jednak paleta lokalnych owoców sezonowych jest zdecydowanie bogatsza. O dwóch wyjątkowo korzystnych dla zdrowia, a mało znanych owocach dostępnych w Polsce przypomniał dziś rano dr Bartek Kulczyński.Dzisiejszy Poranny Dziennik Zdrowia dr Kulczyński poświęcił dwóm wyjątkowym owocom, o których mało kto dziś pamięta. Oba są bogate w liczne prozdrowotne związki, a łączy je dobroczynny wpływ na cholesterol i wątrobę.Rokitnik to naturalna bomba witaminowa, szczególnie bogata w witaminę C i antyoksydanty, wspierające odporność i wątrobę Owoce rokitnika wspierają metabolizm i regulują cholesterol, dzięki obecności kwasów tłuszczowych, witaminy E i kwasów organicznych Dereń ma silne działanie przeciwzapalne, potwierdzone badaniami nad zawartymi w nim irydoidami Jego owoce wspomagają leczenie chorób metabolicznych, takich jak miażdżyca i cukrzyca, wpływając na regulację lipidów i glukozy
Czytaj dalej
Jadalne grzyby też mogą być groźne. Przed tym ostrzega sanepid
grzyby jadalne
grzyby jadalne
Coraz częściej słyszymy o zatruciach spowodowanych spożyciem... jadalnych grzybów. Dlaczego nawet prawdziwek z lasu może zakończyć się wizytą na SOR-ze? Jakie błędy popełniamy najczęściej i kiedy liczy się każda minuta? O tym poniżej:Sanepid przypomina: główną przyczyną zatruć jest pomyłka gatunków, ale niebezpieczne bywa też nieprawidłowe przechowywanie lub transport grzybówTypowe objawy zatrucia pojawiają się w ciągu kilku godzin, ale czasem dopiero po dobie – co utrudnia szybką diagnozęDzieci, seniorzy i kobiety w ciąży powinni zachować szczególną ostrożność. Grzyby są dla nich ciężkostrawne i mogą być toksyczne
Czytaj dalej