W niektórych krajach jest zakazana, u nas można ją jeść. Grozi bólem brzucha, problemami z oddychaniem
Jest pyszna i wielu z nas ceni sobie jej smak, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tej ryby wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Np. we Włoszech i Japonii z tego względu wprowadzono zakaz jej sprzedaży.
W Polsce znana jest pod nazwą ryba maślana i wciąż można ją spotkać w sklepach, serwowana jest również w restauracjach. Jednak zawiera woski, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia.
Ryba maślana – ceniona w wielu kuchniach świata
Ryba maślana to ogólna nazwa dla takich gatunków ryb morskich, jak, m.in. eskolar, czy kostropak. Charakteryzują się srebrzystą skórą i masywnym, cylindrycznym ciałem, które może osiągać do 2 metrów długości. Żyją głównie w ciepłych wodach oceanicznych, często na głębokościach od 200 do 600 metrów. Głównie spotykane są w wodach Oceanu Spokojnego i Indyjskiego, choć można je również znaleźć w Atlantyku.
Nazwa "maślana" doskonale oddaje walory smakowe tej ryby. Jej mięso jest wyjątkowo delikatne, maślano-białe i tłuste , co sprawia, że jest niezwykle ceniona w kuchni. Często porównywana jest do tuńczyka czy miecznika, jednak jej specyficzna maślana konsystencja wyróżnia ją na tle innych ryb.
W kuchni rybę maślaną można przygotować na wiele sposobów. Jest idealna do grillowania, smażenia, pieczenia czy gotowania na parze. Doskonale komponuje się z różnorodnymi przyprawami, ziołami oraz warzywami. Jest tylko jedno "ale". Nie jest zdrowa.
Ryba maślana – wyjątkowa, bo niezdrowa
Wiadomo, że ryby są ważnym składnikiem zdrowej diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, jak białko, kwasy omega-3 , witaminy A, D, E oraz minerały – jod i selen. Specjaliści od żywienia podkreślają, by nie zapominać o rybach w kontekście tygodniowego menu.
Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinno się spożywać ryby 2 razy w tygodniu , w tym co najmniej 1 raz tłuste ryby morskie. 1 porcja oznacza ok. 150 g. Polecane ryby to łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz. Ale nie ryba maślana, choć faktycznie jest tłusta.
W tej rybie znajduje się wysoki poziom wosków, nawet do 20 proc. masy ryby, zwanych estrami woskowymi (parafiny), które są niestrawne dla ludzkich jelit.
Biegunka tłuszczowa i inne negatywne skutki spożycia ryby maślanej
U niektórych osób estry woskowe mogą doprowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych, z silnymi bólami brzucha na czele, a także wywołać efekt przeczyszczający, znany jako keriorrhea, czyli biegunka tłuszczowa . Woski nie są trawione i wchłaniane przez ludzki organizm, zatem muszą zostać z niego wydalone w postaci niezmienionej.
Choć brak jest jednoznacznych badań, które potwierdziłyby szkodliwość ryby maślanej dla wątroby, to długotrwałe spożywanie estrów woskowych może doprowadzić do przeciążenia tego organu.
Ponadto, u grupy osób uczulonych na rybę maślaną, po jej spożyciu może dojść do:
- obrzęków, opuchlizny języka,
- problemów z oddychaniem,
- zawrotów głowy ,
- wysypek.
W niektórych krajach ryba maślana jest zakazana
Ze względu na potencjalną szkodliwość ryby maślanej, niektóre kraje, jak np. Japonia czy Włochy, wprowadziły zakaz jej sprzedaży. Z kolei w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej producenci muszą zamieszczać na etykietach informacje o możliwych skutkach ubocznych.
W Polsce bez problemu można kupić rybę maślaną. Warto jednak mieć na uwadze ewentualne zagrożenie dla zdrowia, które wiąże się z jej jedzeniem i spożywać ją z umiarem, najlepiej w towarzystwie łatwostrawnych pokarmów, dzięki czemu organizm łatwiej poradzi sobie z negatywnymi skutkami, do których może doprowadzić ryba maślana.
Zobacz także:
Tych ryb nie jedz nad polskim morzem. Są najgorsze
Najzdrowsza ryba. Jak wybrać rybę na obiad? Jakich gatunków unikać?
Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków