Pacjenci.pl Żywienie Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie
Fot. Canva/Ockra/Getty Images

Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie

17 marca 2025
Autor tekstu: Marta Uler

To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.

Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch.

Słodycze to nasz zgubny nawyk

Batoniki, ciastka i inne słodkości są pyszne, bez dwóch zdań! Niektórzy nie są w stanie ich sobie odmówić nawet przez jeden dzień. Jednak c ukier uzależnia i powoduje szybkie skoki poziomu glukozy we krwi. Daje chwilowe uczucie energii, ale potem prowadzi do zmęczenia i... ochoty na kolejną porcję. Nadmierna konsumpcja słodyczy związana jest z wieloma chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, otyłość czy choroby serca. Sprzyja stanom zapalnym w organizmie i negatywnie wpływa na nasze samopoczucie.

A przecież istnieje zdrowa alternatywa, dzięki której możemy ograniczyć spożycie rafinowanego cukru bez wyrzeczeń. To daktyle – choć są słodkie, mają niski indeks glikemiczny i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Mało tego – ich regularne spożywanie może nawet pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. To doskonały sposób na stopniowe odzwyczajenie się od przetworzonego cukru. Tu poczytasz o innej zdrowej przekąsce: Działają przeciwnowotworowo i wspomagają pracę serca. Orzechy włoskie to skarbnica witamin

Co oznacza zapominanie imion? Eksperci mówią jasno
Każda butelka tego napoju skraca życie o 12 minut

Zamiast po batonika, sięgnij po daktyla

Kup paczkę daktyli i włóż do szuflady – to prosty sposób na wyrobienie w sobie zdrowszych nawyków żywieniowych. Gdy najdzie cię na „słodkie”, wystarczy, że sięgniesz po kilka sztuk, by zaspokoić apetyt i uniknąć pustych kalorii. Daktyle są łatwo dostępne, trwałe i można je zabrać wszędzie – sprawdzają się idealne jako szybka przekąska do pracy czy w podróż.

Oprócz naturalnej słodyczy daktyle dostarczają błonnika , który wspomaga trawienie i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Są również bogate w foliany, żelazo, witaminę K . Znajdziemy w nich potas , który reguluje ciśnienie krwi, oraz magnez , który wspiera układ nerwowy. Dzięki zawartości antyoksydantów walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia. Może zainteresuje Cię również: Nie jesteś łasuchem. Ciągła ochota na słodycze to brak ważnego minerału

Fot. Canva/vm2002

Daktyle – jak wpływają na nasz organizm?

Te niepozorne owoce mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Błonnik wspiera trawienie i zapobiega zaparciom, a zawartość potasu i magnezu korzystnie oddziałuje na serce i układ krążenia , np. reguluje ciśnienie krwi. Regularne spożywanie daktyli może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Owoce te są także cennym wsparciem dla układu odpornościowego. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, które pomagają organizmowi zwalczać stany zapalne i chronić komórki przed uszkodzeniami. Dodatkowo daktyle dostarczają naturalnej energii , co sprawia, że są idealną przekąską przed treningiem lub w chwili zmęczenia. Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj: Mogą śmiało zastąpić cukier i słodycze. A mózg, kości, serce i wiele innych tylko nam za nie podziękują

Fot. Canva/Julia Winokur/Getty Images

Tak przyrządzisz danie z daktylami

Daktyle znakomicie komponują się z wieloma produktami, dlatego nie powinno być Ci trudno na stałe umieścić je w diecie. Na śniadanie możesz przygotować owsiankę z daktylami, orzechami i jogurtem naturalnym – słodycz owoców idealnie zastąpi cukier, a całość dostarczy energii na cały poranek. Równie dobrze daktyle sprawdzą się w sałatce z rukolą, kozim serem i orzechami , nadając daniu lekko słodki posmak, który świetnie kontrastuje z wytrawnymi składnikami.

Warto też wypróbować daktyle w daniach obiadowych. Dodane do potraw mięsnych, takich jak kurczak w sosie pomidorowym z przyprawami korzennymi , nadają głębi smaku i delikatnej słodyczy. Daktyle pasują również do dań kuchni bliskowschodniej, na przykład kuskusu z warzywami i migdałami.

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22214443/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38201157/

1000 zł miesięcznie bez względu na dochód. Nowe zasady już od 19 marca
Uważaj na ten ból łydek. Może oznaczać, że zrobił się zakrzep
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko