Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dietetyczka onkologiczna radzi co jeść, by ograniczyć ryzyko raka. Wymienia te produkty
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 03.09.2024 09:42

Dietetyczka onkologiczna radzi co jeść, by ograniczyć ryzyko raka. Wymienia te produkty

Nowotwór, raka, dieta antynowotworowa
Fot. Freepic, theoncologydietitian.com

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To, jak jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Są pewne produkty, które mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Dietetyczka onkologiczna Nichole Andrews podzieliła się z internautami swoją wiedzą, zdradzając, które produkty mogą ograniczyć ryzyko nowotworu.

Dietetyczka onkologiczna podzieliła się swoją wiedzą

Nichole Andrews to dietetyczka onkologiczna, która chętnie dzieli się nowinkami medycznymi za pomocą mediów społecznościowych, w tym TikToka. W jednym z najnowszych nagrań zdradziła, jakie produkty mogą ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. 

Jej zdaniem najważniejsze są te, które dostarczają nam cennych substancji, a także antyoksydantów, gdzie pomagają zwalczać wolne rodniki. Odpowiedzialne są za rozwój wielu groźnych schorzeń, w tym oczywiście raka.

 

Jakie produkty obniżają ryzyko zachorowania na raka?

Jak wyjaśniła, jeśli chcemy maksymalnie ograniczyć możliwość rozwoju raka, powinniśmy jeść jak najwięcej owoców jagodowych, takich jak m.in. truskawki, borówki, maliny, jagody, ale też jabłka, pomarańcze, orzechy włoskie, nasiona chia oraz pić zieloną herbatę.

Zdaniem Andrews dobrze też jest włączyć do naszej diety takie warzywa jak m.in. szpinak, awokado czy bataty. Choć może nie wszyscy lubią czosnek, to warzywo również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Co wpływa na ryzyko choroby nowotworowej?

Warto też dodać, że na ryzyko choroby nowotworowej wpływają nie tylko obciążenia genetyczne, ale też czynniki środowiskowe. Według badań, wprowadzenie nawet niewielkich zmian w naszym życiu może ograniczyć rozwój nowotworu. To jeszcze oczywiście nie wszystko, gdyż rozwojowi raka może też sprzyjać m.in. brak ruchu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stres, czy też nadmierne przebywanie w słońcu, bez żadnej ochrony w postaci kremu z filtrem.

Jak podkreśla dietetyczka, przede wszystkim warto sięgać po produkty ze sprawdzonych źródeł. Jako przykład Andrews wymienia te z gospodarstw ekologicznych, które nie stosują do produkcji żywności azotanów, azotynów, ale też pestycydów czy też innych szkodliwych substancji. Warto też oczywiście jeść świeże, sezonowe owoce, niskotłuszczowe mleczne produkty, świeże ryby czy też pełnoziarniste produkty zbożowe.

Czytaj też:

Nadgniłe jabłka wystarczy obkroić i zrobić z nich przetwory? Dietetyk tłumaczy, czym to grozi

Za takie śniadanie podziękuje ci twoje serce. Przygotowanie zajmie kilka minut

Wybrano najlepsze i najgorsze diety 2024. Te stosuj, a pozostałych unikaj jak ognia