Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Zrób z niej sałatkę, zastąp nią chleb. Wątroba i nerki ci podziękują
Marta Uler
Marta Uler 02.09.2024 14:08

Zrób z niej sałatkę, zastąp nią chleb. Wątroba i nerki ci podziękują

Cykoria: właściwości i zastosowanie
Fot. Canva

To warzywo wzbudza mieszane uczucia. Ma charakterystyczny, gorzkawy smak, który sprawia, że jedni je uwielbiają, podczas gdy inni omijają szerokim łukiem. Cykoria jest popularna w kuchni francuskiej i belgijskiej, gdzie często wykorzystuje się ją w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do mięs. 

Choć w Polsce nie jest tak powszechnie używana, jej wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości zdrowotne sprawiają, że warto ją włączyć do codziennej diety. Dla wielu osób, które poszukują nowych smaków i zdrowszych alternatyw, cykoria może stać się interesującym odkryciem.

Cykoria – jedni ją lubią, inni jej nie znoszą

Kiedy ostatnio jadłeś cykorię? Do kanapek i w sałatkach, gdy potrzeba czegoś "zielonego”, używamy zwykle sałaty masłowej albo lodowej, roszponki, czy rukoli. A cykoria? To warzywo nie jest zbyt popularne, chociaż jest tanie i bardzo zdrowe. Wszystko z powodu charakterystycznego smaku, który nie każdemu odpowiada. 

Cykoria jest, cóż... gorzka. Są na to sposoby, ale bywają także podniebienia, które ciężko zadowolić! Warto się jednak rozsmakować w cykorii. Do jej goryczki można się przyzwyczaić, a kiedy systematycznie zaczniemy ją chrupać, okaże się, że wcale taka gorzka nie jest, a za to jest niezwykle soczysta, krucha i po prostu smaczna. 

Nowe zasady umawiania wizyt w przychodniach: e-rejestracja wkrótce dostępna dla pacjentów Nadgniłe jabłka wystarczy obkroić i zrobić z nich przetwory? Dietetyk tłumaczy, czym to grozi

Właściwości zdrowotne cykorii

Cykoria jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, a to sprawia, że jest niezwykle wartościowa dla naszego zdrowia. Przede wszystkim jest niskokaloryczna – w 100 gramach znajdziemy jedynie około 17 kcal. Jest zatem idealnym wyborem dla osób dbających o linię! Jednocześnie, cykoria bogata jest w błonnik, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Wspomaga on perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej – to także przydatne w kontekście odchudzania. 

Oprócz błonnika w cykorii znajdziemy wiele ważnych witamin i minerałów:

  • witaminę C – która wspiera układ odpornościowy, działa jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi,
  • witaminy z grupy B – które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Szczególną uwagę zwrócić tu trzeba na kwas foliowy (B9), ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Witamina B9 wspiera rozwój płodu i zapobiega wadom cewy nerwowej,
  • potas – który wspiera zdrowie serca i reguluje ciśnienie krwi, 
  • wapń – niezbędny dla zdrowia kości i zębów, 
  • żelazo – które przeciwdziała anemii, 
  • cynk – który wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci,
  • magnez, mangan, miedź, fosfor.

Cennym składnikiem cykorii jest również inulina – to naturalny prebiotyk, który wspiera rozwój korzystnych bakterii w jelitach, co wpływa pozytywnie na zdrowie układu pokarmowego. Jeśli zaś chodzi o gorzki smak, cykoria zawdzięcza go laktucynie i laktukopikrynie. Te składniki są odpowiedzialne za pobudzenie apetytu. Wpływają pozytywnie na wątrobę poprzez stymulacje jej do wydzielania większej ilości żółci.

Jaki wpływ na nasz organizm może mieć jedzenie cykorii?

Jak wspomniano, dzięki zawartości błonnika i inuliny, cykoria wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu regularnych wypróżnień, przeciwdziała zaparciom i wspomaga proces trawienia. Prebiotyk inulina odgrywa zaś kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowe, a tym samym dba o odporność organizmu, lepsze trawienie. Zrównoważona mikroflora to także  redukcja stanów zapalnych.

Cykoria ma również działanie detoksykujące – wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, co jest korzystne dla wątroby. Substancje zawarte w cykorii mogą stymulować produkcję żółci, potrzebnej do trawienia tłuszczów. 

Dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak witamina C i flawonoidy, cykoria pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, który jest odpowiedzialny za procesy starzenia i uszkodzenia komórek. Włączenie cykorii do diety wpływa także na poprawę wyglądu i kondycji skóry.

Cykoria może również wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulując ciśnienie krwi, a to ze względu na zawartość potasu. Potas wspiera równowagę elektrolitową w organizmie, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mięśni – w tym mięśnia sercowego. Uważa się także, że cykoria ma lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu może wpływać na poprawę funkcji nerek i dróg moczowych. 

Z kolei obecność cynku sprawia, że cykoria może mieć korzystny wpływ na zdrowie skóry, włosów i paznokci, wspierając ich regenerację i wzmacniając strukturę.

Jak jeść cykorię?

Najlepiej – bezpośrednio i na surowo! Cykorię można dodawać do przeróżnych sałatek, a także chrupać "solo”, jak samodzielną przekąskę. 

Można ją łączyć z innymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, rzodkiewki czy papryka, a także z owocami, np. z jabłkiem, gruszką czy pomarańczą. W ten sposób uzyskujemy oryginalne, nowe smaki. Sałatki z cykorią można wzbogacić orzechami, pestkami, serem pleśniowym lub kozim oraz lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. 

Mniej oczywistym zastosowaniem cykorii są natomiast:

  • kanapki, czy raczej "łódeczki" z cykorii – niezależnie od tego, czy akurat się odchudzasz, czy szukasz alternatywy dla klasycznych kanapek, ten pomysł powinien ci się spodobać! Na liście cykorii można nałożyć różne pasty, hummus, guacamole, sałatkę z tuńczyka czy kurczaka. To także doskonały sposób na przygotowanie lekkich, ale sycących przekąsek, które można podać na przyjęciach, czy spotkaniach towarzyskich,
     
  • pieczona cykoria – po takiej obróbce cykoria nabiera nieco słodszego smaku, który dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, takimi jak ser, boczek, orzechy czy miód. Można ją zapiekać z serem pleśniowym i orzechami, podawać jako dodatek do mięs lub ryb, albo używać jako składnika zapiekanek i tart,
     
  • kawa z cykorii – napój na bazie sproszkowanego korzenia tego warzywa nie zawiera kofeiny i stanowi doskonały zamiennik prawdziwej kawy.
Fot. Pixabay/raggio5

Zobacz także:

Oto dlaczego warto jeść kurki. Pomagają na pasożyty i trawienie, lecz nie tylko

Co jeść, gdy wypadają włosy? To powinno znaleźć się w codziennym menu

Polskie minikiwi wcale nie jest gorsze od zagranicznego! Jakie wartości odżywcze ma aktinidia?