Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dodaj szczyptę do porannej kawy. Będziesz mieć perfekcyjny poziom cukru
Daria  Siemion
Daria Siemion 21.03.2025 12:00

Dodaj szczyptę do porannej kawy. Będziesz mieć perfekcyjny poziom cukru

kawa z kardamonem
Fot. Shutterstock / Ermak Oksana

Ta przyprawa nie jest w Polsce zbyt popularna, ale warto mieć ją w swojej kuchni. W medycynie chińskiej jest wykorzystywana do leczenia wielu dolegliwości, a w kuchni arabskiej do gotowania. Jest niezwykle aromatyczna i… może regulować poziom cukru. Oto szczegóły. 

Kawa z kardamonem a poziom glukozy we krwi

Wielu z nas zaczyna każdy porannej od kubka ciepłej kawy. Zazwyczaj pijemy ją z mlekiem, ale możemy dodać do niej coś jeszcze – orientalną przyprawę, która wydobędzie z niej nie tylko wspaniały smak, ale i wiele właściwości prozdrowotnych. Ta przyprawa działa korzystnie na poziom glukozy we krwi i może wspomagać walkę z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 2.

Regularne spożywanie kardamonu – bo o nim mowa – może wpłynąć  pozytywnie na poziom glukozy i ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne dla osób borykających się borykających się z chorobami diabetologicznymi lub ze zwiększonym ryzkiem cukrzycy. Warto więc dodać szczyptę kardamonu do porannej kawy, by nie tylko zachwycić się jej smakiem, ale też poprawić swoje zdrowie.

kardamon
Kardamon – jedna z najpopularniejszych orientalnych przypraw Fot. Shutterstock / A.Kolos

Właściwości lecznicze kardamonu

Kardamon ma intensywny smak i szerokie spektrum działania prozdrowotnego. Pomaga nie tylko na cukier, ale i na problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia i nudności. Wykazuje też działanie moczopędne i przeciwbakteryjne – z tego powodu w ludowej medycynie chińskiej od ponad 2000 lat jest wykorzystywany w zapaleniu pęcherza. Ponadto kardamon wykazuje właściwości wykrztuśne, co sprawia, że bywa wykorzystywany jako środek wspomagający w leczeniu mokrego kaszlu.

Co ciekawe, kardamon jest wykorzystywany w aromaterapii. Jego wyrazisty zapach poprawia humor i zmniejsza stres. Dodatkowo w medycynie chińskiej jest uznawany za środek wspomagący pracę układu nerwowego i odpornościowego. Codziennie picie kardamonu może wpływać korzystnie na pamięć, koncentrację oraz nastrój, pomagając w walce z chandrą czy zmęczeniem. Nie jest to jednak remedium na wszystko – pamiętajmy, aby w razie problemów zdrowotnych w pierwszej kolejności skontaktować się z lekarzem. Czytaj także: Odwieczny spór: masło czy margaryna? Rozstrzyga kardiolog

medycyna chinska
Kardamon jest wykorzystywany m.in. w ludowej medycynie chińskiej Fot. Shutterstock / Light Stock

Przepis na kawę z kardamonem

Przygotowanie kawy z kardamonem jest banalnie proste, a efekt nie z tej planety. Wystarczy wsypać ulubioną kawę do filiżanki lub  kawka, a następnie dodać do niej rozgnieciony w moździerzu kardamon. Całość należy zalać wrzątkiem i intensywnie wymieszać. Po kilku minutach smaki się połączą, nadając napojowi unikalny smak i aromat.

Jeżeli mamy w domu ekspres do kawy możemy kupić kardamon w proszku i odrobinę wsypać do już zaparzonego napoju. Niektóre sklepy (zwłaszcza te  z tureckim czy arabskim asortymentem) oferują również gotowe mieszanki ziaren z kardamonem – to również bardzo zdrowa i smaczna opcja. Czytaj także: Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam

Kto nie może pić kawy z kardamonem? Przeciwwskazania

Chociaż kawa z kardamonem jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją pić. Osoby z uczuleniem na kardamon mogą doświadczyć zaczerwienienia lub świądu. Kolejnym przeciwskazaniem do spożywania kardamonu są wrzody żołądka oraz stany zapalne układu pokarmowego.

Kardamonu powinny unikać również kobiety w ciąży i w czasie laktacji. Podobnie dzieci poniżej 6. roku życia. Pamiętajmy, że chociaż kardamon jest bardzo zdrowy, najważniejszy jest zdrowy styl życia i zbilansowana dieta – bez tego cudów nie będzie. Czytaj także: Jak bolą wrzody żołądka? Wyjaśnia gastroenterolog