Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Choroby > GIS bije na alarm. Znów wykryto niebezpieczną bakterię w popularnych słodyczach
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 16.01.2024 11:37

GIS bije na alarm. Znów wykryto niebezpieczną bakterię w popularnych słodyczach

badanie laboratoryjne
canva

Dwie partie popularnych słodyczy zostały wycofane. Znów wykryto w nich groźną bakterię. Sytuacja robi się coraz bardziej niepokojąca. Tę samą bakterię wykryto w tym samym słodyczu 5 stycznia br.

W produktach znanej marki wciąż znajdowała się bakteria

5 stycznia br. w chałwie sprzedawanej przez sieć Kaufland wykryta została bakteria Salmonella. GIS wydał wówczas oświadczenie w tej sprawie i przekąskę wycofano ze sprzedaży. Okazuje się jednak, że problem nie został rozwiązany. Jak wynika z informacji podanych przez Główny Inspektorat Sanitarny w obrocie wciąż znajdowała się chałwa zainfekowana bakterią Salmonelli.

Projekt bez nazwy - 2024-01-16T111710.498.png

Niedozwolona substancja w suplementach. Opakowanie wprowadza w błąd. GIS ostrzega! W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega

Uważaj na tę partie chałwy

Podajemy nazwę skażonych produktów, numery partii i datę ważności:

  • Nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg
  • Numer partii: 12.09/2
  • Data minimalej trwałości: 12.03.2025

Nazwa produktu: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g

  • Numer partii: 12.10/1K
  • Data minimalej trwałości: 12.04.2025

Jak wynika z informacji podanych przez GIS, skażone partie nie są już dostępne w sklepach. Jednak sieć Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland – nie trzeba wtedy okazywać paragonu. Klient otrzyma też zwrot pieniędzy za zakup.

Objawy zakażenia Salmonellą

Salmonella występuje głównie w drobiu, jajkach i przetworach mlecznych. Ze względu na to, że składniki te dodawane są do różnych produktów, do zatruć może dochodzić często. Przeważnie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Najczęstsze objawy infekcji to:

  • silne bóle brzucha z nagłym parciem na stolec,
  • biegunka (zwykle z zielonkawym zabarwieniem i niekiedy z domieszką krwi),
  • śluz,
  • wymioty i nudności.

GIS ostrzega, by nie spożywać wyżej wymienionych partii chałwy. Zakażenie bakterią Salmonella jest szczególnie groźne dla dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością. Ciężkie zatrucie może spowodować sepsę, stanowiącą zagrożenie dla życia. 

źródło: GIS