Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Nie bądź obojętny wobec nich!
Klaudia Jaroszek
Klaudia Jaroszek 11.08.2023 15:26

Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Nie bądź obojętny wobec nich!

Ból brzucha
canva.com

Kandydoza to choroba wywoływana przez grzyby Candida. Nadmiar ich powoduje spustoszenie w organizmie. Grzyby te znajdują się we florze bakteryjnej jelit każdego z nas, ale mogą również objąć m.in. takie obszary jak skóra, błony śluzowe, czy narządy płciowe. Jakie objawy są niepokojące i mogą wskazywać na zbyt dużą obecność grzybów w organizmie? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED.

Charakterystyczne objawy wskazujące na kandydozę

Grzyby z rodzaju Candida naturalnie występują w przewodzie pokarmowym. Rzadko przyczyniają się do powstania grzybicy żołądka i jelit. Jednak ich nadprodukcja powoduje uciążliwe objawy i dolegliwości związane z mikroflorą jelitową. Najczęstsze symptomy, które mogą świadczyć o tej chorobie to:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • zgaga
  • refluks
  • osłabienie organizmu
  • ciągłe zmęczenie
  • niewyspanie
  • stres
  • obniżona odporność organizmu

„Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami.” – powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska.

Projekt bez nazwy (14).png
 

Poznaj 5 największych wrogów Twoich jelit. Ekspert stworzył „czarną listę” Czy zespół jelita drażliwego prowadzi do raka jelita grubego? Lekarz nie pozostawia wątpliwości

Przyczyna grzybicy w jelitach

Przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie i dieta obfitująca w cukier to czynniki, które powodują kandydozę. Cukier jest pożywieniem dla tego typu grzybów, dlatego to właśnie on przyczynia się do ich namnażania. Oprócz nieodpowiedniej diety do zaburzenia mikroflory jelitowej i rozwoju kandydozy mogą przyczynić się również: 

  • antybiotykoterapia,
  • przewlekły stres
  • brak aktywności fizycznej, 
  • niedobór witamin i minerałów,
  • używki,
  • nieodpowiednia higiena snu. 


„Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie.” -  powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska


„Cukier […] będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.” - powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska
 

Grzyby w organizmie, a odporność

„70% odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.” - powiedział dietetyk kliniczny Katarzyna Sobolewska

Grzybica może być przyczyną szeregu dolegliwości związanych z jelitami. W dużej mierze za odporność jest odpowiedzialna nasza mikroflora jelitowa. Dlatego przerost grzybów znajdujący się w jelitach prowadzi do osłabienia układu odpornościowego. W takim przypadku organizm jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. 

Co więcej, jeżeli jelita nie pracują prawidłowo, pewne substancje odżywcze mogą nie być dobrze przyswajane. Dlatego, aby zadbać o odporność w pierwszej kolejności musimy zadbać o nasze jelita, które są mocno z nią powiązane. 
 

Czy odporność bierze się z brzucha? Wywiad z ekspertem
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.
Czytaj dalej
Grzybica przełyku – przyczyny, objawy, leczenie
Grzybica przełyku – przyczyny, objawy, leczenie
Grzybica przełyku – przyczyny, objawy, leczenie
Grzybica (kandydoza) przełyku to zakażenie przełyku komórkami grzybów. Najczęściej są to drożdżaki z rodzaju Candida, takie jak C. albicans, jednak grzybicę przełyku mogą wywołać u człowieka także inne gatunki grzybów z rodzajów Histoplasma, Blastomyces, Coccidioide oraz grzyby oportunistyczne (Trichosporon, Aspergillus, Mucor, Rhizopus). Te ostatnie mogą występować w przewodzie pokarmowym i niekiedy powodować różnego rodzaju dolegliwości, ale zazwyczaj nie wywołują grzybic u osób z prawidłową odpornością. Grzybica przełyku nie jest zaraźliwa. Grzyby powodujące tę chorobę często stanowią naturalną florę przewodu pokarmowego. U zdrowych osób układ odpornościowy zapobiega rozwojowi zakażenia.
Czytaj dalej