Jest źródłem białka i cennych minerałów. Włącz do codziennej diety

Serek wiejski rośnie w siłę i zdobywa coraz większą popularność. I bardzo dobrze - jest niskokaloryczny, bogaty w proteiny, wapń i potas, dzięki czemu sprzyja budowie mięśni i kontrolowaniu wagi. Bez dwóch zdań należy go włączyć do diety.
Zalety serka wiejskiego
- Jest niskokaloryczny i bogaty w białko, a ponadto należy do żywności nieprzetworzonej. Myślę, że to dlatego jest teraz tak popularny. Ludzie kochają produkty, które mają niewiele kalorii, a jednocześnie dostarczają dużej ilości protein, a ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwości spożywania pokarmów ultra przetworzonych, to wspaniale, że właśnie takie trendy są obecnie promowane - w samych superlatywach opsuje serek wiejski w rozmowie z magazynem "Vogue" dr Megan Rossi, dietetyczka i autorka książek, która w mediach społecznościowych znana jest jako The Gut Health Doctor.
Serek wiejski ma dużo zalet, wspiera m. in. pracę tarczycy, ponieważ jest źródłem selenu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Znajdziemy w nim też spore ilości potasu i wapnia. Co więcej serek wiejski zapewnia uczucie sytości na dłużej - zawarte w nim białka kazeinowe są trawione wolniej.
Lekki, klasyczny czy wysokobiałkowy?
Różnice między tymi serkami wiejskimi nie są znaczące:
- serek wiejski lekki: 179 kcal / 24 g białka / 6 g tłuszczu,
- serek wiejski klasyczny: 194 kcal / 22 g białka / 10 g tłuszczu,
- serek wiejski wysokobiałkowy: 185 kcal / 28 g białka / 6 g tłuszczu.
Po treningu dobrze jest wybrać serek wiejski wysokobiałkowy, dzięki czemu aminokwasy szybko dotrą do mięśni i pomogą w ich budowie.
Czytaj też: Tak gotujesz bób? Pozbawiasz go cennych składników odżywczych
Zawsze czytaj etykiety
Dobry serek wiejski powinien zawierać tylko mleko pasteryzowane, śmietankę i ewentualnie sól - bez dodatków typu zagęstniki, skrobia czy konserwanty. Im krótsza lista składników, tym lepiej.
Serek wiejski można zjeść z dodatkami - wybieraj zdrowe wersje, jak borówki zamiast dżemu, miód, rzodkiewki. Pamiętaj, że dodatki mogą zmienić smak, ale także kaloryczność!





































