Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Spleśniały dżem? Nie wystarczy ściągnąć futerka. Jeśli zjesz, to pożałujesz
Alina Gałka
Alina Gałka 13.07.2025 07:00

Spleśniały dżem? Nie wystarczy ściągnąć futerka. Jeśli zjesz, to pożałujesz

Spleśniałe jedzenie
Usunięcie spleśniałej części nie wystarczy. Fot. Nick Alias/Shutterstock

Szarawy kożuszek na dżemie, pomidorach lub owocach, które zbyt długo czekały na zjedzenie, to nie tylko problem estetyczny. I zdecydowanie nie wystarczy usunąć zepsutej części z takiego pokarmu. Pleśń wrasta głęboko w zainfekowany produkt i jest niebezpieczna dla zdrowia, nawet jeśli nie widać jej gołym okiem.

  • Mykotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie, które mogą znajdować się w żywności nawet bez widocznych oznak zepsucia
     
  • Usunięcie spleśniałej części produktu nie gwarantuje bezpieczeństwa
     
  • Długotrwałe spożywanie mykotoksyn wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby, nerek, a nawet rozwoju nowotworów
     
  • Najlepszą ochroną jest odpowiednie przechowywanie żywności i bezwzględne unikanie spożycia produktów, na których pojawiła się pleśń

Niebezpieczne mykotoksyny

Mykotoksyny to toksyczne związki chemiczne produkowane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych. Najczęściej występują w produktach żywnościowych, które były przechowywane w wilgotnych lub ciepłych warunkach – to idealne środowisko dla rozwoju pleśni. Można je znaleźć w ziarnach zbóż, orzechach, suszonych owocach, przyprawach, ale też właśnie w domowych przetworach czy przejrzałych owocach.

Najbardziej znane i niebezpieczne mykotoksyny to:

  • aflatoksyny – najczęściej występują w nasionach roślin strączkowych, zbożach, przyprawach, piwie i mleku,
     
  • ochratoksyny – występują przede wszystkim na warzywach, zbożach, w sokach owocowych, na kukurydzy i orzechach,
     
  • patulina – można ją znaleźć w wyrobach mięsnych, owocach, pieczywie i w sokach owocowych,
     
  • fumonizyny – występują w płatkach kukurydzianych, kukurydzy, kaszach i w mące.

Działają one toksycznie na wątrobę, nerki i układ odpornościowy. Co gorsza, są odporne na wysoką temperaturę, więc gotowanie czy pieczenie nie neutralizuje ich działania.

Wystarczy pół łyżeczki. Najlepszy domowy sposób na pozbycie się grzyba ze ściany To może być najzdrowsza zupa świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i raka

Niewidzialne zagrożenie

Wiele osób sądzi, że wystarczy odciąć spleśniały kawałek jedzenia, a resztę można bezpiecznie zjeść. Niestety, to bardzo ryzykowne podejście. Strzępki pleśni, tzw. grzybnia, mogą wnikać głęboko w strukturę produktu. Nawet jeśli z zewnątrz widać tylko „kożuszek”, to w środku mogą już znajdować się toksyny. Niektóre grzyby mogą wytwarzać mykotoksyny jeszcze zanim pojawi się widoczna pleśń.

W przypadku produktów miękkich (np. dżemów, owoców, jogurtów) absolutnie nie powinno się usuwać jedynie zainfekowanej części. Inaczej sprawa wygląda z twardym serem czy warzywami korzeniowymi – w takich przypadkach można rozważyć głębokie odcięcie spleśniałego fragmentu, choć i to nie zawsze daje gwarancję bezpieczeństwa.

splesniałe pomidory Fot. MartinFredy/Getty Images.jpg
Grzybnia wnika głęboko w produkt, dlatego nie wystarczy usunąc widocznej pleśni z powierzchni produktu. Fot. MartinFredy/Getty Images

Przeczytaj też: Alarm na granicy. W zbożu z Ukrainy grasowały robaki. Tony jedzenia na zmarnowanie

Co robią mykotoksyny w organizmie?

Długotrwałe spożywanie nawet niewielkich ilości mykotoksyn może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Aflatoksyny są uznawane za jedne z najsilniejszych naturalnych kancerogenów – mogą zwiększać ryzyko raka wątroby. Ochratoksyna A działa nefrotoksycznie, czyli uszkadza nerki, ale może też prowadzić do uszkodzeń układu nerwowego i zaburzeń płodności.

Objawy zatrucia mykotoksynami mogą obejmować:

  • bóle brzucha, 
  • biegunki, 
  • przewlekłe zmęczenie,
  • obniżenie odporności.

W skrajnych przypadkach może dojść do ostrych zatruć, a nawet śmierci, szczególnie u dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.

spleśniałe truskawki Fot. Leung Cho Pan/Canva.jpg
Jedzenie spleśniałych produktów może powodować ostre zatrucia, a nawet śmierć. Fot. Leung Cho Pan/Canva

Przeczytaj też: Niszczą wątrobę i powodują raka. Najgorsze toksyny z jedzenia

Jak się chronić przed mykotoksynami?

Najlepszym sposobem ochrony przed mykotoksynami jest zapobieganie rozwojowi pleśni. Przechowuj żywność w suchych, chłodnych miejscach, szczelnie zamkniętą. Zwracaj uwagę na terminy przydatności, a przy pierwszych oznakach pleśni – nie ryzykuj, wyrzuć produkt w całości. Przeczytaj: Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

Warto też pamiętać, że niektóre produkty (np. orzechy czy kawa) są bardziej podatne na skażenie mykotoksynami. Kupuj je od sprawdzonych, najlepiej certyfikowanych producentów. A jeśli robisz domowe przetwory, zadbaj o czystość słoików i dokładną pasteryzację.


Źródła: who.int, zdrowie.nn.pl