Pacjenci.pl Choroby Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin
Fot. Shutterstock / Pormezz

Masz siniaki bez powodu? Może Ci brakować jednej z witamin

3 listopada 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Masz skłonność do tworzenia siniaków? Uważaj, to może być niedobór jednej z witamin. Z tego tekstu dowiesz się, jaki witamina K ma związek z powstawaniem “siniaków bez powodu”, jakie są objawy jej niedoboru i w jakich produktach spożywczych można ją znaleźć.

Rola witaminy K w organizmie

Witamina K odpowiada w organizmie za tworzenie czynników krzepnięcia krwi, dzięki czemu zapobiega krwotokom. Ponadto bierze udział w budowie tkanki kostnej i przemianie wapnia. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jej niedobory w diecie zwiększają ryzyko choroby Alzheimera i udaru mózgu.

Masz siniaki bez powodu? Przyczyną może być jedna z tych chorób
Tak bolą nogi w stwardnieniu rozsianym. To jeden z pierwszych objawów

Skłonność do siniaków a niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K może skutkować skłonnością do tworzenia siniaków . Dzieje się tak, ponieważ organizmowi brakuje wówczas białek potrzebnych do krzepnięcia krwi – najważniejszym z nich jest protrombina, a naczynia krwionośne są osłabione, więc łatwiej ulegają uszkodzeniom. Jeśli skłonności do siniaków towarzyszą inne objawy niedoboru witaminy K, warto zbadać jej poziom.

Siniak na nodze
Skłonność do siniaków może być objawem niedoboru witaminy K Fot. Shutterstock / Kmpzzz

Inne objawy niedoboru witaminy K

Chociaż niedobory witaminy K są niezwykle rzadkie, warto znać symptomy, które oznaczać jej braki.

Niedobory witaminy K – objawy:

  • problem z gojeniem ran,
  • problemy z tamowaniem krwotoków,
  • samoistne krwotoki z nosa,
  • obfite miesiączki,
  • krwiomocz,
  • osłabienie odporności,
  • osteoporoza .

Produkty zawierające witaminę K

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wynosi 120 mcg dziennie dla dorosłego mężczyzn i 90 mcg dla dorosłej kobiety. Tej cennej witaminy dostarczają warzywa takie jak szpinak, jarmuż, różne rodzaje sałat , a także brokuły i szparagi. Jej niewielkie ilości są warte w owocach, np. w pomarańczach i grejpfrutach, które włączyć do swojej diety również z innych powodów.

Zobacz też:

Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia

Co jeść, gdy wypadają włosy? To powinno znaleźć się w codziennym menu

W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy

6 rzeczy, których nie mówić kobietom po poronieniu. Ciągle to słyszą
Skandal w szpitalu. 13-latka operowała pacjenta
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko