Niedobór tej witaminy niszczy kości i zaburza krzepliwość krwi. Jest potrzebna dorosłym i dzieciom
Stanu kości i naczyń krwionośnych nie widać z zewnątrz. Jednak banalny slogan „jesteś tym, co jesz”, zawiera dużo prawdy. Nasze odżywianie jest bardzo mocno powiązane z naszą kondycją i stanem zdrowia, a także wyglądem skóry i włosów. Niedobór witaminy K odbija się na kościach i krzepliwości krwi.
Bez witaminy K organizm człowieka nie może dobrze funkcjonować. Tak, jak bez wielu innych, ważnych witamin i minerałów, których odpowiedni poziom i proporcje między nimi zapewnia homeostazę.
Witamina K – do czego jej potrzebujemy oprócz krzepliwości krwi?
Bo nie chodzi tylko o niedobór. Nadmiar też prowadzi do problemów.
Ta witamina ma wpływ na rozwój tkanki kostnej i prawidłowe krzepnięcie krwi. I to zarówno u dorosłych, jak i u małych dzieci.
Niedobór witaminy K – skąd się bierze i jak objawia?
Niedobór witaminy K jest dosyć częsty. Jak zwykle czynnikiem ryzyka jest uboga w ważne składniki dieta, otyłość, choroby współistniejące lub wiek senioralny.
Niedobór witaminy K manifestuje się np. zaburzeniami krzepnięcia krwi. To może przyczynić się do niebezpiecznej skłonności do krwawień i krwotoków.
Lepiej dostarczyć sobie witaminy z jedzeniem, niż jako suplementy. Są wtedy lepiej przyswajalne. Pamiętaj jednak, że witamina K, podobnie, jak witamina A, jest wrażliwa na światło.
Witamina K bierze udział w tworzeniu się czynników krzepnięcia krwi. Jak to się dzieje? Witamina K jest potrzebna do syntezy protrombiny w wątrobie. Jest katalizatorem dla procesu przekształcenia się reszty kwasu glutaminowego aż w 6 białkach, zanim trafią do wątroby.
Jedna witamina. A wiele chorób z jej niedoboru Jesienne wirusy już się zbliżają – co nam zagraża? Jak się przygotować?Niedobór witaminy K - jakie są objawy?
Niedobór witaminy K prowadzi do tendencji do krwawień (nie chodzi tylko o przedłużone krwawienie po skaleczeniu i o trudniejsze gojenie się ran, ale i o krwotoki wewnętrzne.
Niedobór witaminy K może powodować też biegunki i gorszą mineralizację kości, co może doprowadzić do osteoporozy.
Niedobór witaminy K na szczęście jest rzadki. Sprzyjają mu zaburzenia wchłaniania w jelitach i żołądku. Także choroby wątroby i długie przyjmowanie antybiotyków może prowadzić do niedoboru witaminy K. Dlatego, jeśli często robią Ci się siniaki, skonsultuj się z lekarzem, by szukać przyczyny. Nie suplementuj witaminy K na własną rękę, bo jej nadmiar też jest bardzo groźny!
Witamina K – w jakich produktach się znajduje?
W tych produktach znajdziesz witaminę K:
- sałata (wszystkie odmiany),
- szpinak,
- brukselka,
- jarmuż,
- brokuły,
- kalafior,
- kapusta,
- botwinka,
- szparagi,
- natka pietruszki,
- cukinia,
- groszek,
- wątróbka,
- mleko i przetwory mleczne,
- jaja.
Na szczęście niedobór witaminy K jest rzadki. Szczególnie niebezpieczny jest dla noworodków, które nie mają w pełni rozwiniętej flory bakteryjnej jelit, więc witamina K nie może być dobrze syntezowana przez organizm Dlatego u noworodków witaminę K się suplementuje.
Źródło: A. Karmańska, B. Karwowski, Rola witaminy K w metabolizmie kości, e-zikoapteka.pl