Nigdy nie przechowuj tak ogórków. Psują się dwa razy szybciej

Sezon na ogórki w pełni. Wielu z nas przygotowuje już smakołyki w słoikach, zajadamy się też tymi w świeżej wersji. Jednak większość z nas ma problem z przechowywaniem ogórków. Robimy to źle i sprawiamy, że psują się błyskawicznie. Podpowiadamy, jakie błędu nie popełniać przy przechowywaniu ogórków.
- Nie przechowuj ogórków w lodówce, zwłaszcza przy tylnej ściance – niska temperatura powoduje, że szybko tracą świeżość,
- Unikaj trzymania ogórków obok tych owoców i warzyw – wydzielany przez nie etylen przyspiesza psucie,
- Najlepiej przechowywać ogórki w suchym, zamkniętym pojemniku poza lodówką – np. w szafce lub na blacie.
Czy można trzymać ogórki w lodówce?
W gorące dni aż mamy ochotę włożyć świeże, zielone ogórki do lodówki. Ale czy to dobry pomysł? Niestety. Warzywa te wyjątkowo źle znoszą niskie temperatury. Wszystko poniżej 10 st. C sprawia, że tracą one jędrność, smak i świeżość. Przeczytaj: Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki mówią wprost
Jeśli jednak chcemy postawić na lodówkę, to należy pamiętać, że najgorszym miejscem jest tylna ściana lodówki. Tam jest najniższa temperatura, która może prowadzić do szybkiego gnicia warzywa. Najlepszym wyborem będzie miejsce na drzwiach, gdzie temperatura jest nieco wyższa.


Nie przechowuj tak ogórków. Psują się błyskawicznie
Najlepsze ogórki to te z niezbyt grubą skórką, a jednocześnie chrupiące i soczyste. W upalne dni wszystko jednak szybciej się psuje i pojawia się problem – jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej zachowały świeżość? To problematyczne szczególnie wtedy, gdy mamy duże ilości różnych owoców i warzyw i ograniczone miejsce.

Nie powinniśmy przechowywać ich obok pomidorów, bananów czy jabłek. Wszystkie one wydzielają etylen, czyli gaz, który przyspiesza proces dojrzewania. Ogórki szybciej przez to więdną i tracą chrupkość. Przeczytaj: Najgorszy dodatek do kiszonych. Stają się miękkie i niejadalne
Jak najlepiej przechowywać ogórki?
Wydawać by się mogło, że wszystkie sposoby są złe. Ale uwierzcie nam, im prostsze rozwiązanie, tym lepiej. Najlepszym miejscem dla ogórków będzie przechowywanie ich na blacie lub w szafce.

Aby przedłużyć ich trwałość, najlepiej trzymać je w osobnym, suchym i zamkniętym pojemniku. Dzięki temu będzie można schrupać je ze smakiem po dłuższym czasie.



































