Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Takich owoców nigdy nie jedz. Często są w nich jaja tasiemca
Alina Gałka
Alina Gałka 25.07.2025 14:16

Takich owoców nigdy nie jedz. Często są w nich jaja tasiemca

Nie jedz takich owoców
Czasem w owocach są nie tylko witaminy, ale też groźne pasożyty. Fot. metinkiyak/Getty Images Signature

Wakacyjne spacery wśród natury to czysta przyjemność. Kipiąca zielenią przyroda zachwyca wszystkie zmysły, a uginające się pod ciężarem owoców krzewy i drzewa zachęcają do jedzenia wprost z gałązek. To jednak nie jest najlepszy pomysł. Owoce prosto z krzaczka mogą kryć w sobie poważne niebezpieczeństwo.

  • Owoce leśne mogą być skażone jajami tasiemca bąblowcowego, szczególnie Echinococcus multilocularis, przenoszonym przez lisy i inne dzikie zwierzęta
     
  • Zakażenie prowadzi do groźnej choroby – bąblowicy wielokomorowej, która może rozwijać się latami bez objawów i uszkadzać wątrobę jak nowotwór
     
  • Pasożyt bywa śmiertelny, jeśli choroba nie zostanie wcześnie wykryta i odpowiednio leczona
     
  • Aby się chronić, należy zawsze dokładnie myć owoce z lasu i dbać o higienę rąk po kontakcie z naturą i zwierzętami

Niewidoczne zagrożenie z lasu

Choć wyglądają kusząco, dzikie owoce, takie jak maliny, jeżyny, borówki czy poziomki, mogą mieć na sobie jaja groźnego pasożyta – tasiemca bąblowcowego. Do gleby i na owoce jaja przedostają się z odchodami lisów, jenotów, a czasem nawet psów i kotów.

Jaja tasiemca bąblowcowego są mikroskopijne, ale wyjątkowo odporne – mogą przetrwać w środowisku nawet rok, także w niskich temperaturach. Po spożyciu zanieczyszczonych owoców jaja trafiają do przewodu pokarmowego człowieka i tam sieją spustoszenie, często długo nie dając objawów.

dzikie truskawki Fot. StudioBarcelona/Getty Images Pro.jpg
Rosnące dziko owoce mogą być rezerwuarem groźnych pasożytów. Fot. StudioBarcelona/Getty Images Pro

Bąblowica – powolna i podstępna choroba

W Polsce występują dwie odmiany tej choroby:

bąblowica jednokomorowa (wywoływana przez Echinococcus granulosus
bąblowica wielokomorowa (alweokokoza, znacznie groźniejsza od bąblownicy jednokomorowej, wywoływana przez Echinococcus multilocularis).

Larwa pasożyta zagnieżdża się zazwyczaj w wątrobie i przez wiele lat rozwija się bezobjawowo, powoli niszcząc tkanki. U ludzi choroba może przypominać nowotwór – larwa wrasta w miąższ organów, może dawać przerzuty i uszkadzać inne narządy.

Objawy zakażenia mogą pojawić się dopiero po 10-15 latach i obejmują m.in. bóle brzucha, żółtaczkę, powiększenie wątroby i ogólne wyniszczenie organizmu. Jeśli choroba nie zostanie w porę rozpoznana i skutecznie leczona, może zakończyć się śmiercią.

Jak się chronić przed bąblownicą?

Najważniejsza zasada: nigdy nie jedz owoców prosto z krzaka czy z ziemi bez dokładnego umycia! Mycie pod bieżącą wodą to absolutna podstawa. W przypadku owoców z rejonów leśnych i dzikich dobrze jest dodatkowo je sparzyć lub zanurzyć na chwilę w przegotowanej wodzie.

Należy również dbać o higienę rąk po spacerach po lesie, pracy w ogrodzie czy kontakcie ze zwierzętami. Psy i koty, zwłaszcza te wychodzące, powinny być regularnie odrobaczane, ponieważ mogą stać się żywicielami pasożyta i stanowić zagrożenie dla domowników. Przeczytaj też: Czy można spać z psem w łóżku? Eksperci już wiedzą

Bąblowica to wciąż rzadka choroba, jednak liczba przypadków w Polsce rośnie. Największe zagrożenie występuje w województwach warmińsko-mazurskim i podkarpackim – czyli tam, gdzie odsetek zakażonych lisów jest najwyższy.

lisek Fot. tommileew/pixabay.jpg
Jaja tasiemca zwykle trafiają na owoce leśne za sprawą lisów. Fot. tommileew/pixabay

Warto pamiętać, że z pozoru niewinna przekąska prosto z lasu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego w sezonie owocowym zachowaj rozsądek – natura jest piękna, ale bywa też zdradliwa.

 


Źródła:
Gawor, J. A. K. U. B. (2016). Bąblowica jednojamowa u ludzi i zwierząt–aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce. Medycyna Weterynaryjna, 72(11), 666-679.
Gawor, J., Malczewski, A., Stefaniak, J., Nahorski, W., Paul, M., Kacprzak, E., & Myjak, P. (2004). Zagrożenie bąblowicą wielojamową (alweokokozą) dla ludzi w Polsce. Przegląd Epidemiol, 58, 459-65.

Tego nie łącz z rybami. Tylko ci zaszkodzi
Tego nie łącz z rybą!
Zaszkodzisz sobie
Są pewne połączenia zakazane, bo choć smakują razem wybornie, to jednak zdrowe nie są. Mowa o połączeniu ryby z niektórymi warzywami. Sprawdź, czego nie jeść do obiadu z rybą. 
Czytaj dalej
Cholera - pierwsze objawy choroby. Jak rozpoznać, że doszło do zakażenia
Pierwsze objawy cholery
Rozpoznanie zakażenia
W niedzielę (20 lipca 2025) media obiegła wiadomość o pierwszym od lat przypadku cholery w Polsce. Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, dr Paweł Grzesiowski, do szpitala w Stargardzie trafiła starsza pacjentka, u której w badaniach molekularnych wykryto bakterie przecinkowca cholery.Pacjentka przetransportowano do szpitala w Stargardzie z powodu mocno nasilonych objawów ze strony układu pokarmowego. Choć na ostateczne potwierdzenie zachorowania na cholerę potwierdzą dopiero badania toksykologiczne, już teraz wiemy, że w jej organizmie znajdują się bakterie. Przypadek jest o tyle ciekawy, że pacjentka nie wyjeżdżała ostatnio z Polski, a choroba nie jest endemiczna dla naszego kraju.Pierwszy od lat przypadek cholery w Polsce dotyczy starszej kobiety, która nie opuszczała kraju, co budzi szczególne obawy epidemiologiczne Cholera to choroba przenoszona przez skażoną wodę lub żywność, a jej głównym objawem jest charakterystyczna wodnista biegunka przypominająca wodę po płukaniu ryżu Zakażenie cholery prowadzi do groźnego odwodnienia organizmu, które bez szybkiej interwencji może skutkować śpiączką lub śmiercią Rozpoznanie cholery wymaga badań molekularnych i toksykologicznych, a w przypadku nagłego, silnego odwodnienia należy niezwłocznie zgłosić się do szpitala
Czytaj dalej