Polacy jedzą ten owoc na potęgę. Naukowcy ostrzegają - ma wysoki poziom skażenia

Nie wszystkie warzywa wystarczy po prostu porządnie umyć. Niektóre z produktów, z pozoru zdrowych mogą okazać się silnie toksyczne, szczególnie spożywane nadmiernych ilościach. Owoc, o którym mowa wiedzie prym w Polsce. Teraz naukowcy ostrzegają przed jego spożyciem. Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najbardziej i najmniej skażonych owoców i warzyw na świecie. Sprawdź, czy masz go w domu.
Dwunastka najgorszych owoców i warzyw
Uwaga organizacji EWG skupiła się wokół owoców i warzyw, które są szczególnie popularne. To wśród nich znalazły się te, które są tak zanieczyszczone, że nie powinno się ich w ogóle jeść. Mogą bowiem zawierać bardzo dużo toksyn, które są niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i dzieci. O jakich toksynach mowa?
Chodzi głównie o pestycydy, które po opryskach wnikają głęboko w strukturę roślin, a po zjedzeniu dostają się do organizmu i sukcesywnie go podtruwają. Na tej liście jest więcej niż jeden popularny w Polsce owoc. Kto by pomyślał?!
Większość owoców jemy codziennie
Na liście znalazło się wiele popularnych w Polsce owoców. Jedne z nich to absolutny hit, który Polacy jedzą wręcz na kilogramy, bez względu na cenę. Okazuje się, że ich skutki można odczuć nie tylko po kieszeni, ale również w kwestii zdrowotnej.
Do najchętniej wybieranych owoców w Polsce, które znajdują się na liście EWG, należą truskawki. To one chłoną pestycydy, jak gąbka, a do tego wyjątkowo trudno się ich pozbyć. To jednak jedynie wierzchołek góry lodowej, bowiem unikać powinniśmy także brzoskwiń, winogron, a nawet gruszek i wiśni. Jest tego znaczenie więcej. Dołączają do nich warzywa, papryczka chili, fasolka zielona. Warto również wspomnieć o jarmużu, szpinaku, czy liściach kapusty.
Owoc, który każdy ma w domu, a może SZKODZIĆ!
Największym zaskoczeniem jest jeden owoc, który gości na polskich stołach od zawsze. Można spokojnie powiedzieć, że jest naszym małym narodowym znakiem rozpoznawczym. Mowa o jabłkach. Okazuje się, że nawet po usunięciu skórki w ich wnętrzu znajduje się spora dawka pestycydów, którymi często opryskiwane są sady.
Jest jednak na to sposób. Sporo osób, poza dokładnym myciem warzyw i owoców przed zjedzeniem moczy je w roztworze wody i sody oczyszczonej. Dzięki temu można pozbyć się nie tylko sporej ilości toksyn, ale również owadów w nich żyjących.





































