Popularny słodzik może zwiększać ryzyko udaru [BADANIA]

Nadmiar cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy problemów sercowo-naczyniowych. Nic więc dziwnego, że nie chcąc rezygnować ze słodkiego smaku napojów i potraw, coraz chętniej sięgamy po zamienniki cukru. Jak się okazuje, nie wszystkie słodziki są bezpieczne.
Zagrożenie dla naczyń krwionośnych
Podczas kwietniowego szczytu Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego w Baltimore zespół naukowców z uniwersytetu w Boulder zaprezentował niepokojące wyniki badań dotyczących słodzika, który dotychczas uchodził za zdrowszą alternatywę cukru.
Jak się okazuje erytrol (erytrytol), chętnie używany chociażby w domowych wypiekach i słodyczach odpowiednich dla osób na diecie ketogenicznej, może pogarszać kondycję naczyń krwionośnych poprzez zakłócanie zdolności mózgu do produkcji kluczowego związku.
Popularny słodzik w „zdrowych” produktach
Erytrytol to niskokaloryczny zamiennik cukru dodawany do rozmaitych produktów, w tym napojów energetycznych, słodkich przekąsek czy batonów proteinowych. Jego popularność – zarówno wśród producentów żywności, jak i w domowych kuchniach – wynika z mniejszego w porównaniu z cukrem wpływu na poziom glukozy i insuliny we krwi.
Pierwsze obawy dotyczące erytrolu pojawiły się już lata temu, gdy naukowcy zaczęli podejrzewać związek między jego spożyciem a zwiększonym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udarów. Przeczytaj też: Używasz go zamiast cukru? Może zwiększać ryzyko zawału i udaru

Badanie komórek naczyń mózgowych
W najnowszym badaniu naukowcy potraktowali erytrolem ludzkie komórki śródbłonka naczyń mózgowych – pochodzące z drobnych naczyń krwionośnych w mózgu. Odkryli, że komórki wystawione na ilość słodzika odpowiadającą jednej porcji napoju wykazywały podwyższony poziom stresu oksydacyjnego, czyli stresu komórkowego.
Dodatkowo spadła ich zdolność do produkcji azotu, czyli związku, który pozwala naczyniom krwionośnym się rozszerzać. Obniżenie poziomu tlenku azotu w naczyniach krwionośnych może pogarszać przepływ krwi i tym samym zwiększać ryzyko zawału i udaru. Przeczytaj też: Ostrzega przed udarem kilka dni wcześniej, trwa tylko kilka minut
Potrzeba dalszych badań i ostrożności
– Choć erytrol jest szeroko stosowany w produktach bezcukrowych reklamowanych jako zdrowsze alternatywy, potrzebne są dalsze badania, by w pełni zrozumieć jego wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych – powiedziała Auburn Berry, doktorantka z Uniwersytetu Kolorado w Boulder i główna autorka badania. – Ogólnie rzecz biorąc, ludzie powinni zwracać uwagę na ilość spożywanego na co dzień erytrolu.
Źródło: physiology.org





































