Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka choroby cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Dieta > Są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Pij je zamiast ciężkiego, krowiego mleka
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 25.08.2023 17:22

Są niskokaloryczne i wspomagają trawienie. Pij je zamiast ciężkiego, krowiego mleka

mleko roślinne
canva

Sięgają po nie tylko osoby borykające się z nietolerancją laktozy, ale również ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Napoje roślinne z roku na rok zyskują popularność, a wśród nich można wyróżnić trzy rodzaje, o których warto wspomnieć w szczególności. Jak można zdefiniować mleko roślinne? Czym kierować się przy ich wyborze? Czy są zdrowsze od mleka krowiego? Wyjaśniamy.

 

Mleko roślinne – jak je zdefiniować?

Mleko roślinne jest terminem, który u wielu z nas nie budzi zastrzeżeń. Jednak okazuje się, że nazwa ta jest… zakazana na terenie Unii Europejskiej. Zgodnie z decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w 2017 r. terminem „mleko” można nazywać wyłącznie płyn będący wydzieliną z wymion ssaków. Z tego powodu producenci wyżej wspomnianego produktu nie mogą sprzedawać napojów o nazwie „mleko roślinne”.

Bunt producentów mleka krowiego, będący przyczyną wprowadzenia tego zakazu, nie sprawił jednak, że rynek napojów roślinnych stracił dochód. Wręcz odwrotnie – zainteresowanie mlekiem roślinnym rośnie, a sam termin nadal funkcjonuje, lecz w języku potocznym.

Czym więc jest mleko roślinne? Jest to każdy produkt, który powstaje w wynik miksowania albo maczania produktów pochodzenia roślinnego, czyli: pestek, nasion, zbóż i orzechów.

Projekt bez nazwy - 2023-08-25T151824.040.png

Wrzody żołądka i dwunastnicy - Mleko pomaga czy szkodzi? Pytamy specjalistę Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Czy warto zrezygnować z laktozy?

Jakie mleko roślinne wybrać? Które jest najzdrowsze?

Wbrew pozorom wybór mleka roślinnego nie jest tak prosty, jakby mogło się wydawać. Mleka w kartonach dostępne na sklepowych półkach często nie są najlepszej jakości – problemem jest ich skład, pozostawiający wiele do życzenia. Wiele płynów określanych mianem „napojów roślinnych” nie zawiera tylu składników, które mieć powinny – np. napój migdałowy może zawierać wyłącznie niewielką ilość migdałów. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać skład napoju. 

Najlepiej wybierać mleka roślinne, które nie są sztucznie dosładzane. Napoje mogą zawierać stabilizatory i emulgatory – jeśli więc preferujesz produkty niskoprzetworzone, zwróć uwagę również i na to. Warto za to kupować napoje roślinne, w których składzie znajdziesz witaminę B12, D2 i wapń.

Z kategorii napojów roślinny te trzy można określić mianem najpopularniejszych:

   • Napój sojowy

Jego skład jest najbardziej zbliżony do mleka. Z napoju sojowego również produkowany jest ser tofu. Napój sojowy jest niskokaloryczny, a przy tym stanowi bogate źródło wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doceniany jest za to, że łatwo się spienia i nadaje się zarówno do picia, jak i gotowania.

   • Napój migdałowy

Mleko migdałowe jest niskokaloryczne. Ma niewiele węglowodanów, białka i cukrów. Nie zawiera też laktozy. Jest cennym źródłem witaminy D,E, B2 i B12. Dzięki obecności argininy korzystnie wpływa na pracę serca. Wzbogacenie go wapniem powoduje, że picie napoju dobrze wpływa też na kości i zapobiega osteoporozie.

   • Napój owsiany

Powstaje z łuskanych ziaren owsa. Jest to atrakcyjna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. Oprócz tego, że nie alergizuje, ma także niewielką zawartość tłuszczu i wiele witamin np. A, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Nie jest przy tym zalecany dla cukrzyków i osób z insulinoodpornością.

 

Mleko roślinne zamiast krowiego – warto?

Mleko roślinne wyprodukowane z migdałów, owsa czy ryżu, jest postrzegane za zdrowszą alternatywę dla krowiego mleka – często sięgają po nie osoby z nietolerancją na nabiał lub z alergią. Mleko to jest również bardziej przyjazne środowisku – w odróżnieniu od mleka krowiego wyprodukowanie go powoduje mniejszą emisję zanieczyszczeń.

Mleko krowie jednak wciąż jest źródłem składników odżywczych np. selenu, którego nie wytwarza organizm ludzki.  W mleku krowim znajduje się także cynk wspierający układ odpornościowy i magnez, bez którego mięśnie i nerwy nie mogą funkcjonować. Niemniej roślinne alternatywy dla mleka również zawierają te składniki.

Warto zaznaczyć, że mleko z masowej produkcji to nie to samo mleko, co to pochodzące od krowy z wolnego wybiegu. Istnieje ryzyko, że może być zanieczyszczone hormonami. 

Mleko roślinne jest chętnie wybierane przez wegetarian i wegan. Polacy je uwielbiają – wydaliśmy na nie w zeszłym roku prawie 390 milionów złotych. Co dziesiąty kupowany przez Polaków karton to właśnie napój roślinny.

 

Polecane