“Chemiczna dwunastka” to stworzone przez amerykańską organizację EWG najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. W tym roku na pierwszym miejscu zagościły pyszne sezonowe owoce, czyli truskawki. EWG zaprezentowało też tzw. “czystą piętnastkę”, czyli te warzywa i owoce, które zawierają najmniej pozostałości pestycydów. Niektóre z nich nie posiadają ich w ogóle. O jakich warzywach i owocach mowa?
Temat pestycydów w owocach i warzywach wciąż jest na tapecie i wzbudza dużo kontrowersji. Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) zaprezentowała listę warzyw i owoców, które w testach wykazały największą zawartość pozostałości pestycydów. Mimo że badanie dotyczy amerykańskiego rynku, to lista ta jest uniwersalna i z łatwością można ją odnieść również do naszego kraju. Jakie owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone pestycydami? Przedstawiamy niechlubną dwunastkę.
Nie każdy na pod domem bazarek, na którym może kupić świeże warzywa i owoce. Wielu z nas kupuje je w hipermarketach. Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę jabłka z dwóch najpopularniejszych w Polsce - tych z Lidla i Biedronki. Te z jednego z nich zawierają dużo więcej “chemii”. Zgadnijcie, które to jabłka?To niezależne badania na zawartość pestycydów w jabłkach z dwóch największych sieci dyskontów w Polsce. Sprawdzono odmianę ligol. Różnice w zawartości pozostałości środków ochrony roślin są spore. Wyniki badań skomentowała sieć Lidl Polska.