Wypluwasz pestki arbuza? To błąd! Zawierają wiele cennych składników
Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, którymi najchętniej zajadamy się latem. Składają się w głównej mierze z wody, w związku z czym doskonale nawadniają, a to cecha nie do przecenienia o tej porze roku.
To, co jednak nam trochę przeszkadza w arbuzach, to bez wątpienia pestki. Niektórzy ludzie je po prostu zjadają, żeby uniknąć nieustannego plucia. Mało kto jednak ma świadomość, jakie skutki może to mieć dla naszego zdrowia.
Arbuz to bogactwo witamin i minerałów
Arbuz to jeden z naszych ulubionych letnich owoców. Jest pyszny, słodki i soczysty, a nade wszystko, składa się głównie z wody. Dzięki temu doskonale nawadnia. Zawiera w sobie moc wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych.
W arbuzie znajduje się wysoka zawartość witaminy C – w 100g aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania. A co to jest 100 g arbuza! Może pół plastra. Takich plastrów zjadamy kilka na raz. Poza tym, w tym warzywie z rodziny dyniowatych (tak, tak) jest 11 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, sporo witaminy B6, a także magnezu i potasu. Ten zestaw to idealne wsparcie dla układu nerwowego oraz naszych mięśni.
Arbuz jest również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak likopen, który jest korzystny dla zdrowia serca i może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów. To dobre źródło błonnika, a tym samym wsparcie dla naszego układu pokarmowego. No i ma niewiele kalorii – 30kcal/100g.
Nie możesz opanować senności i ziewania? To może być niedobór ważnego pierwiastka Horror w Trójmieście. Fałszywy lekarz przyjmował pacjentów. Poszkodowane mnóstwo osóbCzy można jeść pestki z arbuza?
Na tym ideale cieniem kładą się jednak jego pestki. Szkoda, że nie ma arbuzów bez pestek! Niewątpliwie przeszkadzają nam w konsumpcji soczystych plastrów. Jedząc arbuza, musimy je po prostu nieustannie wypluwać. Ale nie każdy tak robi. Część z nas po prostu zjada pestki, zwłaszcza gdy są jeszcze małe i miękkie.
Jak się okazuje, pestki raczej nie mogą nam zaszkodzić, no, chyba że ktoś ma problemy z jelitami i powinien unikać wszelkich drażniących ziaren, pestek i orzechów. Pozostali odniosą same korzyści z jedzenia pestek tego owocu. Zaskakujące?
Okazuje się, że w pestkach arbuza również kryje się wiele dobrego. Specjaliści od żywienia określają je nawet mianem superfoods, czy superżywność. Mają podobne właściwości, jak cały arbuz. A nawet cenniejsze.
Co się kryje w pestkach arbuza?
Pestki arbuza dostarczają organizmowi wiele cennych wartości odżywczych:
- obliczono, że w 142 pestkach z arbuza znajduje się 30 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez,
- pestki są bogactwem likopenu – to przeciwutleniacz karotenoidowy, który dba o nasze serce, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chroni przed poparzeniami słonecznymi,
- w pestkach, podobnie jak w miąższu, znajdują się witaminy z grupy B (foliany), a także cynk, żelazo i mangan.
Jak jeść pestki z arbuza?
Zatem kiedy przez przypadek zjemy pestkę, w brzuchu nie urośnie nam arbuz, jak kiedyś nas straszono. Pestki można spokojnie jeść, a nawet warto to robić dla zdrowia. Najlepsze są jednak specjalnie przyrządzone. Warto włączyć je do diety. Podobnie jak orzeszki ziemne, pistacje, czy nerkowce, także pestki arbuza świetnie smakują prażone lub gotowane i solone. Oto przepis:
Z arbuza wyjmij tyle pestek, ile jesteś w stanie. Możesz uprażyć je na patelni lub w piekarniku z ulubionymi przyprawami, solą i dodatkiem oliwy z oliwek. Po kilkunastu minutach obróbki cieplnej będą idealnie nadawały się, podobnie jak pestki z dyni, np. do sałatek, zup-kremów, owsianek, czy jogurtów.
Na pestki z arbuza powinni jedynie uważać ci, którzy mają kłopoty z jelitami lub bardziej wrażliwy żołądek. Czasem mogą one powodować u nich wzdęcia i gazy, bóle brzucha lub zaparcia.
Zobacz także:
Ten zapomniany owoc ma wiele właściwości odżywczych. Dlaczego warto jeść agrest?
Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości
Kleszcze najbardziej lubią tę konkretną grupę krwi. Naukowcy nie mają wątpliwości