Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.
Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!
Choć tegoroczna zima nie dała nam się jeszcze we znaki, otrzymująca się stale niższa temperatura nie dla każdego jest zjawiskiem komfortowym. Do wychłodzenia organizmu może dojść w każdej chwili, dlatego tym bardziej zwracajmy uwagę na to, co jemy, aby nie ryzykować chorobą.
Naukowcy wciąż poszukują sposobów na poprawę jakości życia seniorów, sięgając coraz częściej do rozwiązań, które proponuje natura. W ostatnim czasie ich ciekawość wzbudziła głożyna pospolita, zaskakująca swoimi właściwościami prozdrowotnymi – nie tylko w kontekście chorób neurodegeneracyjnych.
Soczysty, orzeźwiający i pełen witamin – grapefruit to owoc pozornie idealny. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspiera odporność, pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki i dodaje energii na cały dzień. Lekko kwaskowaty, a zarazem słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadań, koktajli czy sałatek. Ale nie każdy powinien go jeść.
Dieta to klucz do zdrowia – ta wiedza staje się coraz bardziej powszechna. Od tego, po jakie produkty sięgamy w codziennej diecie, zależy naprawdę bardzo dużo, np. to, czy zachorujemy na nowotwór, czy nie. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Szczególnie antynowotworowe działanie wykazują jagody i borówki. A wszystko za sprawą antocyjanów, barwników odpowiedzialnych za ich kolor.
Ten owoc jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Można przyrządzić z niego koktajl, upiec ciasto albo wrzucić kilka sztuk do sałatki. Jeśli zależy Ci na dobrej pamięci i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, powinieneś spożywać go jak najczęściej. Twój organizm na pewno Ci podziękuje.
Kompot z suszu to smak kuchni łemkowskiej. W Wigilię pojawia się na wielu polskich stołach. Poza walorami smakowymi ma również walory zdrowotne.Kompot z suszu albo się kocha, albo się nienawidzi. W garnku, w którym się go przygotowuje, można znaleźć wiele produktów – od suszonych jabłek, przez gruszki, po wędzone śliwki. Nie brakuje też korzennych przypraw. Tradycyjna receptura, w zależności od domu, jest modyfikowana.
Rak to nowotwór złośliwy, który nie tylko namnaża się w sposób nieprawidłowy, ale również nacieka na inne tkanki, uszkadzając je, tworząc przerzuty. Odpowiednia dieta może zmniejszyć szansę na zachorowanie. Warto więc jeść ten owoc kilogramami, bo zdaniem ekspertów rak go nie znosi. Według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2023 roku wynika, że z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Oznacza to, że na każde 100 tys. osób w Polsce 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Niedobory żelaza mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie i spadek odporności, a w skrajnych przypadkach nawet anemii. Żelazo, choć najczęściej jego obecność wiążemy z produktami odzwierzęcymi, znajduje się także w roślinach i produktach pochodzenia roślinnego. Bardzo dobrym źródłem żelaza są m.in. warzywa liściaste i strączkowe, o czym doskonale wiedzą osoby będące na diecie roślinnej. Zdrową alternatywą są także owoce.
Doskonale wiemy, że warzywa i owoce są nieocenione w naszej codziennej diecie. Wybór jest ogromny, jednak niektóre szczególnie warto włączyć do jadłospisu. Ten wyjątkowy owoc jeszcze do niedawna był znany tylko mieszkańcom Australii, jednak dziś zdobywa popularność na całym świecie – również w Polsce. Co to za owoc i jakie ma właściwości? Sprawdźmy.Caviar lime ma miąższ, który przywodzi na myśl przypominające kawior kuleczki. Zachwyca nie tylko świeżym, cytrusowym smakiem i zapachem, ale też egzotycznym wyglądem. Dlaczego warto go jeść?
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych tym, że najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Dodatkowo, więcej niż połowa społeczeństwa, nawet nie słyszała o jego wspaniałych właściwościach i w sklepach omija go szerokim łukiem. Dlaczego warto jeść rokitnik? Odpowiadamy.Rokitnik najczęściej jest składnikiem nalewek i soku, ale sam w sobie nie jest popularny. To jednak duży błąd, bo zawiera wiele cennych właściwości. Nie bez powodu mówi się, że to najzdrowszy owoc świata. Mamy to szczęście, że rośnie w Polsce, więc powinniśmy to wykorzystać.
Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki i chociaż to owoce pełne cennych składników odżywczych i witamin, niektórym mogą poważnie zaszkodzić. Osoby cierpiące na te schodzenia powinny zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki.
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, tymczasem... wiele z nich wcale nie jest dla nas zdrowych i bezpiecznych. Coraz częściej zwraca się uwagę na problem nadmiernego użycia pestycydów, które pozostają na powierzchni tych produktów i mogą negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Niedawno opublikowano raport, z którego wynika, że na niektóre warzywa i owoce powinniśmy szczególnie uważać. Wiele z nich jest bardzo zanieczyszczonych.
Pigwa to owoc często niedoceniany, choć posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Akurat jest sezon na pigwę, warto więc skorzystać i coś z niej zrobić. Jest tak cierpka, że nie da się jej jeść na surowo, ale doskonale sprawdza się w przeróżnych przetworach – np. w nalewkach. Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna, a przy tym działa prozdrowotnie. Wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy zgadze oraz wspiera pracę wątroby. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tej domowej mikstury, teraz jest idealny moment, by taka przygotować. Będzie idealna na zimowe wieczory, zwłaszcza gdy nieco przemarzniemy.
Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.
Ten owoc w ostatnich latach zdobył niebywałą popularność. Awokado jest cenione ze względu na wyjątkowy, delikatny smak, ale i zalecane przez specjalistów od żywienia. To skarbnica zdrowych tłuszczy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, a także wielu witamin i minerałów.Nie każdy jednak może i powinien jeść awokado. Są takie schorzenia, przy których jest to odradzane. Przykładem mogą być choroby nerek, ale lista jest dłuższa.
Sezon na śliwki wciąż trwa. Te pyszne owoce można jeść solo, ale też dodając je do sałatek, ciast czy przetworów. Obojętnie jaki gatunek śliwek wybierzemy, dostarczymy naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych, Śliwki wspierają odchudzanie, zdrowie serca, układ trawienny oraz wygląd skóry.Nie wszyscy jednak mogą jeść te pyszne owoce. Kto nie powinien po nie sięgać oraz z jakimi innymi produktami nie można łączyć śliwek?
Pierwsze przeziębienia już się zaczynają, a jesienny atak wirusów i bakterii to tylko kwestia czasu. Wzmocnij swój organizm, korzystając z roślin wspierających układ odpornościowy.Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku. Są jadalne i dość smaczne, choć cierpkie w smaku. Można z nich przygotować konfitury, syropy i nalewki bogate m.in. w witaminy A, C i E, pektyny, przeciwstarzeniowe flawonoidy oraz karotenoidy.
Wcale nie chodzi o cebulę zasypaną cukrem, ani o zakwas z buraków. Choć tym specjałom absolutnie nie można odmówić leczniczych właściwości – znane są wszak i wykorzystywane od pokoleń – tu jednak mowa o całkiem innym przepisie.Jego bazą jest pigwa. Lub pigwowiec. To niezbyt popularne rośliny, a szkoda. W ogrodach świetnie sprawdzają się jako krzewy ozdobne, w dodatku dają owoce, których właściwości dla naszego organizmu są nie do przecenienia.
W Polsce nie brakuje owoców, które są bardzo zdrowe. Warto jednak czasem pójść o krok dalej i postawić na egzotykę, która zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wspaniałymi właściwościami. Kantalupa, bo o tym owocu mowa, rosła m.in. w papieskich ogrodach.Owoce i warzywa są podstawą każdej zdrowej diety. Najzdrowsze z nich, które mamy na wyciągnięcie ręki, to m.in. jagody, maliny, borówki, truskawki i poziomki. Kantalupa, czyli papieski owoc, to jedna z mało znanych w Polsce propozycji, jednak zdecydowanie warta uwagi. Jakie ma właściwości i na co działa? Sprawdźmy.
Owoce są zdrowe, ale… nie wszystkie. Polacy bardzo często nieświadomie kupują te produkty myśląc, że są nieszkodliwe. Tymczasem owoce konserwowe w puszcze, oblane słodką zalewą, bardzo negatywnie wpływają na organizm. Dietetycy ostrzegają przed owocami z puszki - sprawdź dlaczego.
Sezon na przetwory trwa. O tej porze roku główną rolę grają na tej scenie jabłka. Na bazarkach wyszukujemy tych najtańszych, by smażyć, prażyć i zamykać je w słoikach. Nierzadko zdarza się, że wykorzystujemy te trochę poobijane, nadgniłe, lekko popsute. Wykrajamy "brzydkie: fragmenty, a resztę przerabiamy. Okazuje się, że to nie jest dobra praktyka. W zepsutej części jabłek rozwinęły się już mykotoksyny, ale są one obecne w całym owocu. Są to niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym.
Na pewno zdarzyło Wam się kiedyś, że kupiliście pięknie wyglądające owoce, a te po jednym dniu w domu pokryły się pleśnią. Zazwyczaj wynika to z nieprawidłowego przechowywania produktu. Jak zatem przechowywać owoce, aby zachowały świeżość na dłużej? Oto najlepszy możliwy sposób.
Kto buszował ostatnio po bazarkach, mógł zauważyć te rzadko spotykane owoce. Mówimy na nie minikiwi, albo polskie kiwi, ale ich właściwa nazwa to aktinidia ostrolistna. Z wyglądu aktinidia raczej nie przypomina kiwi, bardziej agrest lub zielone pomidorki, skąd więc to porównanie? Sprawa wyjaśnia się po przekrojeniu owocu.Podobnie jak kiwi, także aktinidia jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i wyrazista. Co więcej, zawiera moc cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Zwłaszcza o tej porze roku, bo później może być już kłopot z dostępnością.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Bydgoszczy poinformowała o zatrzymaniu blisko 40 ton suszonych śliwek z USA. Owoce nie mogą zostać wprowadzone do obrotu ze względu na niechciany dodatek. To, co znaleziono w żywności, przyprawia o ciarki.Łączna masa przetransportowanych do Polski suszonych śliwek wynosi 39 916 kg. Nie nadają się one do jedzenia. Wszystko przez szkodniki, które postanowiły się w nich rozgościć na dobre.
Wciąż mamy lato, więc korzystajmy jak tylko możemy z dobroci owoców sezonowych. Połączyć je można z wodą, mlekiem, jogurtem, bądź innymi składnikami, które stworzą pyszny koktajl owocowy.Owocowe smoothie to doskonały sposób na zapewnienie sobie witalności, odporności, ale też kondycji skóry oraz włosów. Tego typu koktajle przyspieszają też metabolizm. Ten owocowy i pięknie wyglądający koktajl z pewnością nawilży oraz wygładzi cerę, a także zadziała odmładzająco, niczym najlepszy kosmetyk na zmarszczki. Sprawdź przepis!
Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka i prezenterka, która od wielu lat doradza Polakom w kwestiach żywieniowych i zakupowych. Tym razem wzięła pod lupę produkt, który jest w wielu polskich domach, szczególnie tych, w których mieszkają dzieci. Mowa o syropie owocowym.Katarzyna Bosacka przenalizowała skład popularnego syropu. To, co odkryła, sprawiło, że nie pozostawiła na tym produkcie suchej nitki. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić szczególną uwagę, kupując syrop w sklepie.