Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.
Ten owoc w ostatnich latach zdobył niebywałą popularność. Awokado jest cenione ze względu na wyjątkowy, delikatny smak, ale i zalecane przez specjalistów od żywienia. To skarbnica zdrowych tłuszczy, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, a także wielu witamin i minerałów.Nie każdy jednak może i powinien jeść awokado. Są takie schorzenia, przy których jest to odradzane. Przykładem mogą być choroby nerek, ale lista jest dłuższa.
Sezon na śliwki wciąż trwa. Te pyszne owoce można jeść solo, ale też dodając je do sałatek, ciast czy przetworów. Obojętnie jaki gatunek śliwek wybierzemy, dostarczymy naszemu organizmowi wielu korzyści zdrowotnych, Śliwki wspierają odchudzanie, zdrowie serca, układ trawienny oraz wygląd skóry.Nie wszyscy jednak mogą jeść te pyszne owoce. Kto nie powinien po nie sięgać oraz z jakimi innymi produktami nie można łączyć śliwek?
Pierwsze przeziębienia już się zaczynają, a jesienny atak wirusów i bakterii to tylko kwestia czasu. Wzmocnij swój organizm, korzystając z roślin wspierających układ odpornościowy.Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku. Są jadalne i dość smaczne, choć cierpkie w smaku. Można z nich przygotować konfitury, syropy i nalewki bogate m.in. w witaminy A, C i E, pektyny, przeciwstarzeniowe flawonoidy oraz karotenoidy.
Wcale nie chodzi o cebulę zasypaną cukrem, ani o zakwas z buraków. Choć tym specjałom absolutnie nie można odmówić leczniczych właściwości – znane są wszak i wykorzystywane od pokoleń – tu jednak mowa o całkiem innym przepisie.Jego bazą jest pigwa. Lub pigwowiec. To niezbyt popularne rośliny, a szkoda. W ogrodach świetnie sprawdzają się jako krzewy ozdobne, w dodatku dają owoce, których właściwości dla naszego organizmu są nie do przecenienia.
W Polsce nie brakuje owoców, które są bardzo zdrowe. Warto jednak czasem pójść o krok dalej i postawić na egzotykę, która zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wspaniałymi właściwościami. Kantalupa, bo o tym owocu mowa, rosła m.in. w papieskich ogrodach.Owoce i warzywa są podstawą każdej zdrowej diety. Najzdrowsze z nich, które mamy na wyciągnięcie ręki, to m.in. jagody, maliny, borówki, truskawki i poziomki. Kantalupa, czyli papieski owoc, to jedna z mało znanych w Polsce propozycji, jednak zdecydowanie warta uwagi. Jakie ma właściwości i na co działa? Sprawdźmy.
Owoce są zdrowe, ale… nie wszystkie. Polacy bardzo często nieświadomie kupują te produkty myśląc, że są nieszkodliwe. Tymczasem owoce konserwowe w puszcze, oblane słodką zalewą, bardzo negatywnie wpływają na organizm. Dietetycy ostrzegają przed owocami z puszki - sprawdź dlaczego.
Sezon na przetwory trwa. O tej porze roku główną rolę grają na tej scenie jabłka. Na bazarkach wyszukujemy tych najtańszych, by smażyć, prażyć i zamykać je w słoikach. Nierzadko zdarza się, że wykorzystujemy te trochę poobijane, nadgniłe, lekko popsute. Wykrajamy "brzydkie: fragmenty, a resztę przerabiamy. Okazuje się, że to nie jest dobra praktyka. W zepsutej części jabłek rozwinęły się już mykotoksyny, ale są one obecne w całym owocu. Są to niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym.
Na pewno zdarzyło Wam się kiedyś, że kupiliście pięknie wyglądające owoce, a te po jednym dniu w domu pokryły się pleśnią. Zazwyczaj wynika to z nieprawidłowego przechowywania produktu. Jak zatem przechowywać owoce, aby zachowały świeżość na dłużej? Oto najlepszy możliwy sposób.
Kto buszował ostatnio po bazarkach, mógł zauważyć te rzadko spotykane owoce. Mówimy na nie minikiwi, albo polskie kiwi, ale ich właściwa nazwa to aktinidia ostrolistna. Z wyglądu aktinidia raczej nie przypomina kiwi, bardziej agrest lub zielone pomidorki, skąd więc to porównanie? Sprawa wyjaśnia się po przekrojeniu owocu.Podobnie jak kiwi, także aktinidia jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i wyrazista. Co więcej, zawiera moc cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto ją jeść. Zwłaszcza o tej porze roku, bo później może być już kłopot z dostępnością.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Bydgoszczy poinformowała o zatrzymaniu blisko 40 ton suszonych śliwek z USA. Owoce nie mogą zostać wprowadzone do obrotu ze względu na niechciany dodatek. To, co znaleziono w żywności, przyprawia o ciarki.Łączna masa przetransportowanych do Polski suszonych śliwek wynosi 39 916 kg. Nie nadają się one do jedzenia. Wszystko przez szkodniki, które postanowiły się w nich rozgościć na dobre.
Wciąż mamy lato, więc korzystajmy jak tylko możemy z dobroci owoców sezonowych. Połączyć je można z wodą, mlekiem, jogurtem, bądź innymi składnikami, które stworzą pyszny koktajl owocowy.Owocowe smoothie to doskonały sposób na zapewnienie sobie witalności, odporności, ale też kondycji skóry oraz włosów. Tego typu koktajle przyspieszają też metabolizm. Ten owocowy i pięknie wyglądający koktajl z pewnością nawilży oraz wygładzi cerę, a także zadziała odmładzająco, niczym najlepszy kosmetyk na zmarszczki. Sprawdź przepis!
Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka i prezenterka, która od wielu lat doradza Polakom w kwestiach żywieniowych i zakupowych. Tym razem wzięła pod lupę produkt, który jest w wielu polskich domach, szczególnie tych, w których mieszkają dzieci. Mowa o syropie owocowym.Katarzyna Bosacka przenalizowała skład popularnego syropu. To, co odkryła, sprawiło, że nie pozostawiła na tym produkcie suchej nitki. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić szczególną uwagę, kupując syrop w sklepie.
Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych, ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Często gości na naszych stołach w różnej formie – od płatków śniadaniowych po sosy i koktajle. Są jednak artykuły spożywcze, z którymi – jeśli nie chcemy mieć problemów trawiennych, mleka lepiej nie łączyć.
Niemal każde warzywo i owoc dostępne w sklepach czy na osiedlowych bazarkach posiada pestycydy. Jak się okazuje, samo mycie owoców czy warzyw nie wystarczy, by całkowicie usunąć z nich potencjalnie szkodliwe pestycydy.Chińscy naukowcy postanowili opracować nową metodę wykrywania śladowych ilości tych substancji. Może ona pomóc w lepszej ochronie zdrowia ludzi. O jaką metodę chodzi?
Zdrowa i zbilansowana dieta to jeden z czynników, które mają wpływ na długość życia, kondycję, a nawet samopoczucie i wygląd skóry. Okazuje się, że łatwo dostępne w każdym sklepie owoce mogą korzystnie zadziałać w tej kwestii, jeśli tylko wprowadzimy je do swojego jadłospisu. O jakich mowa?
Dawniej, na wsi, niemal obowiązkowo rosły w niemal każdym gospodarstwie. Te jabłka, niezbyt twarde, soczyste, słodko-kwaśne i kruche, zbierało się prosto z ziemi i zajadało. Rozgrzane słońcem smakowały najlepiej.Dziś papierówki to prawdziwy rarytas. Trzeba mieć sporo szczęścia, by trafić na nie na bazarku, może tylko u jakiegoś lokalnego sadownika. Ale warto poszukać, bo trudno o smaczniejsze i zdrowsze jabłka.
Daktyle, czyli owoce daktylowca, mogą śmiało konkurować z najlepszymi słodyczami. Świetnie zastępują też cukier. Są słodkie i po prostu pyszne, jednak nie o same walory smakowe tu chodzi. Daktyle są też bardzo zdrowe i mają wiele magicznych wręcz właściwości. Daktyle nazywane są „królewskimi owocami”, ale nie tylko dlatego, że dawniej były przysmakiem rodzin królewskich. Zasłużyły sobie na to miano swoimi właściwościami prozdrowotnymi i naturalną słodyczą. Dziś na szczęście możemy kupić je w każdym sklepie i bez problemu cieszyć się ich działaniem. Na co są dobre daktyle i dlaczego warto zjeść choćby dwa dziennie? Odpowiadamy.
Najnowsze badania brytyjskich naukowców sugerują, że jest jeden owoc, który przyspiesza spalenie tłuszczu. Chodzi o czarną porzeczkę, a szczególnie o jeden jej rodzaj. Jaki? Zostańcie z nami.
Czeremcha to drzewo, którego owoce wiele osób uważa za trujące. Wiosną kwitnie na biało, by później zaowocować ciemnymi kuleczkami. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mają one korzystny wpływ na zdrowie. Kiedy po nie sięgać i w jakich przypadkach korzystać z ich właściwości?
To jedne z naszych ulubionych owoców, ponieważ są smaczne, zdrowe i pożywne. Idealnie nadają na samodzielną przekąskę, ale często stanowią składnik przeróżnych deserów, owsianek, czy wypieków. Jak się jednak okazuje, niektóre osoby nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste spożywanie bananów. Te owoce mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają także dużo błonnika.
Czereśnie to sezonowe owoce, na które cały rok czekamy z wytęsknieniem. Niestety, choć bardzo zdrowe, to nie każdy może je jeść. Kto i dlaczego musi obejść się smakiem? Podpowiadamy.
Objawy niedoboru potasu mogą obejmować całe ciało. Warto więc przyglądać mu się regularnie. Niewielki niedobór tego makroelementu nie jest co prawda niebezpieczny, jednak większe braki mogą być groźniejsze, niż mogłoby się wydawać.Potas pełni ogromną rolę w naszym organizmie. Reguluje objętość płynów, wpływa na układ nerwowy, bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni – również mięśnia sercowego. Co więcej, potas odpowiada za regulację pH, czyli równowagi kwasowo-zasadowej.
Poprawa jakości widzenia, większy kontrast i lepsze widzenie w nocy, a wszystko to, dzięki owocowi, który rośnie w lesie. Mowa o jagodach – smacznych i zdrowych darach natury, na które właśnie jest sezon. Jeśli chorujesz na jaskrę, powinieneś jeść je codziennie.
Owoce sezonowe to dar, z którego powinniśmy na całego korzystać latem. Z początkiem lipca ruszył sezon na borówki, które są lubiane tak samo jak truskawki czy czereśnie. Borówki nie tylko świetnie smakują, ale posiadają też mnóstwo witamin oraz minerałów. Borówki zaliczane są do tzw. superfoods. Nic dziwnego, bo mają dużą zawartość błonnika i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych owoców może wspierać pamięć i zdrowie mózgu. Borówki pomagają też przy problemach z ciśnieniem oraz regulują funkcjonowanie układu pokarmowego. Mimo wielu korzyści, niestety nie wszyscy mogą je jeść. Kto nie powinien po nie sięgać?
Jagody to jedne z naszych ulubionych letnich owoców. Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie lubi jagodzianek, czy pierogów z jagodami! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.Zawierają mnóstwo witaminy C, poprawiają wzrok, wspomagają pracę układu krążenia, ale najbardziej znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych. Od wieków jagody stosuje się w zatruciach pokarmowych. A czy naprawdę pomagają na biegunkę?
Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, którymi najchętniej zajadamy się latem. Składają się w głównej mierze z wody, w związku z czym doskonale nawadniają, a to cecha nie do przecenienia o tej porze roku. To, co jednak nam trochę przeszkadza w arbuzach, to bez wątpienia pestki. Niektórzy ludzie je po prostu zjadają, żeby uniknąć nieustannego plucia. Mało kto jednak ma świadomość, jakie skutki może to mieć dla naszego zdrowia.
Agrest jest nieco niedocenianym i zapomnianym owocem, a szkoda, bo posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Działa przeczyszczająco, ale również wspomaga produkcję żółci, sprzyja prawidłowemu widzeniu, ale też poprawia trawienie. Agrest posiada liczne witaminy i składniki mineralne.Świetnie smakuje na surowo, ale również doskonale sprawdzi się jako składnik wielu przetworów, gdzie można zrobić z niego rozmaite dżemy, kompoty czy nalewki. Niestety, nie wszyscy mogą jeść agrest. Kto nie powinien po niego sięgać?