Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Czy czarne jagody wyleczą biegunkę? W tej formie mogą pomóc
Marta Uler
Marta Uler 25.06.2024 10:27

Czy czarne jagody wyleczą biegunkę? W tej formie mogą pomóc

Czy jagody pomagają na biegunkę?
Fot. Pacjenci/Marta Uler

Jagody to jedne z naszych ulubionych letnich owoców. Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie lubi jagodzianek, czy pierogów z jagodami! Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Zawierają mnóstwo witaminy C, poprawiają wzrok, wspomagają pracę układu krążenia, ale najbardziej znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych. Od wieków jagody stosuje się w zatruciach pokarmowych. A czy naprawdę pomagają na biegunkę?

Czy można legalnie zbierać jagody?

Jagody, czarne jagody, borówki czarne, czy borówki czernice (łac. Vaccinium myrtillus) zna każdy. Drobne krzewinki, obsypane czarno-granatowymi owocami gęsto porastają lasy, szczególnie iglaste – sosnowe lub świerkowe. Właśnie obserwujemy ich prawdziwy wysyp. Wystarczy wejść do lasu i po chwili zbierania możemy mieć cały słoiczek. 

Korzystajmy więc z tych dobrodziejstw, pamiętając jednak o pewnych przepisach. Jagody możemy zbierać legalnie, podobnie jak poziomki, czy grzyby, jednak nie tam, gdzie jest wyraźny zakaz, np. w parkach narodowych, rezerwatach i miejscach, gdzie owoce są pokarmem dla zwierząt. Za zbiór w takim miejscu możemy dostać nawet mandat do 250 złotych lub karę nagany (nie wolno także sprzedawać jagód z lasu bez ważnych atestów, wydawanych przez sanepid).

Poza tymi wyjątkami jagody są po prostu dla nas. Lasy Państwowe zachęcają wręcz do zbiorów. Pamiętajmy tylko, by nie jeść jagód prosto z krzaczka, nieumytych. To grozi zakażeniem bąblowicą, chorobą przenoszoną przez lisy.

Takie powinno być idealne ciśnienie krwi. Są nowe normy Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit

Jagody – moc witamin i minerałów

W jagodach kryje się wiele dobrego dla naszego zdrowia. Są one doskonałym dodatkiem do deserów, jogurtów, koktajli, da się z nich robić dżemy i soki. Nadają się również do suszenia i w tej formie można je przechować na zimę, zachowując większość ich wartości odżywczych. 

Czarne jagody są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zawierają witaminy: C, z grupy B, karotenoidy i mnóstwo soli mineralnych. Oto ich właściwości zdrowotne:

  • Są bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, które nadają im charakterystyczny kolor. Antyoksydanty pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko chorób serca, nowotworów oraz opóźniać procesy starzenia.
     
  • Antocyjany wspierają także zdrowie oczu, poprawiają widzenie i zmniejszają ryzyko chorób, takich jak np. zwyrodnienie plamki żółtej.
     
  • Wysoka zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami, przyspiesza także gojenie ran.
     
  • Włókna pokarmowe w czarnych jagodach pomagają w trawieniu, zapobiegając zaparciom i wspierając zdrową mikroflorę jelitową.
     
  • Jagody pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
     
  • Rozszerzają naczynia wieńcowe i uszczelniają ściany naczyń włosowatych.
     
  • Spożywanie czarnych jagód może wspierać także funkcje poznawcze, poprawiając pamięć i koncentrację dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym.

Czarne jagody na niestrawność i biegunkę

Jagody słyną z tego, że pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, pomagają w przypadku bólów brzucha i biegunki (działanie przeciwbakteryjne, niszczą gronkowce i paciorkowce). Warto tu jednak wiedzieć, że – takie działanie wykazują jedynie suszone jagody lub ich liście. 

Kiedy cierpisz na zatrucie pokarmowe, męczy cię biegunka, sięgnij więc po garść suszonych owoców borówki czernicy lub przygotuj napar z jej liści. Liście także są bogate w garbniki, antocyjany, flawonoidy, irydoidy, związki triterpenowe,  procyjanidyny i sole mineralne. Na nasz układ pokarmowy działają kojąco i regulująco. Ponadto obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają, podobnie jak owoce, stężenie cukru we krwi.

Natomiast surowe owoce działają zupełnie odwrotnie niż suszone – rozwalniająco. W tej formie są idealne w przypadku zaparć. Warto zdawać sobie z tego sprawę, bo kiedy objemy się pierogami z jagodami, a następnie nieco szybciej pobiegniemy do toalety, wcale nie będzie to oznaczać, że coś nam zaszkodziło. Tak działają jagody. 

Fot. Pacjenci/Marta Uler

Zobacz także:

Polskie owoce jagodowe to prawdziwy skarb! Dlaczego warto je jeść? Dietetyk tłumaczy

Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada

Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit