Te osoby powinny unikać bananów. Dolegliwości mogą być poważne
To jedne z naszych ulubionych owoców, ponieważ są smaczne, zdrowe i pożywne. Idealnie nadają na samodzielną przekąskę, ale często stanowią składnik przeróżnych deserów, owsianek, czy wypieków.
Jak się jednak okazuje, niektóre osoby nie mogą sobie pozwolić na zbyt częste spożywanie bananów. Te owoce mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają także dużo błonnika.
Banany są smaczne, "wygodne" i zdrowe
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. W wielu domach sięga się po nie niemal każdego dnia. Idealnie nadają się na przekąskę, ponieważ są sycące, można jeść je "solo" lub np. w owsiance, ale doskonale sprawdzają się też jako dodatek do przeróżnych deserów – ciast, ciasteczek i galaretek. Bardzo lubimy np. chlebek bananowy.
Poza tym, że są smaczne i wygodne do zjedzenia – nie brudzą rąk, nie trzeba ich obierać przy użyciu żadnych narzędzi, ani wypluwać pestek – są także bardzo zdrowe. Banany to znakomite źródło potasu, wapnia, magnezu, a także witamin, m.in. C, A, E, K i z grupy B. Regularne spożywanie bananów znacząco przyczynia się do zachowania ogólnego zdrowia.
Latem możesz spotkać guniaka czerwczyka. Co to za owad? Czy jest dla nas niebezpieczny? Lek na serce wycofany z obrotu. "Stwarza realne zagrożenie dla zdrowia"Banany – właściwości zdrowotne
Jedząc banany, można odnieść szereg korzyści:
- wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego – dzięki wysokiej zawartości potasu, ale niskiej sodu, banany pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a to zmniejsza ryzyko chorób serca,
- regulacja pracy układu pokarmowego – błonnik zawarty w bananach wspomaga regularność wypróżnień i zdrowie jelit. Bardzo dojrzałe owoce mają działanie zwalczające biegunki. W tej postaci są lekkostrawne i nie obciążają chorych jelit,
- wpływ na zdrowie psychiczne – witaminy z grupy B, a szczególnie witamina B6, są ważne dla produkcji neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, które wpływają na nastrój i funkcje poznawcze,
- poprawa zdrowia kości – magnez i potas zawarte w bananach wspierają zdrowie kości poprzez regulację poziomu minerałów w organizmie,
- łagodzenie stanów zapalnych – dzięki zawartości antyoksydantów.
Dla kogo banany nie są wskazane?
Choć wydawać by się mogło, że banany to samo zdrowie, jest pewna grupa osób, które powinny unikać tych owoców. Uważać na nie muszą, m.in., cukrzycy. Banany, zwłaszcza dojrzałe, mają sporo cukru, a ich indeks glikemiczny (IG) może dochodzić nawet do 67 (gdy mają już brązowe plamki). Ale te niedojrzałe, zielonkawe, mają znacznie niższy IG – ok. 41. I po te diabetycy mogą już sięgać.
Banany zawierają około 23 g węglowodanów na 100 gramów. W związku z tym nie są polecane osobom na diecie niskowęglowodanowej, ani osobom, które się odchudzają.
Wspomniany błonnik, w który banany są bogate, może być zarówno zaletą, jak i wadą. Zbyt duża jego ilość w diecie może powodować wzdęcia, gazy i spory dyskomfort w jelitach. Dlatego osoby z problemami trawiennymi, powinny z umiarem jeść banany.
Zobacz także:
Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich. Zmniejszają działanie leków!
Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwości
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru