Ten owoc dosłownie "topi" tłuszcz. Efekty widać już po dwóch tygodniach
Najnowsze badania brytyjskich naukowców sugerują, że jest jeden owoc, który przyspiesza spalenie tłuszczu. Chodzi o czarną porzeczkę, a szczególnie o jeden jej rodzaj. Jaki? Zostańcie z nami.
Czarna porzeczka przyspiesza spalanie tłuszczu?
Wyniki nowego badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców sugerują, że spożywanie ekstraktu z czarnej porzeczki nowozelandzkiej może przyspieszać spalanie tłuszczu nawet o 61 proc.
Wyniki badania opublikowano w magazynie naukowym "Journal of Dietary Supplements and Neutracerticals". Prowadził je profesor Mark Willems z Uniwersytetu Chichester w Wielkiej Brytanii.
W badaniu wzięło udział szesnastu zdrowych fizycznie, aktywnych mężczyzn o podobnych parametrach w trakcie spoczynku. Przez dwa tygodnie podawano im kapsułki z ekstraktem z czarnej porzeczki, następnie zbadano efekty.
Okazało się, że suplementacja czarną porzeczką spodowodawała średni wzrost spalania tkanki tłuszczowej o 21 proc, ale u jednego z badanych wyniosła niemało, bo aż 61 proc. Naukowcy twierdzą, że "czarna porzeczka naśladuje efekty ćwiczeń".
Ozempic face po odchudzaniu. Co to jest i jak go uniknąć? Pytamy lekarza Pij regularnie, a boczki same znikną. Smoothie z jarmużem przygotujesz w 5 minutPamiętajmy jednak, że żadna dieta nie zadziała, jeśli nie uwzględnimy w niej deficytu kalorycznego i ćwiczeń siłowych, aby nie znikły mięśnie.
Czarna porzeczka – źródło składników mineralnych i witamin
Jedną z najzdrowszych odmian porzeczki jest porzeczka nowozelandzka zawierająca mnóstwo antyoksydantów. Ponadto zawiera ona duże ilości glicyny-proliny (cGP), kluczowego składnika odżywczego mózgu.
Czarna porzeczka – składniki mineralne i witaminy:
- żelazo,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- mangan,
- witamina C,
- witamina B5,
- witamina E.
Czarna porzeczka pomoże nie tylko na "boczki"
Czarna porzeczka pomoże nie tylko w odchudzaniu, ale również w regeneracji organizmu po ciężkim treningu. Owoc ten zapobiega powstawaniu stanów zapalnych mięśni i zmniejsza ryzyko zakwasów.
Dodatkowo regularnie spożywana czarna porzeczka jest zdrowa dla serca – może zmniejszyć poziom szkodliwego cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Szczególnie warto sięgnąć po nią jesienią, gdyż zwiększa odporność.
Zobacz też:
Zatrzymali 12 ton lodów z Ukrainy. Oto co znaleźli w środku
Niedobór wapnia poznasz po nogach. Zwróć uwagę na jeden szczegół
Ta kawa zawiera rakotwórcze substancje. Jest najgorsza, a pijemy ją litrami