Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > W niektórych krajach jest zakazana, u nas można ją jeść. Grozi bólem brzucha, problemami z oddychaniem
Marta Uler
Marta Uler 05.08.2024 14:03

W niektórych krajach jest zakazana, u nas można ją jeść. Grozi bólem brzucha, problemami z oddychaniem

Ryba maślana - skutki uboczne jedzenia
Fot. Freepik/Timolina

Jest pyszna i wielu z nas ceni sobie jej smak, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tej ryby wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Np. we Włoszech i Japonii z tego względu wprowadzono zakaz jej sprzedaży.

W Polsce znana jest pod nazwą ryba maślana i wciąż można ją spotkać w sklepach, serwowana jest również w restauracjach. Jednak zawiera woski, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia. 

Ryba maślana – ceniona w wielu kuchniach świata

Ryba maślana to ogólna nazwa dla takich gatunków ryb morskich, jak, m.in. eskolar, czy kostropak. Charakteryzują się srebrzystą skórą i masywnym, cylindrycznym ciałem, które może osiągać do 2 metrów długości. Żyją głównie w ciepłych wodach oceanicznych, często na głębokościach od 200 do 600 metrów. Głównie spotykane są w wodach Oceanu Spokojnego i Indyjskiego, choć można je również znaleźć w Atlantyku.

Nazwa "maślana" doskonale oddaje walory smakowe tej ryby. Jej mięso jest wyjątkowo delikatne, maślano-białe i tłuste, co sprawia, że jest niezwykle ceniona w kuchni. Często porównywana jest do tuńczyka czy miecznika, jednak jej specyficzna maślana konsystencja wyróżnia ją na tle innych ryb.

W kuchni rybę maślaną można przygotować na wiele sposobów. Jest idealna do grillowania, smażenia, pieczenia czy gotowania na parze. Doskonale komponuje się z różnorodnymi przyprawami, ziołami oraz warzywami. Jest tylko jedno "ale". Nie jest zdrowa.

Masz białe linie na paznokciach? To znak od twojego organizmu, którego lepiej nie bagatelizować Mdłości, wymioty, zaparcia. Tak objawia się nadmiar tego pierwiastka, a łykamy go na potęgę

Ryba maślana – wyjątkowa, bo niezdrowa

Wiadomo, że ryby są ważnym składnikiem zdrowej diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, jak białko, kwasy omega-3, witaminy A, D, E oraz minerały – jod i selen. Specjaliści od żywienia podkreślają, by nie zapominać o rybach w kontekście tygodniowego menu. 

Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), powinno się spożywać ryby 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej 1 raz tłuste ryby morskie. 1 porcja oznacza ok. 150 g. Polecane ryby to łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz. Ale nie ryba maślana, choć faktycznie jest tłusta.

W tej rybie znajduje się wysoki poziom wosków, nawet do 20 proc. masy ryby, zwanych estrami woskowymi (parafiny), które są niestrawne dla ludzkich jelit. 

Biegunka tłuszczowa i inne negatywne skutki spożycia ryby maślanej

U niektórych osób estry woskowe mogą doprowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych, z silnymi bólami brzucha na czele, a także wywołać efekt przeczyszczający, znany jako keriorrhea, czyli biegunka tłuszczowa. Woski nie są trawione i wchłaniane przez ludzki organizm, zatem muszą zostać z niego wydalone w postaci niezmienionej.

Choć brak jest jednoznacznych badań, które potwierdziłyby szkodliwość ryby maślanej dla wątroby, to długotrwałe spożywanie estrów woskowych może doprowadzić do przeciążenia tego organu. 

Ponadto, u grupy osób uczulonych na rybę maślaną, po jej spożyciu może dojść do:

  • obrzęków, opuchlizny języka,
  • problemów z oddychaniem,
  • zawrotów głowy,
  • wysypek.

W niektórych krajach ryba maślana jest zakazana

Ze względu na potencjalną szkodliwość ryby maślanej, niektóre kraje, jak np. Japonia czy Włochy, wprowadziły zakaz jej sprzedaży. Z kolei w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej producenci muszą zamieszczać na etykietach informacje o możliwych skutkach ubocznych.

W Polsce bez problemu można kupić rybę maślaną. Warto jednak mieć na uwadze ewentualne zagrożenie dla zdrowia, które wiąże się z jej jedzeniem i spożywać ją z umiarem, najlepiej w towarzystwie łatwostrawnych pokarmów, dzięki czemu organizm łatwiej poradzi sobie z negatywnymi skutkami, do których może doprowadzić ryba maślana.

Zobacz także:

Tych ryb nie jedz nad polskim morzem. Są najgorsze

Najzdrowsza ryba. Jak wybrać rybę na obiad? Jakich gatunków unikać?

Te ryby omijaj w sklepie szerokim łukiem. Mogą być pełne szkodliwych związków