Te warzywa obniżają ciśnienie krwi. Najnowsze odkrycia naukowe
Australijskie badania dowiodły, że spożywanie tych warzyw może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Mowa o grupie warzyw krzyżowych, do których należą m.in. brokuły, kalafior i kapusta. Co ciekawe, efekty ich wprowadzenia do codziennej diety były lepsze niż w przypadku warzyw korzeniowych, jak ziemniaki i marchew.
Działanie brokułów na łagodnie podwyższone ciśnienie może być zauważalne już po dwóch tygodniach. Potwierdza to badanie opublikowane w BMC Medicine, przeprowadzone wśród osób w średnim i starszym wieku (50-75 lat).
Warzywa krzyżowe a zdrowie serca
Nowe badania wskazują, że codzienne spożywanie warzyw krzyżowych przez dwa tygodnie może obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym nadciśnieniem. Brokuły, kalafior i kapusta wykazały większą skuteczność niż warzywa korzeniowe, co sugeruje, że te rośliny mogą mieć unikalne właściwości korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.
Dermatolog: zrób te 3 rzeczy, aby odmłodzić swoje dłonie Tego nie rób, jeśli chcesz skutecznie schudnąć. Dietetyczka wskazuje jeden z najczęstszych błędówZdrowa dieta w badaniu
Uczestników podzielono na dwie grupy, przy czym jedna spożywała warzywa krzyżowe, w tym brokuły, jarmuż, kapustę i kalafior, natomiast druga – warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, dynię i bataty. Dieta uczestników obejmowała przede wszystkim dwie porcje zupy dziennie przygotowanych z 300 gramów warzyw.
Badanie wykazało, że u osób spożywających warzywa krzyżowe ciśnienie skurczowe zmniejszyło się o średnio 2,5 mm Hg w porównaniu z grupą kontrolną. Choć różnica może wydawać się niewielka, to może mieć istotne znaczenie dla zdrowia serca. Nawet niewielkie obniżenie ciśnienia tętniczego może znacząco zmniejszyć ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.
Brokuły zdrowe nie tylko dla serca
Brokuły zawierają związki bioaktywne, takie jak sulforafan, które mogą korzystnie wpływać na układ krążenia. Naukowcy podejrzewają, że te związki aktywują pewne mechanizmy w organizmie, które przyczyniają się do rozluźnienia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia.
Sulforafan obecny w brokułach nie tylko pomaga obniżać ciśnienie krwi, ale również ma właściwości przeciwnowotworowe, wspiera detoksykację organizmu, może też wpływać na redukcję poziomu trójglicerydów we krwi.
Źródło: BMC Medicine/E.L. Connolly i in., Cruciferous vegetables lower blood pressure in adults with mildly elevated blood pressure in a randomized, controlled, crossover trial: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study, https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-024-03577-8
Zobacz także:
Senes - zakazana w Niemczech i Wielkiej Brytanii herbata ziołowa. Polacy wciąż ją piją
Po tym poznasz, że robi się zakrzep. 7 objawów
6 objawów pęknięcia tętniaka. To może się stać w każdej chwili