Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Problemy cywilizacyjne > Zmiany w szpitalnych posiłkach. Tego już nie będzie
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 26.06.2025 13:50

Zmiany w szpitalnych posiłkach. Tego już nie będzie

zmiany w szpitalnych posiłkach
archiwum prywatne pacjenci.pl

O posiłkach w szpitalu można mówić wiele. Wokół tego tematu narosło nawet niemało anegdot. Nie należą one bowiem do wybitnych. Często są niezwykle proste i przygotowywane z najtańszych produktów. To budzi spore oburzenie wśród pacjentów. To jednak nie wszystko. Teraz wprowadzone zostaną poważne zmiany, które ucieszą niejednego Polaka.

Żywienie w polskich szpitalach

Trafiasz do polskiego szpitala. Wszystko jedno, czy jest to zaplanowana wizyta, czy może nagły przypadek. Dostajesz łóżko, wypełniasz dokumenty dotyczące swojego żywienia i diety. Liczysz na dobry posiłek? Nic bardziej mylnego. Przeważnie na śniadanie podawana jest niewielka kostka masła, 2-3 plasterki szynki, a do tego kilka kawałków żółtego sera. Nie zapominają także o pieczywie, często białym. A co z warzywami? Też są, 2 kawałki pomidora lub ogórka.

Przeczytaj także: GIF wycofuje popularny lek. Realne zagrożenie dla zdrowia

Czy tak powinien wyglądać pełnowartościowy posiłek w szpitalu, dla osoby chorej? Oczywiście, że nie. Smak to kwestia wtórna, jednak jakość jedzenia pozostawia wiele do życzenia. Co się zatem zmieni?

Dodaj do wody i pij. Lekarz twierdzi, że nie ma nic lepszego na upały Dlaczego sięgamy po substancje psychoaktywne? Psycholożka: „Czasem to eksperyment, a czasem ucieczka”

Duże zmiany w polskich szpitalach

Warto wspomnieć, że dobre odżywianie to szybszy powrót do zdrowia. Co za tym, idzie, w szpitalach powinno być koniecznością. Do tego pozostaje kwestia czasu, który dzieli poszczególnie posiłki. 

Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta, a także obniża całkowity koszt leczenia - tłumaczy zmiany resort zdrowia.

Przeczytaj także: Zakrzepica nie tylko w nogach. Niebezpieczny zakrzep możesz mieć w mózgu

Krótsze przerwy między posiłkami i odświeżone menu

Teraz obowiązują następujące przerwy: 4 godziny między posiłkami w ciągu dnia i ponad 14 godzin między kolacją a śniadaniem kolejnego dnia. Dla wielu pacjentów jest to zbyt długo. Teraz ma się to zmienić i będzie ona wynosiła niecałe 13 godzin. Do tego wartości kaloryczne, w klasycznym modeli, bez przymusowej redukcji to 1800/2400 kcal bez podziału na płeć.

Przeczytaj także: Objawy tętniaka mózgu tuż przed pęknięciem. Po tym poznasz, że w głowie tyka ci bomba

Jadłospisy będą przygotowywane przez dietetyków i dostosowane do potrzeb i norm, a do tego w każdym szpitalu będą dokładnie takie same. Będzie także dodatkowa zakładka na stornach interenowych szpitali, gdzie będzie można sprawdzić jadłospisy na dany dzień. Co najciekawsze i z pewnością uciszy wielu, w menu pojawią się bataty, nasiona, orzechy, siemię lniane. Ponadto można się spodziewać chudszego mięsa, ryb morskich, a nawet owoców morza. Rozporządzenie ma wejść w życie z dniem 1 października 2025 roku, a szpitale będą miały pół roku na dostosowanie się do nowych zasad i norm.