Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Chwast cudotwórca. Pasuje do rosołu, ma niesamowite właściwości zdrowotne
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 27.04.2024 15:28

Chwast cudotwórca. Pasuje do rosołu, ma niesamowite właściwości zdrowotne

Bluszczyk kurdybanek
Fot. Canva

Bluszczyk kurdybanek, bo o nim mowa, dla jednych jest chwastem, a dla innych cennym surowcem roślinnym z całą gamą właściwości prozdrowotnych. Nie da się ukryć, że kurdybanek jest rośliną ekspansywną, ale spożywany usuwa nadmiar wody z organizmu i działa przeciwzapalnie. Dawniej nazywany był chwastem cudotwórcą. To jak to z nim jest?

Chwast czy cenne zioło?

Bluszczyk kurdybanek jest ziołem wspierającym proces detoksykacji i oczyszczania organizmu. Usuwa nadmiar wody (dlatego jest polecany osobom cierpiącym na obrzęki), działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, przez co wspiera pracę układu odpornościowego. Wykazuje także działanie wykrztuśne, przez co łagodzi przebieg infekcji dróg oddechowych. Wspomaga także organizm w walce z bakteriami - np. E.Coli czy gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). 

Bluszczyk kurdybanek wykazuje także działanie uspokajające, pomagając łagodzić napięcia i stres. Napar z tego “chwastu” można pić na noc, celem relaksu i lepszego snu. 

Kurdybanek na odchudzanie

Bluszczyk kurdybanek wspiera pracę układu pokarmowego (wspiera wydzielanie kwasów żołądkowych, wydzielanie żółci oraz zwiększa przyswajalność witamin i minerałów) i przyspiesza proces odchudzania (zwiększa przemianę materii). 

Ponieważ działa przeciwzapalnie mogą go stosować osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, także z chorobami tarczycy (np. Hashimoto). 

Bluszczyk kurdybanek

Jak jeść kurdybanek? Dodaj go do rosołu!

Nasz chwast cudotwórca może być spożywany na surowo (po dokładnym umyciu), podobnie jak szczypiorek czy natka pietruszki. Można go dodawać do past, twarożków, sałatek, jako dodatek do kanapek czy do rosołu. Można go ususzyć, a następnie wykorzystywać jako przyprawę lub zrobić z niego napar. Dwie łyżki suszu na 200 ml wrzątku - całość należy zaparzać przez 10 minut pod przykryciem i pić 2-3 razy dziennie.

Jak smakuje kurdybanek?

Ma lekko pikantny smak i korzenny aromat. 

Zobacz też:

Wygładza kurze łapki jak botoks, a kosztuje grosze

Dlaczego paznokcie rosną do góry? To może być objaw groźnej choroby

Tego nigdy nie rób z tuszem do rzęs. Możesz stracić wzrok!