Cierpisz na bóle brzucha i wzdęcia? Napar z tej rośliny przyniesie szybką ulgę
To naturalne remedium na dolegliwości trawienne, stosowane w medycynie naturalnej już od czasów starożytnych. Słynie ze swoich właściwości łagodzących wzdęcia i bóle brzucha, dlatego warto mieć go w swojej kuchni.
Co zawiera koper włoski?
Koper włoski to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Z owocu kopru pozyskiwany jest olejek eteryczny, który wykazuje wiele właściwości pro-zdrowotnych, m.in. wiatropędne, poprawiające trawienie i wykrztuśnie.
W koprze włoskim znajdziemy między innymi:
- olejek eteryczny;
- witaminy: A, E, K, C;
- witaminy z grupy B;
- kwas foliowy;
- składniki mineralne: magnez, wapń, sód, potas, żelazo, cynk, fosfor;
- aminokwasy;
- flawonoidy.
Na co pomaga koper włoski?
Spożywanie naparu z kopru włoskiego zaleca się osobom z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Koper włoski pomaga na:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- zgagę,
- zaparcia,
- przykry zapach z jamy ustnej.
Koper włoski swoje zbawienne działanie na układ pokarmowy zawdzięcza głównie obecności olejku eterycznego bogatego w różne składniki aktywne. Wykazuje on działanie rozkurczające mięśnie gładkie, dzięki czemu zmniejsza skurcze i łagodzi dolegliwości bólowe, a ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych i zwalcza wzdęcia.
Komu nie zaleca się spożywania kopru włoskiego?
Spożywanie kopru włoskiego nie jest zalecane:
- kobietom w ciąży,
- kobietom karmiącym piersią,
- noworodkom i niemowlakom.
Ze względu na obecność w koprze włoskim substancji o właściwościach hormonopodobnych, nie należy spożywać go przewlekłe. Ponadto, zbyt długie stosowanie preparatów z koprem włoskim może powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka.
Nadmierne spożywanie kopru włoskiego może także działać neurotoksyczne. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do wystąpienia drgawek oraz zaburzeń równowagi i mowy.