Kolagenowe żelki z owocami podbijają sieć. Są pyszne, a przy okazji wzmacniają włosy i paznokcie

- Jak działa kolagen?
- Domowy kolagen działa na włosy i chroni organizm
- Przepis na domowy kolagen
Jak działa kolagen przyjmowany doustnie?
Ludzie oszaleli na punkcie kolagenowych produktów. Nie tylko tych do kupienia, ale również do samodzielnego wykonania. Poprawiają wygląd włosów, wpływają na skórę i stawy. A to rozwiązanie ma działa także przeciwzapalnie. Musicie go spróbować w domu.
Przeczytaj także: Przełom w leczeniu cukrzycy typu 1. Koniec codziennego przyjmowania leków
Zacznijmy od tego, że żelatyna, która znajduje się m.in. w galaretkach to źródło wartościowych dla organizmu aminokwasów. Mają one za zadanie wspierać włosy, skórę, paznokcie i stawy. Ponadto są zbawienne dla układu trawiennego, uszczelniają bowiem błonę śluzową jelit. Warto ją zatem połączyć ze składnikami, które dodatkowo będą skarbnicą składników odżywczych. Świetnie sprawdzą się zatem buraki, a nawet sok z tych warzyw. Wspomagają produkcję czerwonych krwinek i zwiększają poziom ferrytyny. Co jeszcze można do tego dodać?
Dlaczego sięgamy po substancje psychoaktywne? Psycholożka: „Czasem to eksperyment, a czasem ucieczka” GIF wycofuje popularny lek. Realne zagrożenie dla zdrowiaDomowy sposób na piękne włosy i zdrowy organizm
Do tego zdrowotnego kombo możemy dodać jeszcze owoce leśne. Czy wiesz, jakie mają działanie? Przejawiają właściwości antyoksydacyjne, co z kolei niweluje wolne rodniki. Tym samym przyspiesza regenerację organizmu i działa przeciwzapalnie.
Przeczytaj także: Zmiany w szpitalnych posiłkach. Tego już nie będzie
Warto zatem wspomóc swój domowy kolagen o słodycz płynącą z malin, borówek czy nawet czereśni. Z pewnością poprawią też wydolność twojego serca. Jak samodzielnie zrobić kolagenową bombę w domu?
Przepis na domowy kolagen
Aby wykonać domowy kolagen nie potrzeba wiele. Do tego jest niezwykle smaczny i możesz go traktować jako codzienną słodką przekąskę.
Składniki:
- 1/2 szklanki soku z buraka,
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców leśnych,
- 1 łyżka sproszkowanego kolagenu,
- 1 łyżka żelatyny w proszku,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję.
Gotową mieszankę przelej do małego garnka i podgrzewaj przez około 3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie – jeszcze ciepły płyn – rozlej do foremek (świetnie sprawdzą się silikonowe lub te do kostek lodu). Pozostaw do ostygnięcia, a potem schowaj do lodówki na minimum 2–3 godziny, aż masa stężeje.





































