Mikroplastik z opakowań przedostaje się do jedzenia. Nawet, gdy używasz prawidłowo

Mamy coraz więcej doniesień na temat tego, że mikroplastik to zagrożenie dla zdrowia. Kolejne badania nie pozostawiają już najmniejszych wątpliwości: te drobinki przedostają się do żywności, nawet wtedy, gdy tylko otwieramy plastikową butelkę, czy kroimy na plastikowej desce.
- Nawet prawidłowe korzystanie z plastikowych opakowań prowadzi do migracji mikroplastiku do jedzenia
- Najnowsze badania potwierdzają – zagrożenie jest realne i powszechne
- Eksperci apelują o nowe regulacje i zalecają rezygnację z plastiku w kuchni
Mikroplastik przenika do jedzenia, nawet przy prawidłowym użyciu
Organizacja Food Packaging Forum przeanalizowała 103 badania i potwierdziła, że mikroplastik uwalnia się nawet przy normalnym użyciu opakowań.
To pierwszy systematyczny zbiór dowodów dotyczących roli normalnego i zamierzonego użycia materiałów, mających kontakt z żywnością, w zanieczyszczaniu produktów spożywczych mikro- i nanoplastikiem (MNP) – podkreśla dr Lisa Zimmermann, autorka publikacji w npj Science of Food.
Zanieczyszczenia trafiają do jedzenia np. podczas otwierania butelki czy krojenia na plastikowej desce. Ich wpływ na zdrowie nadal budzi niepokój.
Przeczytaj też: Szokujące wyniki badań. Kumuluje się w mózgu, wątrobie i nerkach
Dlaczego sięgamy po substancje psychoaktywne? Psycholożka: „Czasem to eksperyment, a czasem ucieczka” GIF wycofuje popularny lek. Realne zagrożenie dla zdrowiaWiemy coraz więcej – i to nie są dobre wieści
Mikroplastik (poniżej 5 mm) i nanoplastik (poniżej 1 mikrometra) mogą kumulować się w narządach, przenikać bariery biologiczne i wywoływać stany zapalne.
Materiały mające kontakt z żywnością są istotnym źródłem mikro- i nanoplastiku w jedzeniu, jednak ich wpływ na narażenie człowieka jest niedoceniany – mówi dr Zimmermann.
Naukowcy stworzyli specjalną bazę danych, która pozwala filtrować wyniki badań m.in. według rodzaju plastiku. Liczą, że będzie to punkt wyjścia do dalszych analiz i, co ważniejsze, do zmian prawnych. To pierwszy krok do lepszego zrozumienia zagrożenia.
Przeczytaj też: W organizmach kotów znaleźli coś niepokojącego. Zagraża także ludziom

Czy można się chronić przed mikroplastikiem?
Wnioski są jasne: potrzebne są przepisy wymuszające testy migracji mikroplastiku. Na razie jednak wszystko zależy od nas samych…
Ta mapa systematycznie ułożonych dowodów pomaga wypełnić luki w wiedzy na temat źródeł mikro- i nanoplastików w produktach spożywczych” – mówi dr Jane Muncke. – Potrzebne są dalsze badania i wdrożenie metod testowania, by uzyskać wiarygodne dane.
Eksperci zalecają unikanie plastiku w kuchni. Lepszym wyborem są szkło, stal nierdzewna, ceramika lub dobrej jakości silikon. Tylko tak można realnie ograniczyć ilość mikroplastiku w pożywieniu.
Przeczytaj też: W tych produktach jest najwięcej mikroplastiku. Ma je każdy z nas w kuchni
PAP



































