Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Mówią o niej "najbrzydsza ryba świata", a nie ma lepszej na odchudzanie. Zastąp nią łososia i dorsza
Daria  Siemion
Daria Siemion 15.03.2025 08:21

Mówią o niej "najbrzydsza ryba świata", a nie ma lepszej na odchudzanie. Zastąp nią łososia i dorsza

żabnica
Fot. Shutterstock / Aleksandra Suzi

Swoim wyglądem może odstraszać, więc pewnie dlatego jest sprzedawana w formie filetów. Delikatna i sycąca jest idealnym wyborem dla miłośników lekkostrawnych potraw. Ta ryba, chociaż sporo kosztuje, jest czymś, czego warto spróbować. Bez problemu kupisz ją w Polsce.

Żabnica – brzydka, ale smaczna

Żabnica (Lophius piscatorius) przez wielu jest uważana za "najbrzydszą rybę na świecie". Jej szeroka paszcza, pełna ostrych zębów, oraz charakterystyczna "antenka" na głowie sprawiają, że wygląda niczym stworzenie z koszmarów. 

W rzeczywistości jest to jedna z najzdrowszych ryb. Zamieszkuje zimne wody Atlantyku, od wybrzeży Europy po Amerykę Północną, i żyje na znacznych głębokościach, sięgających nawet 200 metrów. Do tego wszystkiego jest jeszcze bardzo smaczna.


Mięso żabnicy jest wyjątkowe – białe, zwarte i delikatne, często porównywane do połączenia kurczaka i homara. Ma mało ości, więc jest odpowiednie dla dzieci. Co ciekawe, rybę bez problemu można kupić w Polsce na targach i w sklepach rybnych, czasami w marketach.

żabnica
Żabnica wygląda jak z koszmarów Fot. Wikipedia /  riblje-oko.hr
Dofinansowanie do okularów z NFZ. Można zyskać nawet 600 złotych Hemofilia to nie tylko krwawienia z nosa. Jej leczenie jest wyzwaniem

Bogactwo składników odżywczych w żabnicy

Żabnica zawiera mnóstwo białka – w zaledwie 100 gramach jej mięsa znajduje się aż 14,5 g białka, przy jedynie 76 kcal, przez co jest polecana osobom na diecie. To jednak nie koniec zalet "najbrzydszej ryby świata". 


Żabnica zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Jest też bogata w witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także w selen – minerał kluczowy dla układu odpornościowego oraz tarczycy.


To wszystko sprawia, że jest świetną alternatywą dla ryb, które często goszczą na polskich stołach, np. łososia czy dorsza. Niestety, żabnica jest dość droga – za jeden filet w sklepie rybnym zapłacimy ok. 40 zł, jednak jeśli możemy pozwolić sobie na taki wydatek – warto spróbować. Czytaj także: Ten „żywy ocet” to hit w Japonii. Odmładza, chroni wątrobę, zbija cholesterol

filet.jpg
Filet z żabnicy Fot. Freepik


 

Jak przygotować żabnicę, aby była zdrowa i smaczna?

Żabnicę można upiec w piekarniku. Wystarczy doprawić ją solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, a następnie piec przez około 20 minut. Dodatkowo można wysmarować ją masłem i posypać tymiankiem oraz czosnkiem.


Żabnica świetnie odnajduje się także w kuchni śródziemnomorskiej. Smażona na oliwie z dodatkiem pomidorów, czosnku i kaparów nabiera intensywnego, południowego smaku. W tej postaci najlepiej serwować ją z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.


Można też zrobić z niej gulasz albo zupę rybną. To jedna z najlepszych ryb na te potrawy, ponieważ nie rozpada się podczas gotowania i świetnie łączy z warzywami i ryżem bądź kaszą. Jej soczyste mięso nie dominuje dania, ale nadaje mu smaczny rybny aromat. Czytaj także: Odwieczny spór: masło czy margaryna? Rozstrzyga kardiolog