Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Te owoce mają więcej cukru niż czekolada. Czy w ogóle je jeść?
Alina Gałka
Alina Gałka 09.03.2025 08:00

Te owoce mają więcej cukru niż czekolada. Czy w ogóle je jeść?

Cukier w owocach
Fot. Zofia i Marek Bazak/East News

Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?

Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu? 

Cukry w owocach i słodyczach

Zarówno owoce jak i słodycze zawierają cukry, ale zupełnie inne – toteż inny jest ich wpływ na organizm. Owoce dostarczają organizmowi głównie fruktozy, a także glukozy i sacharozy. Te naturalne cukry są związane z błonnikiem, witaminami i minerałami. Słodycze natomiast zawierają głównie cukry rafinowane, które są szybko wchłaniane i powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi.

Ten problem jest znacznie mniejszy w przypadku owoców. Wszystko dzięki obecności błonnika pokarmowego, który spowalnia wchłanianie cukrów i stabilizuje poziom glukozy. Przeczytaj: Glukoza – funkcje, normy, przyczyny nieprawidłowego stężenia we krwi.

Warto też zwrócić uwagę na indeks glikemiczny – owoce zazwyczaj mają niski lub średni IG, co sprawia, że ich spożycie nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Tymczasem słodycze mają wysoki IG, a ich spożywanie może przyczyniać się do insulinooporności i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2.

Tak powinna wyglądać dieta osoby z insulinoopornością. Tych produktów koniecznie należy unikać! Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu

Źródło niezbędnych składników odżywczych

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca osobom dorosłym spożywanie ok. 400 g warzyw i owoców dziennie. Świeże owoce dostarczają organizmowi cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie. W przeciwieństwie do czekolady są wolne od niezdrowych tłuszczów trans, konserwantów i sztucznych barwników oraz aromatów.

Dlatego regularne spożywanie owoców pozytywnie wpływa na organizm – poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko chorób serca. Z kolei nadmierne spożycie słodyczy sprzyja otyłości, próchnicy, cukrzycy i problemom sercowo-naczyniowym. Przeczytaj: Otyłość to choroba, którą trzeba leczyć. Powoduje ponad 200 innych chorób!
 

czekolada-Getty Images-Canva
W czekoladzie oprócz cukru są tłuszcze trans, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Fot. Getty Images/Canva

Najsłodsze owoce i jak je jeść

Niektóre owoce zawierają szczególnie dużo naturalnych cukrów, co sprawia, że są wyjątkowo słodkie, ale wciąż stanowią zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Absolutnym liderem słodkości są wspomniane wcześniej daktyle. Na listę najsłodszych owoców należy wpisać również:

banany: ok. 12 g/100 g – im bardziej dojrzałe, tym więcej cukrów prostych zawierają,
winogrona: ok. 16-18g/100 g – najsłodsze są czerwone i ciemne odmiany,
mango: ok. 14-16g/100 g,
figi – zarówno świeże, jak i suszone (ok. 48 g/100 g) mają wysoką zawartość cukru,
ananas: ok. 10-13g/100 g,
czereśnie: ok. 13-15g/100 g, – ciemnoczerwone odmiany zawierają więcej cukru niż jasne.

Jeśli zależy ci na ograniczeniu cukrów w diecie – nawet tych naturalnych – możesz sięgnąć po owoce o ich niższej zawartości. Najlepiej pod tym względem wypadają owoce jagodowe, maliny i grapefruity. Przeczytaj: Czy owoce jagodowe są bezpieczne dla cukrzyków? Dietetyk odpowiada

Zdrowszym i mniej kalorycznym wyborem zawsze są świeże owoce. Suszone figi, daktyle, banany, a nawet winogrona (rodzynki) zawierają więcej cukru, a w trakcie przetwarzania często dodaje się do nich cukier rafinowany.

jedzenie-jogurtu-canva
Jogurt naturalny z owocami to zawsze dobry pomysł. Fot. Canva

Dobrym pomysłem jest łączenie owoców z jedzeniem bogatym w białka i tłuszcze. Dzięki temu wchłanianie cukrów jest wolniejsze, a skoki glukozy we krwi mniejsze. Doskonałym połączeniem np. na pożywne śniadanie jest jogurt naturalny z odrobiną owoców i garstką orzechów.  Przeczytaj: Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna

Choć owoce i słodycze dostarczają cukrów, ich działanie na organizm jest zupełnie różne. Owoce są zdrowym wyborem, bo oprócz naturalnych cukrów zawierają błonnik i cenne składniki odżywcze, natomiast słodycze to głównie puste kalorie, które mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, sięgnięcie po owoc będzie znacznie lepszym rozwiązaniem.

 


Źródła:
dietetycy.org.pl