Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Odchudzanie a miód - czy jest zdrowy i nie tuczy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 12.05.2025 11:28

Odchudzanie a miód - czy jest zdrowy i nie tuczy? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

Łyżka miodu - ile ma kalorii?
Fot. Canva

Przyjęło się, że miód jest zdrowszy od cukru, ale nie oznacza to, że nie ma w nim kalorii. Mało tego - miód, po dodatku do wrzątku traci swoje właściwości odżywcze i staje się po prostu słodzikiem. Czy lepszym od cukru? Ile kalorii a miód i czy jest wskazany u osób będących na diecie odchudzającej?

Miód a cukier - kalorie sobie nierówne?

Miód pszczeli zawiera w sobie cukry proste, ale poza nimi jest skarbnicą zdrowotnych właściwości. Znajdziemy w nim:

  • witaminy A, C, K, z grupy B,
     
  • liczne składniki mineralne, jak magnez, potas, fosfor, wapń, mangan oraz żelazo. 

Dodatkowo zawiera w sobie enzymy wspomagające proces trawienia, przez co miód jest lepiej przyswajalny. 

Miód ma około 340 kcal na 100 g, przy czym nie wszyscy wiedzą, że łyżeczka cukru, która waży 5 g dostarcza 20 kcal, zaś taka sama łyżeczka miodu waży już 12 g, czyli dwa razy tyle, co taka sama ilość cukru. A w związku z tym dostarcza… prawie 40 kcal. O tej zależności muszą pamiętać osoby na diecie redukcyjnej, z nadmierną masą ciała oraz chorzy na cukrzycę.  

Miód owszem, zdrowy jest, ale kaloryczny strasznie!

Polecamy: Najgorszy miód z możliwych wciąż kupowany przez Polaków. Ten zamiennik to nic dobrego

Kiedy lepszy od miodu jest cukier?

Do słodzenia gorącej herbaty. Otóż miód, w wysokiej temperaturze straci większość składników odżywczych. Można go dodać do letniej wody czy herbaty, ale najlepiej zjeść go na kanapce lub jako dodatek do serka wiejskiego czy naleśnika. Natomiast łyżeczka miodu waży więcej niż cukru, dlatego w tej sytuacji - lepiej wybrać cukier. 

Oczywiście, miód jest zdrowszy, ale dla osób liczących kalorie, może to mieć duże znaczenie. Podobnie jak to, że miód zawiera fruktozę, która dłużej utrzymuje uczucie sytości niż glukoza, która występuje w cukrze.

Warto wiedzieć, że są różne rodzaje miodu, a ten jeden może szczególnie zaskoczyć: MIÓD z KASZTANOWCA

Miód na odchudzanie

Faktycznie, są badania, które sugerują, że miód może mieć znaczący wpływ na przyspieszenie metabolizmu, a to, jak wiemy przekłada się na odchudzanie i przyspiesza spalanie kalorii. Wpływa też pozytywnie na pracę jelit, poprawia trawienie, a co najważniejsze - miód wspiera odporność organizmu. 

Podsumowując więc, miód jest zdrowy i warto wprowadzić go do swojej diety, ale z umiarem, jak wszystko co jest słodkie. 

Polecamy: Czy miód na przeziębienie faktycznie działa?

A na koniec ciekawostka - czy miód może się zepsuć? Otóż, w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, nie może. Dzięki wysokiej zawartości cukru jest odporny na działanie bakterii i grzybów, ale może podlegać innym procesom, jak:

  • krystalizacja - staje się gęstszy i mniej płynny, jest w pełni bezpieczny do spożycia;
  • fermentacja - objawia się ona pojawieniem się piany na powierzchni i kwaśnym zapachem. Nie oznacza to, że miód jest szkodliwy, ale jego smak może się zmienić;
  • z czasem miód może ciemnieć, zmieniać smak i gęstnieć.

Jak przechowywać miód? Otóż najlepiej, aby stał w ciemnym i suchym miejscu, np. w szafce kuchennej.